Pratite nas

Vijesti

Boje se da će Perković otkriti zapovjednu vertikalu, a tada će pasti Meske (maske)

Objavljeno

na

[quote]Karamarko je odbacio optužbe za revizionizam povijesti dajući do znanja da treba napraviti razliku između zločina počinjenih za vrijeme totalitarnog režima u Jugoslaviji i u suvremenoj Hrvatskoj. Naime, zločini nastali nakon 90-tih godina su uglavnom procesuirani, a počinitelji otkriveni, tvrdi, dok se o ubojstvima prije tog vremena odlučivalo u državnim institucijama.[/quote]

On je najbolje manifestirao jedan bizantijski pristup politici – potpiši pa prevari, izjavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u jednoj emisiji na Mreža TV, odgovarajući na pitanje o odnosu premijera Zorana Milanovića i europskih institucija u slučaju “Lex Perković”.

Pojašnjavajući cijeli kontekst događaja oko spomenutog slučaja, Karamarko tvrdi da je došlo vrijeme da se Hrvatska obračuna s dijelom  Neki udbaški elementi su se održali. Hrvatska je samo formalno usvojila europske rezolucije o komunističkim zločinima, međutim lustracija nije nikada učinjena. Apsolutno moramo razgovarati o nekim ljudima. Ti svi obožavatelji zločinačkog diktatora Tita počeli su docirati kakvi europski građani bi mi trebali biti. Mislim da je postignuta kritična masa osude ovakve iracionalne politike, dodao je.

mesic fesŠto se tiče mogućih sankcija, Karamarko zasada ne želi predviđati u kojem će smjeru one ići, no ukoliko se dogodi odgoda ulaska u schengenski sustav, odnosno uskraćivanje financijskih sredstava namijenjenih za prilagodbu njegovim kriterijima, izgledno je da će otpasti i mogućnost financiranja Pelješkog mosta. Riječ je o projektu za koji se HDZ izrazito zalagao, pa tako i sada njegov šef tvrdi da će se svakako izgraditi.

No, govoreći o Europskoj uniji, Karamarko je uvjeren da je riječ o pozitivnom događaju:

Ulaskom u EU preskočili smo jednu magičnu i psihološku barijeru – odlazak s Balkana. Vraćamo se doma.

Uvjeren je da bi tome dodatno trebali pridonijeti dobri odnosi njegove stranke s njemačkim CDU-om i premijerkom Angelom Merkel, na čijem je predizbornom skupu bio. Upravo zbog toga premijer Milanović mu je prigovorio da je išao lobirati za sankcije Hrvatskoj, što je Karamarko odbacio.

Ne iznenađuje me ništa od Milanovića. Nije bilo riječi o “Lex Perkoviću”, ali naći ćemo se u Berlinu i sigurno će se razgovarati i o tim problemima.

Karamarko je odbacio i optužbe za revizionizam povijesti dajući do znanja da treba napraviti razliku između zločina počinjenih za vrijeme totalitarnog režima u Jugoslaviji i u suvremenoj Hrvatskoj. Naime, zločini nastali nakon 90-tih godina su uglavnom procesuirani, a počinitelji otkriveni, tvrdi, dok se o ubojstvima prije tog vremena odlučivalo u državnim institucijama.

Zbog toga se boje da će Perković otkriti jednu zapovjednu vertikalu. Tada će pasti maske s drugih ljudi. Znat će se tko je bio Tito, past će neki idoli, a past će i pravo svjetlo i na SDP.

Govoreći o ćiriličnim natpisima u Vukovaru, Karamarko je rekao da se Vlada Zorana Milanovića ne snalazi u okolnostima koje su se tamo dogodile. Tvrdi da je suludo inzistiranje na zakonima koji omogućuju postavljanje natpisa jer su neprovedivi iz razloga što idu protiv volje većine stanovništva koju čine Hrvati.

dnevno

– Vukovar moramo proglasiti mjestom posebnog pijeteta. Ti ljudi koji žive tamo nisu rušilačka i šovinistička rulja, kako ih je netko nazvao, zaključio je Karamarko.

Na pitanje o predstojećim predsjedničkim izborima, rekao je da je HDZ jaka stranka i da će sigurno ponuditi svog kandidata, ali da o tome ne bi otvoreno govorio. No, na spomen osiječkog gradonačelnika Ivice Vrkića kao jednog od mogućih kandidata, s čijem se imenom u tom kontekstu navodno već spekulira u javnosti, Karamarko nije dao potvrdan odgovor, no bio je pun pohvalnih riječi na njegov rad.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Nadbiskup Hoser: Hercegovina je lijepa i Božji dar vama

Objavljeno

na

Objavio

Mnogo je razloga za reći: Hvala! Bogu i Gospi i župljanima, koji imaju široko i otvoreno srce!

Večer zahvale svim župljanima koji pomažu drugima, bilo da besplatno primaju osobe s poteškoćama u razvoju kad dolaze na hodočašće, bilo da besplatno primaju svećenike kad dolaze na seminar za svećenike, bilo da čine dobro na bilo koji drugi način – to je bio povod i razlog, kako stoji u župnom listiću, što je u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju pred više od tisuću župljana i gostiju održana “Večer zahvale”, piše Večernji list BiH.

Zahvaljujmo Bogu

Krenulo se koncertom sekcija iz međugorske župe. Prvu pjesmu “Majko, hvala ti“ otpjevao je mali župni zbor. Potom su nastupili veliki župni Zbor Kraljice Mira, Frama, Tamburaški orkestar Misericordia, Sara Brkić solo violina, klape Mir i Concordia, Zagrebačka promenada – TO Šurmanci, Leatitia, HKUD Vionica…

– Mnogo je razloga zašto večerašnjim zajedništvom i pjesmom dragom Bogu želimo reći hvala. Jedan od njih svakako je imenovanje apostolskog vizitatora za župu Međugorje, nadbiskupa Henryka Hosera – kazala je Sanja Pehar, voditeljica programa, inače glavna urednica Radio postaje Međugorje. Fra Marinko Šakota istaknuo je u svome obraćanju kako Bogu možemo zahvaliti za sve ono što jesmo, što imamo i što činimo.

– I Gospa, naša nebeska Majka, uči nas zahvalnosti, zato ćemo u nastavku pjevati njoj. Zahvalnost znači priznanje da nam je Bog dao darove. Zahvalnost pripada Bogu i drugima, a to znači prepoznati Božje djelovanje u svome životu i u životu svoje obitelji i biti potpuno svjestan da je to dar.

Zahvalnost je najdublji izraz vjere i povjerenja u Boga. Tko zahvaljuje, priznaje da sve dobro dolazi od Boga. Mnogo darova od Boga dobili su i mladi koje ćemo slušati u nastavku. Bogu hvala, možemo kazati i za mlade okupljene u Frami.

Ponosni su i Bogu zahvalni na nagradama s kojima su se nedavno vratili iz Sarajeva s Framafesta gdje su osvojili 1. mjesto festivala i nagradu za scenski nastup s pjesmom “Bog nas ljubi”. Hvala, i da, i vi ste dragi župljani toliko puta ne samo kazali, nego i svojim primjerom pokazali. Kada ste u svoje domove besplatno primili osobe s invaliditetom, kada je vaša obitelj bila spremna ugostiti svećenike, kada ste se u humanitarnim akcijama sjetili potrebitih, kada ste svojim životom hodočasnicima posvjedočili Gospa je ovdje. Hvala vam! – istaknula je Pehar.

Onda je na noge digla sve u dvorani pjesma “Samo je jedna Marija” u izvedbi pjevačke skupine iz Vionice. Na kraju “Večeri zahvale” nazočnima se obratio nadbiskup Henryk Hoser.

I umrijeti za domovinu

– Ovo je bila prekrasna večer na kojoj smo doživjeli i dirljive trenutke. Imali smo prigodu vidjeti iskustvo ove mladosti. Zaista sam iznenađen talentima koje ovdje imate. Nikad nisam sreo jedan narod koji je toliko muzikalan kao ovdje u Hercegovini. Bio sam zaista ganut kad ste pjevali pjesmu o ljubavi i Hercegovini. Hercegovina je lijepa i Božji dar vama. Potrebno je ljubiti svoju zemlju. Raditi za nju. I voljeti je. I umrijeti ako treba, za domovinu i Crkvu – istaknuo je nadbiskup Hoser.

Župljani su tada apostolskom vizitatoru za međugorsku župu, Papinu izaslaniku Hoseru, uručili prigodne darove. Uime župljana župnik fra Marinko Šakota uručio mu je umjetničku sliku, dar sakralnoga umjetnika Ante Mamuše iz Novog Travnika.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Igor Vukić o Ivi Goldsteinu i njegovoj novoj knjizi ‘Jasenovac’

Objavljeno

na

Objavio

Mediji su ovih dana dali veliku pozornost knjizi Ive Goldsteina ‘Jasenovac’ koja će biti predstavljena na Interliberu. Ivo Goldstein se također posebno obrušio na publicistu Igora Vukića, autora knjige ‘Radni logor Jasenovac’, prozivajući ga revizionistom koji selektivnim pristupom lažima zavarava javnost.

Zbog toga su u PODCAST VELEBIT pozvali Igora Vukića koji je detaljno analizirao pisanje Ive Goldteina, navode iz njegove knjige koje su mediji prenijeli te ih jednog po jednog gotovo u potpunosti raskrinkao kao neistine, krivotvorine ili plod mašte.

Tko su ‘svjedoci’ koje Ivo Goldstein citira u knjizi i koristi za svoje tumačenje zbivanja u Jasenovcu?
Koliko su vjerojatni opisi ubijanja koje Goldstein opisuje u svojoj knjizi?
Je li Ante Ciliga rekao ono što se navodi u Goldsteinovoj knjizi?
Jesu li opisi ustaških ubijanja logični prema okolonostima i ukupnoj situaciji u kojoj se događaju i poklapaju li se sa dokumentima iz arhivske građe?

Koliko su vjerojatne priče o ‘leševima koji plivaju Savom’?
Zašto se Goldstein bavi smišljanjem sintagmi poput ‘4M’ koja se odnosi na Maksa Luburića, Ljubu Miloša, Ivicu Matkovića i Miroslava Filipović-Majstorović? Je li to zloporaba naziva nekad vrlo polpularnog pop sastava u Hrvatskoj ‘4M’?
Kako je Goldstein postao amater-psiholog i upustio se u stručne prosudbe psihoprofila pojedinaca koje optužuje u svojoju knjizi?
Kako je moguće izjave i priznanja ustaša koje su krajem Drugog svjetskog rata, batinama na jugoslavenskom sudu iznuđene, uzimati kao ozbiljan i povijesno relevantan dokument?

Koliko ima mašte, koliko naučne fantastike, a koliko ozbiljnih argumentiranih navoda u Goldsteinovoj knjizi Jasenovac?
Što su o kvaliteti Goldsteinovog rada i njegove povjesničarske vjerodostojnosti rekli njegovi kolege?
Je li u Jasenovcu postojala Goldsteinova ‘drobilica kostiju’?
Tko je svećenik Jure Paršić čije izjave Goldstein koristi u knjizi?
Vjeruje li i sam Goldstein u ono što piše u svojoj knjizi?
Je li Jutarnji list krivotvorio fotgorafiju za feljton?

Goldstein kaže da revizionisti pokušavaju Hrvate napraviti kolektivno odgovornim za zločine u Jasenovcu. Govori li on tu o sebi?

Odogovre na ova pitanja poslušajte u PODCASTU VELEBIT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari