Connect with us

Bošnjačka politika posljednjih 20 godina nije odgovorila na ključna pitanja

Published

on

Današnja aktualna politička situacija u BiH je prava povijesna raskrsnica zato što se za tri, četiri mjeseca nalazimo pred velikim izborima. Bošnjačka politika tijekom posljednjih 20 godina nije našla odgovor na ključna pitanja – utvrdio je predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, koji je danas na Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu bio gost tribine o temi “Aktualni politički trenutak u BiH“.

 

fahrudin-radoncic-Uoči predavanja Radončića, profersor Univerziteta u Sarajevu Mirko Pejanović istaknuo je u izjavi za Agenciju FENA da su tribine prilika za one koji vode stranke u parlamentarnoj demokraciji da kažu što imaju za javnost i za studente, “ali isto tako su prilika da čuju nakada ugodna, a nekad neugodna pitanja“.

Na petoj tribini Radončić je naglasio da će predstojeći izbori biti “feudalni, nacionalnog koncepta”, kao i “separatističkog koncepta sa prozapadnim konceptom”.

”Predstavnici Bošnjaka se više drže politike koja će biti privjesak Erdoanovom režimu. To odmah znači da će u protektorskom režimu upravljati Turci, dok će Srbima i Hvatima u BiH upravljati Beograd i Zagreb, što je nedopustiva politika”, smatra Radončić.

SBB BiH će se, kako tvrdi, suprotstaviti toj politici neokolonijalizma, te će se boriti za društvo jednakih šansi.

Radončić je mišljenja da BiH posljednjih šest mjeseci tone, gdje je oko 540.000 mladih nezaposleno, a 75 posto mladih ne vidi budućnost u BiH.

”Federacija se dnevno zadužuje sa 360.000 KM. U proteklih šest mjeseci Federacija se zadužila za novih 700 milijuna KM”, ustvrdio je Radončić, smatrajući da je to “posljedica vladanja uglavnom dvije stranke SDA i SDP-a“.

Govoreći o investicijama, skrenuo je pažnju da Turska nije prva po investicijama u BiH, nego je čak, kako kaže, deveta ili deseta, a od nje više investicija u BiH imaju Srbija, Hrvatska i Albanija.

”Bojim se da imamo vanjsku politiku koja se bazira isključivo prema Ankari, jer kada pogledate koliko je bošnjački član Predsjedništva BiH otišao u Washington ili u Bruxelles, to je neviđena politička katastrofa, a to su dva ključna centra za koje treba da se Bošnjaci vežu”, smatra Radončić.

Studentima i profesorima Univerziteta u Sarajevu, on je poručio da će predstojeći izbori u BiH biti važni, “jer ćete s jedne strane imati dvojicu super popularnih političara, bez lažne skromnosti, Komšića i mene, a s druge strane jedan vrlo nepopularan dvojac -Izetbegović, Lagumdžija“.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari