Bošnjaci ponovno preglasali Hrvate: ‘Presuda Ustavnog suda nije ustavna materija’

  2

  Hrvati su opet preglasani. Ovaj put na Ustavno-pravnom povjerenstvu Zastupničkog doma Parlamenta BiH koje je ocijenilo kako izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbore u Mostaru nisu u skladu s Ustavom BiH i pravnim sustavom.

  glasanje-za-ruke_339Uzalud su hrvatski zastupnici u ovom tijelu branili tezu kako je presuda Ustavnog suda BiH obvezujuća te kako Mostar mora biti organiziran kao i sve druge lokalne samouprave u BiH, odnosno Federaciji te kako bi izmjene Zakona značile da se izbori u gradu na Neretvi konačno mogu provesti.

  Bošnjački predstavnici su bili uporni u svojim tvrdnjama kako je diranje u Mostar zapravo zadiranje u Washingtonski sporazum, iako su propustili reći kako se taj isti sporazum do sada više puta mijenjao bez pristanka Hrvata i na štetu najmalobrojnijeg naroda.

   

  Apsurdna situacija

  Zastupnik HDZ-a BiH i član Povjerenstva Mato Franjičević u razgovoru za Dnevni list potvrdio je kako je druga strana potencirala problematiku Washingtonskog i Daytonskog sporazuma te kako se stvari poput izbornih pravila u Mostaru mogu mijenjati samo voljom svih naroda. Međutim, upozorio je Franjičević, iz njihove je argumentacije jasno da se tu mislilo samo na slučaj Mostara.

  -A što je s radikalnim mijenjanjem Washingtonskog sporazuma i Ustava Federacije bez pristanka hrvatskog naroda čime smo dovedeni u poziciju da nas se može preglasavati, diskriminirati i majorizirati, naglasio je Franjičević.

  Ono što je posebno apsurdno, smatra on, jest činjenica da se ovim potezom jedno povjerenstvo stavlja iznad odluke Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim odredbe Statuta grada Mostara koje se odnose na izbor gradskih vijećnika, a time i odredbe Izbornog zakona koje se odnose na ovaj grad.

  – Ono što je Ustavno-pravno povjerenstvo osporilo upravo ide u smjeru realizacije presude Ustavnog suda. Dakle, ispada da usklađivanje s Ustavom sada nije ustavno, što je pomalo kontradiktorno, naglasio je Franjičević.

  Ide na Parlament

  Uskoro bi se zastupnici u Parlamentu BiH trebali odrediti po pitanju negativnog mišljenja, a ukoliko se ono potvrdi, to znači da izmjene zakona i definitivno “padaju”. No, postoji mogućnost da se spomenuta zakonska materija ponovno vrati na povjerenstvo.

  Međutim, i u najboljim uvjetima teško je za očekivati da će predstavnici najsnažnijih bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu dići ruku za ovako rješenje.

  Podsjećamo, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, bez bošnjačkih glasova, usvojio je nedavno po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se tiču izbora u Mostaru, no prepreka koju će teško biti svladati je upravo Zastupnički dom.

  Što predviđaju izmjene zakona

  Zakonom koji je usvojen određeno je da se 35 vijećnika u Vijeće grada Mostara bira na neposrednim i tajnim izborima, pri čemu bi područje grada bilo jedna izborna jedinica umjesto sadašnjih šest, odnosno sedam područja. U ovom prijedlogu se predviđa da konstitutivni narodi imaju najmanje po četiri, a nacionalne manjine i ostali najmanje po jednog predstavnika u Gradskom vijeću. Trenutačnim rješenjem postoji gornja kvota od 15 vijećnika za konstitutivne narode.

  Neradni dani

  Ustavnopravno povjerenstvo je većinom glasova ocijenilo i da Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme blagdana u BiH, čiji je predlagač zastupnik Mato Franjičević, nije u skladu s Ustavom BiH. Franjičeviću se osporava što se u predloženom tekstu poziva na pravni kontinuitet Herceg Bosne.

  Dnevni list

  facebook komentari

  • peppermintt

   ja levata ne poštuju odluke Ustavnog suda države u koju se kunu. Preko 80 presuda Ustavnog suda čeka na implementaciju
   Iako zapravo u ovoj državi s navučenom košuljom ludarom ni ustavni sud nije legitiman. Da bi bio legitiman nedostaju odluke Parlamenta a znamo da Dayton nikada nije ni bio na Parlamentu..
   Ukratko jedina nam je nada rezolucija EU i mama Anđelija sunce naše

  • peppermintt

   ja levata ne poštuju odluke Ustavnog suda države u koju se kunu. Preko 80 presuda Ustavnog suda čeka na implementaciju
   Iako zapravo u ovoj državi s navučenom košuljom ludarom ni ustavni sud nije legitiman. Da bi bio legitiman nedostaju odluke Parlamenta a znamo da Dayton nikada nije ni bio na Parlamentu..
   Ukratko jedina nam je nada rezolucija EU i mama Anđelija sunce naše