Connect with us

Naši u svijetu

Bolivijski predsjednik tražio ukidanje Vijeća sigurnosti

Published

on

Bolivijski predsjednik Evo Morales preporučio je “na samitu G77 + Kina, koji se u nedjelju završava u Santa Cruzu, nestanak Vijeća sigurnosti” UN-a i osnivanje Južne banke umjesto MMF-a.

Utvrdivši mapu puta za zemlje Južne Amerike, Evo Morales, predsjednik jedne od najsiromašnijih zemalja Latinske Amerike, govorio je o “potrebi za međunarodnim organizacijama koje rade za mir” i “ukidaju svjetske hijerarhije”.

Zbog toga, Vijeće sigurnosti UN-a treba da nestane jer je poticalo ratove i invazije imperijalističkih sila kako bi prisvojile prirodne resurse osvojenih zemalja“, kazao je on. “Danas, umjesto Vijeća sigurnosti, imamo vijeće nesigurnosti“, dodao je on.

Skup u Santa Cruzu na temu “stvaranje novog svjetskog poretka” obilježava 50. godišnjicu formiranja G77, koja sada broji 133 države Južne Amerike, Afrike i Azije, umjesto 77, koliko ih je bilo na početku. Bolivija trenutno predsjedava grupom koja pokušava ojačati svoju institucionalnu strukturu i intenzivirati ekonomski razvoj putem suradnje Jug-Jug.

Morales je isto tako zatražio “emancipaciju međunarodnog financijskog sistema” i “zamjenu financijskih institucija kao što je MMF nekim drugim”, Južnom bankom na primjer, “koja će omogućiti bolje učešće južnih zemalja”.

Tekst završne deklaracije odnosit će se, smatraju organizatori, na milenijske ciljeve UN-a, smanjenje ekstremnog siromaštva i smrtnosti djece, pristup obrazovanju, jednakost spolova i provođenje održivog razvoja.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari