Connect with us

Iz Svijeta

Bolivijska vlada znala da se planira državni udar

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bolivijska vlada imala je informaciju o mogućem pokušaju državnog udara prije nego su vrhovni vojni zapovjednik i njegovi vojnici nasilno ovaj tjedan ušli u predsjedničku palaču, rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Eduardo del Castillo

Pod zapovjedništvom generala Juana Josea Zunige, teško naoružani vojnici i oklopna vozila okupili su se u srijedu u La Pazu na gradskom trgu Plazi Murillo i ušli u prostor predsjedničke palače.

General i čelnik bolivijskih oružanih snaga Juan Jose Zuniga se obratio novinarima na trgu uoči napada na nacionalnu palaču i rekao: “Prestanite uništavati, prestanite osiromašivati ​​našu zemlju, prestanite ponižavati našu vojsku”, inzistirajući na tome da akciju koja je poduzeta podržava javnost.

Vojnici su se naposljetku ipak povukli, a kontrolu na trgu je preuzela policija.

Neuspio puč je izazvao brzu osudu svjetskih čelnika, zabrinutih zbog rizika koji taj čin predstavlja za demokraciju u Boliviji, a predsjednik Luis Arce je smijenio Zunigu optuživši ga za pokušaj državnog udara te su ga bolivijske vlasti uhitile.

Za sada se ne zna gdje je odveden Zuniga.

U predsjedničkoj palači danas je prisegu pred predsjednikom države je položio novi šef oružanih snaga José Wilson Sanchez, koji je pozvao na obnovu reda i mira.

U razgovoru za bolivijsku radioteleviziju Unitel, ministar del Castillo je potvrdio da je predsjednik Arce primio izvješća o “pokušajima destabilizacije”, iako je upozorio da vlada u tom trenutku nije znala ništa više od toga.

Uz Zunigu je uhićen i bivši zapovjednik ratne mornarice Juan Arnez Salvador, rekao je del Castillo te dodao da je više desetaka časnika privedeno. Njima, rekao je, prijeti kazna od 15 do 30 godina zatvora.

Bolivijski veleposlanik u Organizaciji američkih država (OAS) je na zasjedanju tog tijela u Paragvaju rekao da je u pokušaju puča sudjelovalo oko 200 časnika.

Dužnosnik UN-a za ljudska prava Volker Turk je pozvao na nepristranu istragu o nasilju i izvješćima o nanesenim ozljedama i pozvao sudionike na odgovornost.

Napetosti u Boliviji rastu uoči općih izbora 2025., a ljevičarski bivši predsjednik Evo Morales planira se kandidirati protiv svog bivšeg saveznika Arcea, potaknuvši veliki rascjep u vladajućoj socijalističkoj stranci i političku neizvjesnost.

Mnogi ne žele povratak Moralesa, koji je vladao od 2006. do 2019., kada je svrgnut u velikim prosvjedima i zamijenjen privremenom konzervativnom vladom. Arce je potom pobijedio na izborima 2020.

Zuniga je nedavno rekao da se Morales ne bi trebao moći vratiti kao predsjednik i zaprijetio da će ga blokirati ako to pokuša, što je navelo Arcea da u utorak smijeni Zunigu s dužnosti.

Del Castillo navodi da je Zuniga mirno primio tu vijest, ali da “nitko nije mogao niti zamisliti da će se sljedeći dan, prije službene predaje svoje dužnosti, dogoditi propali državni udar”.

Prilikom uhićenja, Zuniga je rekao da je bio instruiran da izvede državni udar kako bi popularnost predsjednika Arcea narasla. Dužnosnica vlade Maria Nela Prada tvrdi da to nije istina.

Bolivija se bori s gospodarskim padom, s iscrpljenim rezervama središnje banke i pritiskom na bolivijsku valutu dok je izvoz plina presušio. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas