Pratite nas

BiH

BOL NEDUŽNIH

Objavljeno

na

Kad normalan čovjek vidi da djeca ginu, mora mu se srce stisnuti, mora osjetiti duboku nutarnju bol. Nije to samo stvar empatije, to je stvar jednog dubljeg osjećaja života.

djecaDijete u sebi čuva ono iskonsko što smo mi odrasli već odavno izgubili. Nije slučajno Isus rekao budite kao djeca. Nije rekao budite infantilni, nego budite čisti, neposredni, bez zamršenih predumišljaja i pokvarenosti koju stvara um prepredenog čovjeka. Naravno, i kod neke djece može postojati stanovita zloba pa i okrutnost u igri. No dijete time još nije izgubilo nukleus svoje dječje nedužnosti, ono još nema svijest o moralnim posljedicama, ne može zaključivati kao što zaključuje um odraslog čovjeka. Dijete još živi u spontanitetu nedužnosti čak i kad je okruženo zlom.

Ono vidi neposredno, srcem, intuitivnim uvidom, bez unaprijed zadanih pojmova i definicija i racionaliziranja. I u japanskoj zen filozofiji postoji sličan koncept: da se vratimo u prvobitno stanje čistoće dječjeg uma, da stvari vidimo izvan naših dihotomija pobjede i poraza, uspjeha i neuspjeha, siromaštva i bogatstva, prijatelja i neprijatelja. Te stvarnosti, dakako, postoje, ali postoje jer ih mi podržavamo čak i po cijenu stradanja djece. Dijete nosi u sebi univerzalno čisto čovještvo. Pogledajmo djecu iz bilo kojih krajeva svijeta, bilo koje rase, u Africi, Europi, južnoj Americi, Aziji, svugdje su ta djeca prekrasna, nose u sebi nesvjesnu mudrost svijeta. Ako nam njihovo stradanje ne dirne srca, ako svijet ne stane na trenutak kad ona umiru od gladi ili ginu pod granatama, kad ih zlostavljaju, muče ili prodaju u bijelo roblje, ako je svijet indifirentan na činjenicu da njegova mizanscena zna biti vrlo podmukla za sigurnost i nedužnost djece, onda smo već dotaknuli samo dno postojanja onkraj svake nade da će se čovječanstvo promijeniti bez neke velike i apokaliptične katarze.

Bol roditelja koji oplakuje svoje dijete u Gazi ili bilo gdje u svijetu, nema ni svoju nacionalnost ni rasu, ona je primarno čisto ljudska bol i pred njom treba zastati. Istu bol osjeća i Izraelac i Palestinac. Patnja ne razlikuje tko je tko. Patnja je ljudska. Na žalost, i mržnja koja je proizvodi. Topovi bi morali zašutjeti na svim stranama jer ih nadglasavaju krikovi djece i vapaji očeva i majki. Svijet je ovo latentnog ludila i mržnje. Čemu sve to? Svi ćemo umrijeti i doći pred lice Gospodinovo. Odgovarat ćemo za svaku riječ i svako djelo. Zar nismo dovoljno zreli i osviješteni da iz nedavnih ratova ne izvučemo pouku kako se preko boli i patnje najnedužnijih ne mogu graditi nikakve civilizacije i poredci, politike i ideologije a da ne urode još većom mržnjom, fanatizmom i osvetom? Teško je gledati kako nedužni stradaju širom svijeta, od Ukrajine do Gaze i Izraela i osjećati se nemoćnim. Ili baš i nismo tako nemoćni? Nije li duh sila koja nadrasta ljudske strahove i ograničenja, a bol i patnja su mudre učiteljice života. Samo treba biti dobar učenik.

Zoran Vukman/velecasnisudac.com/kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Odjel za branitelje HNS-a: Ispaljeni hici Bakira Izetbegovića prema NATO-u i Europskoj uniji!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović vidno je uzrujan. Razlog u tome leži u zacrtanom europskom putu BiH ali i očekivanju pravomoćne presude MKSJ u predmetu „Prlić i ostali“, zakazanoj za 29. studenog ove godine.

Bakir Izetbegović, nedvojbeno, pokušava voditi politiku temeljenu na doktrini Islamske deklaracije i zaključcima Organizacije islamske suradnje (OIS), koja je već 1992. godine na summitu u Meki, zaključila kako BiH treba postati neovisna država pod muslimanskim, vodstvom.

Upravo zbog toga, Bakir Izetbegović ne priznaje konstitutivnost hrvatskog naroda ni u jednoj sferi života. U realiziranju tih ciljeva, aktualni čelnik SDA grubo krši povijesne činjenice i na politikantskim tezama pokušava krivotvoriti povijest i tako repozicionirati geopolitičku poziciju BiH.

Uoči obilježavanja obljetnice utemeljenja HZ Herceg Bosne, bošnjački član Predsjedništva BiH boravio je u Mostaru i one koji su početkom rata obranili najveći dio BiH iznova izjednačio s agresorom.

Pri tome, Izetbegović zaboravlja činjenicu da bi bez Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatskog vijeća obrane, kao i pomoći Republike Hrvatske, BiH šaptom pala već 1992. godine.

Pokušavajući istrajati na prikazivanju Bošnjaka kao jedinih žrtava rata, Izetbegović grubo ignorira povijesne činjenice, a one govore da je sa područja pod nadzorom HVO-a, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 112.000 nehrvata.

Sa područja pod nadzorom Armije BiH, protjerano je, ili su napustili prostor kao posljedica rata, 529.000 nebošnjaka. Sa područja pod nadzorom VRS, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 586.000 nesrba.  Grubo manipiulirajući činjenicama, Bakir Izetbegović pokušava uvjeriti Bošnjake kako su oni jedine žrtve rata i kao takvi baštine nekakvo posebno pravo na budućnost BiH.

U tom kontekstu, njegovi najnoviji istupi su u funkciji mobiliziranja Bošnjaka pred presudu Haškog suda zakazanu za 29. studenog. Nedvojbeno je kako Bakir Izetbegović bolje od nas zna kakvim je sve konstrukcijama bošnjačka strana u prošlosti “zatrpavala” haško tužiteljstvo, pokušavajući rat u BiH okarakterizirati međunarodnim, a Republiku Hrvatsku i HZ Herceg Bosnu prikazati kao agresore.

Međutim, sad kad je kompletna ta igra razotkrivena i pad teze o tzv. Udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom čini se vrlo izvjesnim, Bakir Izetbegović se odlučio na pobunu vlastitog naroda.

Takvim postupcima, Izetbegović zapravo pokušava preusmjetriti Bošnjake protiv europskog i atlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu. Upravo iz tog razloga, Bakir Izetbegović svaki pokušaj rasprave o unutarnjem uređenju BiH tumači kao agresiju i podjelu države.

Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma. Naravno, to je unutarnji problem bošnjačkog naroda s kojim se sami moraju suočiti. Čim prije, tim bolje.

Međutim, to će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari