Pratite nas

Iz Svijeta

Boko Haram oteo još 60 djevojčica

Objavljeno

na

Naoružani napadači u provinciji Borno, na sjeveroistoku Nigerije, ubili su u jednom selu najmanje 30 osoba te oteli blizu 60 djevojčica, prenosi agencija Anadolija.

Državna televizija NTATVpriopćila je kako se smatra da su napadači, koji su upali u selo Kummabza, pripadnici pobunjeničke grupe Boko Haram.

Lokalni izvori, koji su to potvrdili za ovaj televizijski kanal, kazali su kako su napadači pucali na kuće i narod te da su oteli blizu 60 djevojčica između tri i 12 godina.

Grupa Boko Haram, što na lokalnom jeziku znači “Zabranjeno zapadno obrazovanje”, djeluje u Nigeriji, državi koja je, sa populacijom od gotovo 160 milijuna, najnaseljenija afrička država.

Članovi organizacije počeli su s provođenjem nasilja u Nigeriji nakon smrti njihovog lidera Mohammada Yusufa u zatvoru 2009. godine, a 14. travnja u gradu Chibok oteli su veliki broj učenica.

Samo 54 učenice vratile su se kućama, dok se za ostale još ne zna gdje se nalaze.

Lider organizacije Abubakar Shekau nedavno je na internetu objavio snimak na kojem govori kako su djevojčice oteli pripadnici grupe Boko Haram te da traže njihovu zamjenu za svoje članove koji su u zatvoru.

Zračni napad
Više od 70 pripadnika Boko Harama poginulo je u zračnom napadu nigerijske vojske, objavio je u utorak dnevnik Vanguard.

Napad je izveden nakon što je Boko Haram napao nekoliko sela u blizini Chiboka, grada u kojem je ta grupa sredinom travnja otela više od 200 djevojčica. U tom je napadu ubijeno više od 40 ljudi. Vojska ih je stigla u nedjelju dok su bježali iz tog područja, navodi list.

„Vidjeli smo mnoga mrtva i osakaćena tijela terorista kako leže na tlu i vise s drveća i grmlja“, rekao je mještanin Joshua Yakubu.

Glasnogovornik vojske potvrdio je incident.
U međuvremenu su kamerunski vojnici uhvatili 40 pripadnika Boko Harama na tržnici u Maroui, na sjeveru države, objavila je državna televizija CRTV.

Kamerun je na daleki sjever države poslao blizu 2.000 vojnika nakon sporadičnih napada iz Nigerije, prenose agencije. – See more at: http://www.pogled.ba/

Što vi mislite o ovoj temi?

Iz Svijeta

Tajvan pozvao Peking da se suoči s prošlošću i prizna represiju na Tiananmenu

Objavljeno

na

Objavio

Tajvan je u četvrtak pozvao Peking da se suoči s vlastitom prošlošću i prizna krvavo gušenje prodemokratskog prosvjeda na Tiananmenu na današnji dan koji Tajvanci obilježavaju sjećanjem na žrtve ubijene 1989. godine.

Procjenjuje se da je noću na 4. lipnja 1989. na središnjem trgu u Pekingu ubijeno između više stotina do više od tisuću žrtava kada je vojska intervenirala i ugušila sedam tjedana duge prosvjede kojima su prvenstveno studenti, ali i radnici osudili korupciju i tražili uspostavu demokratskog sustava.

Spomen na Tiananmen iz 1989. je tabu tema u Kini, gdje cenzura briše svako spominjanje tog događaja.

“U cijelom svijetu, svaka godina ima 365 dana. No u Kini, svake godine jedan od tih dana svjesno se zaboravlja”, napisala je na Twitteru tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen.

Komunistička vlada treba se konačno suočiti s prošlošću kao što je to učinio Tajvan kada je priznao svoju autoritarnu prošlost prije prelaska na demokraciju 90-ih godina, poručila je.

“I mi smo nekada preskakali dane u kalendaru, no radili smo na tome da rasvijetlimo prošlost. Nadam se da će jednog dana i Kina to moći učiniti”, napisala je.

U srijedu je službeno tajvansko tijelo za odnose s matičnom Kinom pozvalo Peking da zatraži oprost za gušenje prosvjeda na Tiananmenu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je taj poziv kao “apsolutno besmislen”.

Ponovno izabrana na dužnost u siječnju, tajvanska predsjednica Tsai je ‘crvena krpa’ za kontinentalnu Kinu, koja ne priznaje neovisnost tog otoka i smatra ga svojim odbjeglim teritorijem.

Otkako je 2016. Tsai izabrana za predsjednicu, Kina odbacuje svaku ponudu pregovora s Tajvanom i jača gospodarske, vojne i diplomatske pritiske na Tajvan nastojeći ga vratiti pod svoju vlast.

Svake godine Tajvan komemorira studentski prosvjed na Tiananmenu, ali u manjoj mjeri nego Hong Kong, bivša britanska kolonija vraćena Kini 1997. godine uz jamstva da će se poštivati načelo “jedna zemlja, dva sustava”.

Prema tom načelu Hong Kongu su zajamčene slobode kakve ne uživa ostatak Kine, no službeni Peking nastoji tu poluautonomiju Hong Konga srezati zbog čega se u zemlji razvio snažan prodemokratski pokret.

Prvi put u 30 godina, hongkonške vlasti naklonjene Pekingu nisu dale zeleno svjetlo za tradicionalno bdijenje u Parku Victoria noću s 3. na 4. lipnja, opravdavajući takvu odluku pandemijom koronavirusa.

Prosvjednici drže da je pandemija izlika za jačanje pritiska na Pekinga na Hong Kong. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija zbog migranata želi zadržati pojačane kontrole granica

Objavljeno

na

Objavio

Austrija je sa zemljama na tzv. balkanskoj ruti dogovorila daljnje pojačane kontrole na granicama radi sprječavanja ilegalnih migracija, priopćio je u srijedu austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

“Ministar Nehammer je s kolegama iz zemalja na tzv. balkanskoj ruti dogovorio intenzivnu suradnju u borbi protiv krijumčara ljudi i ilegalnih migracija i nakon ukidanja pojačanih kontrola granica u sklopu suzbijanja pandemije koronavirusa”, priopćio je ministrov ured.

“Zajednički cilj je sprječavanje ilegalnih prelaska granica uz pomoć intenzivne razmjene i umrežavanja”, rekao je Nehammer nakon razgovora s kolegama iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U razgovorima, koji su vođeni “proteklih tjedana”, su sudjelovali i potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas i povjerenik za proširenje Oliver Varhely.

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u srijedu kako je značajno smanjen broj ilegalnih pokušaja prelaska granica ali da se taktika krijumčara promijenila te da se oni sada “pojačano usredotočuju” na teretne vlakove i kamione. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari