Connect with us

Iz Svijeta

BOMBAŠKI NAPAD U ISTANBULU

Objavljeno

on

Dvadeset devet osoba je ubijeno, uglavnom policajaca, a 166 ranjeno u dvostrukom bombaškom napadu u subotu u Istanbulu, izjavio je u nedjelju ujutro turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soyču.

Dvadeset i sedam ubijenih bili su policajci, rekao je ministar Soylu novinarima u Istanbulu. Dodao je i da turska vlada vjeruje da se radilo o sinkroniziranim napadima.

Jedan od svjedoka ispričao je kao se nakon eksplozija čula pucnjava. ”Bilo je kao u paklu. Plamen se dizao skroz do neba. Pio sam čaj u kafiću blizu džamije. Ljudi su se sakrili ispod stolova, počeli su plakati”, ispričao je svjedok eksplozije Omer Yilmiz .

Napadi su se dogodili nakon nogometne utakmice domaćeg Bešiktaša i Bursaspora – jedan je bio autobombom na policijski autobus ispred stadiona Bešiktaša, a drugi je djelo bombaša samoubojice koji se raznio među policajcima u obližnjem parku Macka, 45 sekundi kasnije.

Napad na autobus dogodio se dva sata nakon utakmice, kada su navijači već napustili stadion u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, na europskoj obali Bospora.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su teroristi za cilj imali snage sigurnosti i građane u Bešiktašu. “Još jednom smo u Istanbulu vidjeli ružno lice terora koje ne mari ni za kakav oblik morala i vrijednosti”, rekao je Erdogan.

Turske vlasti nisu objavile koga sumnjiče za napade, no do njih je došlo u godini u kojoj su Istanbul i druge turske gradove potresli napadi za koje se sumnjiči pripadnike Islamske države i kurdske militante.

Ime terorističke organizacije koja je počinila napade nije tako važno, kazao je Erdogan. “Nitko ne treba sumnjati da ćemo uz Božju pomoć poraziti teror, terorističke skupine, teroriste i sve snage koje iza njih stoje”, zaključio je turski predsjednik.

Televizija NTV objavila je da je prva od dviju eksplozija kao metu imala policijski autobus koji je napuštao stadion dva sata nakon utakmice domaćeg Bešiktaša i Bursaspora. Svi su navijači do tada već napustili stadion.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u nedjelju ujutro osudio je bombaške napade u Istanbulu u kojima je poginulo 15 osoba, poručivši da je Savez ujedinjen u solidarnosti sa saveznikom Turskom i odlučan u borbi protiv terorizma.

“Osuđujem strašne čine terora u Istanbulu. U mislima sam s onima koji su izgubili svoje najmilije u bombaškim napadima, s onima koji su ranjeni i s ljudima Turske”, stoji u Stolternergovoj poruci objavljenoj u povodu dvostrukog bombaškog napada u Istanbulu.

“Ujedinjeni smo u solidarnosti s našim saveznikom Turskom. Odlučni smo u nastavku borbe protiv terorizma u svim njegovima oblicima”, poručio je glavni tajnik NATO-a u poruci objavljenoj na službenim web stranicama Saveza.

Turska je u nedjelju proglasila dan žalosti nakon dvostrukog bombaškog napada u kojem je u subotu u Istanbulu poginulo 29 osoba, uglavnom policajaca, a 166 je ozlijeđeno, objavila je agencija Anadolija.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan također je otkazao posjet Kirgistanu kamo je trebao krenuti u nedjelju.

Premijer Binali Yildirim naredio je da se zastave spuste na pola koplja u znak pijeteta za žrtve koje su poginule u napadima nakon nogometne utakmice domaćeg Bešiktaša i Bursaspora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari