Pratite nas

Iz Svijeta

Bolton: Vojna intervencija u Venezueli nije neizbježna

Objavljeno

na

Foto: EPA

Američka vojna intervencija u Venezueli nije neizbježna, rekao je u petak savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton, ali je ponovio da su sve opcije na stolu

Bolton je u radio emisiji upitan je li vojna intervencija Brazila ili Kolumbije, ili pak zajednička intervencija Brazila, Kolumbije i SAD-a neizbježna.

Na to je Bolton odgovorio: ‘Ne’.

‘Predsjednik je rekao da su sve opcije na stolu. Međutim naš je cilj mirni prijenos vlasti’, rekao je Bolton.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa poduprla je oporbenog vođu i samoproglašenog privremenog predsjednika Juana Guaidoa, u želji da s vlasti ode venezuelski predsjednik Nicolas Maduro.

SAD je uveo sankcije venezuelskoj državnoj naftnoj tvrtki Petroleos de Venezuela SA, a Bolton je upozorio druge zemlje da ne kupuju od Venezuele druge resurse, poput zlata.

Visoki američki dužnosnik je rekao Reutersu kako Venezuela uskoro planira prodati Ujedinjenim Arapskim Emiratima petnaest tona zlata iz rezervi središnje banke.

Bolton je odgovorio na taj navod nizom objava na Twitteru u petak, optužujući Madura da želi prenijeti zlato u punom avionu te je postavio pitanje o tome ‘krade li (Maduro) resurse’ od naroda Venezuele.

(Hina)

 

Europski parlament priznao Guaidoa kao venezuelskoga privremenog predsjednika

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Australijski znanstvenici tvrde da su uspješno testirali lijek koji ubija coronavirus za 48 sati

Objavljeno

na

Objavio

Znanstvenici diljem svijeta neumorno tragaju za lijekom koji može pomoći u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Najnoviji napredak u tom pogledu dolazi iz Australije gdje je grupa znanstvenika sa sveučilišta Monash u Melbourneu u labaratoriju testirala lijek “Ivermektin” iz antiparazitnog programa. Oni uvjeravaju da je lijek sposoban eliminirati koronavirus za 48 sati.

Međutim, znanstvenici upozoravaju da se još uvijek rade klinička testiranja na ljudima kojima bi se potvrdila učinkovitost.

– Otkrili smo da bi čak i jedna doza uspjela eliminirati svu ribonukleinsku kiselinu (RNK) virusa u roku od 48 sati i da se, osim toga, dogodi značajno smanjenje unutar 24 sata smatraju istraživači, čiji je rad objavljen u časopisu Antiviral Research Journal, prenosi Marca.

Ivermektin se koristio kao antiparazit kod kućnih ljubimaca, a kasnije se ustanovilo da je koristan da ljude u borbi protiv HIV-a, gripe…

– Ivermektin se široko koristi i smatra se sigurnim lijekom. Sada moramo utvrditi hoće li doza koja se može koristiti kod ljudi biti učinkovita. To je sljedeći korak – komentirali su znanstvenici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Ursula von der Leyen: Trebamo Marshallov plan za Europu

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je poziv za masovno ulaganje u proračun EU dok se europski blok suočava sa snažnim negativnim ekonomskim učinkom pandemije koronavirusa.

Prije nekoliko dana Von der Leyen je predložila radikalno preispitivanje proračuna Europske unije za 2021-2027 kako bi mogao funkcionirati onako kako je svojevremeno masivni paket pomoći SAD-a, pod nazivom Marshallov plan, pomogao Europi nakon 2. svjetskog rata.

“Trebamo Marshallov plan za Europu”, napisala je Fon der Leyen u nedjelju za njemačke novine Welt am Sontag.

Proračun Europske unije u svim je zemljama prihvaćen kao kompenzacijski instrument solidarnosti i mora biti adaptiran sukladno krizi, napisala je predsjednica Europske komisije.

Von der Leyen je u svom komentaru djelovala uvjerena u to da će se Europa brzo oporaviti.

“Mnogi milijuni koji moraju biti uloženi danas kako bi se izbjegla veća katastrofa povezat će generacije”, napisala je.

To će također obnoviti osjećaj zajedništva među europskim narodima u vrijeme krize, dodala je predsjednica Europske komisije.

Europske vlade podijeljene su oko toga koje zajedničke mjere treba poduzeti kako bi se odbio žestoki gospodarski udarac koji je pandemija koronavirusa nanijela Europi.

Marshallov plan je američki plan obnove zapadne Europe nakon Drugog svjetskog rata, nazvan po tadašnjem američkom državnom tajniku Georgeu Marshallu. (Hina)

Sebastian Kurz: Europska Unija je zakazala i stvari ne funkcioniraju dobro

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari