Connect with us

Iz Svijeta

Bolsonaro obećao osloboditi Brazil socijalizma i političke korektnosti

Published

on

Novi brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u utorak je u obraćanju naciji kazao da će sada zemlja s njim na čelu konačno biti oslobođena ideologija, “socijalizma i političke korektnosti”.

“Danas je dan kada se narod počinje oslobađati socijalizma i političke korektnosti”, rekao je bivši vojni kapetan u govoru pred masom pristaša.

“Ovo je naš stijeg i on nikada neće biti crven, osim ako dođe od prolijevanja krvi”, rekao je Bolsonaro, žestoki antikomunist, držeći u rukama i mašući brazilskom zastavom.

Bolsonaro (63)  koji je prisegnuo u utorak za novog brazilskog predsjednika, ranije je u protokolarnijem govoru u Kongresu obećao obračunati se s korupcijom u politici, kriminalom, ekonomskom neodgovornošću i ideološkim okovima.

Bivši vojni kapetan i dugogodišnji kongresnik izabran je za prvog krajnje desnog predsjednika Brazila od završetka vojne diktature prije tri desetljeća na valu nezadovoljstva javnosti vladajućom elitom.

Među stranim gostima na inauguraciji su bili američki državni tajnik Mike Pompeo, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, mađarski premijer Viktor Orban i portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa.

“Uvest ćemo red u ovu zemlju”, upozorio je Bolsonaro.

Naglasio je da će poštivati demokraciju i provesti bolne ekonomske reforme potrebne da bi se najveća ekonomija Latinske Amerike ponovno uspravila.
“Imamo veliku naciju koju treba obnoviti”, rekao je i obećao da će okupiti tim talentiranih ministara koji bi to trebali provesti.

“Možete računati da ću se zauzeti za izgradnju Brazila naših snova”, dodao je novi predsjednik.
Obećao je izgradnju zemlje bez diskriminacije i podjela, ali je i kritizirao »inverziju vrijednosti«, aludirajući na teoriju roda protiv koje se bori.

U drugoj očitoj referenci, ovaj puta na nošenje oružja, rekao je da dobri građani “zaslužuju imati načine da se brane”.
Inauguracija se odvijala pod strogim mjerama sigurnosti, među ostalim bio je zatvoren brazilski zračni prostor.

(Hina)

 

Donald Trump na Twitteru čestitao Bolsonaru, u drugom tvitu čestitao Novu godinu

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari