Connect with us

U potrazi za Istinom

Bojan Glavašević državna sredstva koristio u privatne svrhe

Objavljeno

-

Nakon primopredaje Ministarstva branitelja u ruke novoj vlasti, na površinu polako izlazi grijeh struktura bivšeg pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića. Među papirima i dokumentima u Glavaševićevom nekadašnjem uredu kriju se i dokazi kako je Glavašević za privatne potrebe koristio logistiku plaćenu novcem hrvatskih građana.

[ad id=”93788″]

Tako je sredinom 2014. svoju poziciju iskoristio za kupnju Thule krovne kutije i krovnog nosača za službeni automobil Ministarstva, koje je kasnije i koristio na svom privatnom automobilu, piše portal direktno.hr

Nosač je, kako ekskluzivno doznajemo od izvora u Ministarstvu, kupljen takozvanim usmenim nalogom iz Kabineta ministra Matića.

Portal direktno.hr u posjedu je dokumenta koji prikazuje narudžbu na osnovi usmenog naloga, a puna cijena artikala (kupljenih u trgovini Autorad info) iznosi  8267 kuna.

get_img2

Formalni povod za kupnju Thulea bio je službeni put u Norvešku, koji bi, po procjenama iz samog Ministarstva branitelja, koštao manje da su djelatnici otputovali zrakoplovom.

Po povratku iz Norveške, Thule je skinut sa službenog vozila da bi kasnije završio na krovu privatnog VW  Passata Bojana Glavaševića.

Narudžbi za kupnju je priložena i rukom pisana opaska, koja potvrđuje kako je Glavašević tražio nabavu nosača.

”Usmenim nalogom iz kabineta ministra (ured pomoćnika) i vozača napisan je Zahtjev za nabavu krovnog nosača Thule za potrebe odlaska na daleki službeni put većeg broja službenica/ka Ministarstva.”

Koliko dugo i često je Glavašević koristio ”državni” nosač u privatne svrhe ne zna se točno. Jedino što se zna rekao je u službenoj zabilješci ovih dana vozač, koji je Glavaševiću bio na raspolaganju za vrijeme mandata. Iz izjave bi se moglo naslutiti kako je pomoćnik ministra s novim nosačem otišao na ljetovanje.

”U ljeto 2014. usmenim nalogom pomoćnik ministra gospodin Glavašević zatražio je da se montiraju Thule nosači s krovnom kutijom na njegov privatni automobil marke VW Passat, reg. oznake  ZG9214FB na vremenski period od par dana. Thule nosači s krovnom kutijom montirani su na lokaciji u Jastrebarskom (u bivšoj vojarni Dr. Ante Starčević) ispred objekta br. 9 koji Ministarstvu branitelja služi za pohranu arhivske građe, namještaja i slično. Nosače je montirao domar Ministarstva branitelja F.B. uz moje prisustvo. Odmah po povratku Thule nosači s krovnom kutijom su razmontirani i pohranjeni u istom objektu te nemam saznanja da li su više korišteni. Kako je pomoćnik ministra Glavašević kao državni dužnosnik dao navedeni nalog, nisam se usudio odbiti isti”, naveo je vozač, čiji smo identitet, na njegovu molbu, zaštititi.

thule

Podsjetimo, državni službenik ili dužnosnik ne smije u obavljanju državne službe zlouporabiti ovlasti i položaj u svrhu ostvarivanja privatne materijalne ili druge koristi, sukladno postojećim zakonskim i etičkim normama ili propisima.

thule2

Je li skupi put u Norvešku bio opravdan i kakve je rezultate polučio?

S nabavkom Thule nosača put u Norvešku koštao je porezne obveznike oko 80 000 kuna. Vidljivo je to iz ovog dokumenta.

put u norvesku

Postavlja se pitanje i koji je bio stvarni povod puta u Norvešku. Iz izvještaja koji je Glavašević podnio po povratku ne bi se reklo da se puno radilo. Napisao je ”Put u Norvešku, a vezano za bilateralnu suradnju je protekao u redu”. A dnevnice su ipak bile izdašne.

Švedska ministrica odstupila zbog čarapa plaćenih službenom karticom

get_img3Temu korištenja službenih vozila aktualizirao je ovih dana novi ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je zamjenicima, pomoćnicima i šefovima policije ukinuo pravo na službeni automobil. Hoće li se njegovim primjerom povesti i ostali kolege iz Vlade, tek ćemo vidjeti.

Iako se priča o Glavaševićevom Thule nosaču nekima može činiti kao ”sitni prijestup”,  ne zaboravimo kako se slični primjeri rješavaju, primjerice, u Švedskoj, koja služi kao primjer zemlje s visokim moralnim kriterijima. Ondje je svojedobno ministrica podnijela ostavku jer je čarape platila službenom karticom. Zgodna je slučajnost da je Glavašević po povratku iz Norveške obavio i privatni posjet u Švedsku.

I dok bivši premijer Milanović izjavljuje kako njegovi ”nisu gledali vlast kao plijen”, tek će se pokazati jesu li i u kojoj su mjeri bivši čelnici Ministarstva branitelja i užeg kabineta taj resor promatrali ne samo kao plijen, nego i kao privatnu samoposlugu. Kako nam otkrivaju naši izvori, javnosti  će uskoro postati dostupni dokumenti i ostali dokazi koji potvrđuju kako je kabinet ministra na čelu s Bojanom Glavaševićem bio svojevrsno ”ministarstvo u ministarstvu”.

Prema informacijama koje ima direktno.hr, kabinet je činilo nekoliko mladih diplomanata društvenog smjera, koji su, tvrdi naš izvor, protuustavno zaposleni putem takozvanih revolving ugovora. Velika većina njih nije položila ni službeni državni ispit, a kamoli imala ikakvu stručnost vezanu za rad državne uprave i problematiku branitelja.

O svemu je portal Direktno.hr pitao i samog Glavaševića, koji do objave članka nije odgovorio.

Direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari