Pratite nas

Iz Svijeta

Bolesti ovisnosti uzimaju sve veći danak u FBiH

Objavljeno

na

Bolesti ovisnosti poput alkoholizma te konzumiranja duhana i droga uzimaju sve veći danak u FBiH, pokazali su podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Kada je u pitanju konzumiranje alkohola, tu prednjači Zapadnohercegovačka županija u kojoj čak 59% stanovništva konzumira alkohol. Najveća konzumacija alkohola bilježi se kod starosnih skupina 20-24 god. (34,9%) i 25-29 god. (35%), te 40-49 god. (30,4%).

[pullquote_right]Po količini konzumiranja alkohola odmah iza ZHŽ-a je stanovništvo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (44,8%) i HBŽ-u (44,5%), a najniža konzumacija alkohola bilježi se na području Unsko-sanske županije (19,7%)[/pullquote_right]

Po količini konzumiranja alkohola odmah iza ZHŽ-a je stanovništvo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (44,8%) i HBŽ-u (44,5%), a najniža konzumacija alkohola bilježi se na području Unsko-sanske županije (19,7%), podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Prema rezultatima ESPAD-a, istraživanja rađenog 2008. god. u Federaciji BiH, 61% mladih potvrđuje konzumaciju alkohola tijekom života, od toga 71% dječaka i 53% djevojčica, pri čemu polovina mladih ljudi, ili 50%, najčešće konzumira pivo, skoro trećina mladeži, ili 30%, konzumira vino, a 20% mladih ljudi navodi konzumaciju žestokih alkoholnih pića. Zabrinjavajući je i podatak da sve veći broj mladih konzumira cigarete, unatoč sve većim cijenama. alcohol-drinking-fun-girls-hair-partyU Federaciji BiH stanovništvo cigarete počne konzumirati još u ranom djetinjstvu, točnije već od desete godine života, a najviše pušača ima u HBŽ-u, zatim u ZHŽ-u. GYTS, istraživanje koje je provedeno na školskoj djeci, evidentiralo je da u ovoj populaciji ima 14,3% pušača, od toga 17,6% dječaka i 11,3% djevojčica. Ovaj podatak posebno zabrinjava ako uzmemo u obzir činjenicu da je na području cijele Federacije pojačan broj oboljelih od malignih oboljenja, te da još uvijek, barem kada je u pitanju muška populacija, prednjače maligna oboljenja pluća i bronha, koja, dokazano, izaziva konzumiranje cigareta.

Za procjenu korištenja opojnih sredstava na području Federacije BiH, posljednji dostupni podaci su iz istraživanja koje je rađeno kao dodatak MICS4 istraživanju, pri čemu je korišten upitnik Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), a primijenjena je metodologija samopopunjavanja. Anketirano je 6177 ispitanika starosti od 15 do 49 godina oba spola. Prema rezultatima istraživanja, u FBiH je 3,8% odraslog stanovništva probalo neku psihoaktivnu supstanciju bilo kada tijekom života, od toga 6,8% muškaraca i 0,9% žena. Psihoaktivne supstancije probalo je najviše ispitanika starosti od 25. do 29. godine života (9,3%), a najmanje stanovnika iz skupine od 40 do 49 godina.

VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump pozvao na povlačenje američkih trupa iz Afganistana

Objavljeno

na

Objavio

Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izjavio je u srijedu da njegova zemlja, nakon 19 godina, ne bi više trebala biti policija u Afganistanu, pozivajući na povlačenje američkih trupa, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U Afganistanu djelujemo kao policijska snaga, a ne borbena snaga kakva jesmo. Nakon 19 godina, vrijeme je da oni sami održavaju red u vlastitoj državi“, objavio je Trump na Twitteru.

Napomenuo je da će Washington i dalje pomno nadzirati situaciju u Afganistanu, ali bez vojnog prisustva, najavljujući snažan povratak u tu zemlju u slučaju potrebe.

Donald Trump prijeti reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump prijeti reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je zaprijetio dodatnim reguliranjem ili zatvaranjem društvenih mreža, dan nakon što je Twitter prvi put upozorio da korisnici provjere činjenice iz nekih njegovih tvitova.

Trump je, ne podastrijevši dokaze, u nekoliko ranojutarnjih postova ponovio svoje optužbe za političku pristranost tehnoloških platformi rekavši: “Republikanci osjećaju da platforme društvenih medija posve utišavaju glasove konzervativaca”.

“Snažno ćemo ih regulirati ili zatvoriti, prije nego što ikada dopustimo da se to dogodi”.

Dodao je: “Počnite se pošteno ponašati, ODMAH!!!”

Twitter je u utorak po prvi puta pozvao korisnike da provjere podatke u tvitovima koje objavljuje američki predsjednik Donald Trump, upozorivši da su se njegove tvrdnje vezane uz dopisno glasovanje pokazale neistinitima.

Američki predsjednik odmah je u tvitu odgovorio Twitteru ustvrdivši da se ta tvrtka miješa u američke predsjedničke izbore. “Twitter u potpunosti guši SLOBODU GOVORA, i ja, kao predsjednik, neću to dopustiti!”, napisao je Trump.

Plavim uskličnikom upozorava se korisnike da “provjere činjenice o dopisnom glasovanju” te ih se usmjerava na stranicu s novinskim člancima i informacijama koje je o Trumpovim tvrdnjama saznao Twitterov tim za provjeravanje činjenica.

“Trump iznosi neutemeljenu tvrdnju da će dopisno glasovanje dovesti do izbornih zlouporaba”, jedan je od naslova na vrhu stranice.

Američki predsjednik, koji ima 80 milijuna pratitelja na Twitteru, u svojim je tvitovima ranije tijekom dana ustvrdio da bi dopisno glasovanje bilo “u značajnoj mjeri nepošteno” te da bi rezultiralo “namještenim izborima”.

Twitter je potvrdio kako je to prvi puta da je primijenjeno pravilo posebnog obilježavanja na tvitu predsjednika SAD-a od kad je ranije ovaj mjesec uvedena nova politika tvrtke vezana uz objavljivanje “obmanjujućih informacija”. (Hina)

Twitter prvi puta označio Trumpov tvit zbog ‘obmanjujućih’ informacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari