Pratite nas

Iz Svijeta

Borba za dominaciju u medijima: George Soros financira software za ‘provjeravanje istinitosti informacija’!

Objavljeno

na

Ovog listopada započinje testiranje novog softvera koji će, inicijalno, služiti novinarima za provjeravanje istinitosti informacija. ‘Full Fac’t je program za obradu podataka koji analizira izjave, provjerava izrečene informacije i utvrđuje njihovu točnost. Razvoj ovog programa financiraju mađarsko-američki filantrop George Soros i iransko-američki poduzetnik Pierre Omidyar, poznat i kao osnivač eBaya, piše The Guardian, a prenosi telegram.hr

Već ranije Google i Facebook su se angažirali oko borbe s tzv. fake news (lažne vijesti) nakon neugodnih rezultata američkih izbora. Obje firme sada se bore od širenja dezinformacija, ne navodeći po kojem kriteriju razlikuju vijesti. Uz podešavanje pretraživanja, Google pruža još novih načina kako bi korisnike mogli obavještavati o lažnim ili uvredljivim rezultatima. One sada uključuju opcije za identifikaciju zablude, uvredljivih rezultata, prijevare i “nepodržane teorije zavjere”.

Vrlo zanimljivo definiranje i selektiranje informacija, sjetimo se kako je Facebook maknuo portal narod.hr koji je na taj način potpuno neopravdano došao pod udar “cenzure” koja je trajala danima. Srećom, kasnije je dokazano da su optužbe protiv portala bile potpuno lažne, pa je profil portala vraćen.

‘Full Fact’ skenira izjave političara i odmah donosi procjenu o njihovoj istinitosti, na osnovu vlastite baze podataka koja okuplja ogroman broj činjenica. Inicijalna baza podataka je ručna, riječ je o simultanoj provjeri činjenica iz nekoliko tisuća izvora, dok će kasnije verzije softvera biti potpuno automatizirane.

Testiranje će prvo biti provedeno u Velikoj Britaniji, potom Južnoj Americi i Africi – gdje trenutno po Sorosu, vlada pošast lažnih vijesti zbog predsjedničkih izbora u Keniji, čiji mediji prenose lažne podatke o vodstvu trenutnog predsjednika Uhure Kenyatte.

‘Full Fact’ može skenirati tiskane i digitalne vijesti, ali i video prijenose uživo, u realnom vremenu provjeravati istinitost činjenica iznesenih u izjavama te na ekranu objavljivati jesu li izjave istinite ili nisu.

Nije potrebno biti previše inteligentan da se shvati da danas mediji imaju jednu od ključnih uloga u upravljanju političkim i drugim tokovima sadašnjosti i budućnosti. Premda se kod ovog Sorosevog softwarea očito prvenstveno radi o praćenju predsjedničkih kandidata i drugih političkih osoba u svrhu upravljanja predizbornim i drugim procesima u zemljama diljem svijeta,  stječe se dojam da dok je sve „štimalo“ nije bilo previše zabrinutosti glede informacija i medija.

Ali nakon Brexita i posebno pobjede Donalda Trumpa i otkrivanja brojnih medijskih afera, izmišljanja vijesti čak na velikim TV postajama i medijima, te usmjeravanja predizborne kampanje preko medija u korist Hillary Clinton, stvari postaju u najmanju ruku – složenije. Nepoželjni Donald Trump je očito izazvao tektonske potrese velikih razmjera, pa će sigurno veliki dio gornjeg projekta biti usmjeren protiv njega, a u širem kontekstu, po primjeru Kenije, i u drugim dijelovima svijeta.

Oni koji će ‘kontrolirati i upravljati’ dobivenim informacijama biti će brojne medijske kuće pod utjecajem Sorosa i njemu bliskih oligarha, kao i brojne civilne udruge koje on financira.

Dakle, počela je aktivna borba protiv manjih, neovisnih medija koji nastoje u javnosti prezentirati određene činjenice koje bacaju drugačije svjetlo na događanja u svjetlu politike, rodne ideologije, kršenja ljudskih prava (npr. zapostavljanja i kršenje ljudskih prava najugroženije skupine na Zemlji – kršćana), imigrantske politike i dr.

To sve očito smeta kreatorima svjetske političke scene, od kojih je jedan, vrlo važan milijarder George Soros, a kojeg su nedavno Mađarska i Izrael proglasili nepoželjnim u njihovim zemljama.

Zbog toga se, očigledno, poduzimaju i ovakve ‘sorosevske’ akcije, a sve u svrhu kontrole medija i informacija.

Primjera radi, kada je prošle godine podignuta velika medijska buka praćena brojnim lažima i izmišljotinama na račun ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, stvari je vrlo precizno dijagnosticirao i uočio admiral Davor Domazet-Lošo:

„Ovo je informacijski rat koji će eskalirati na višu razinu. Ovo je rat bez početka i kraja, bez vojnika i bez bojišnice. U tom se ratu ne ubija, taj se rat vodi isključivo preko medija i s medijima. Dakle ako nemate medije ne možete voditi taj rat. Vučji čopor nanjuši žrtvu koja mu odgovara i krene na njega. Paradigma tog rata je ministar Hasanbegović. I vi ste g. Juriču prošli na neki način ovih dana tu doktrinu vučjeg čopora. Napade izvodi više vučjih čopora. Kultura je upravo prostor kojim oni djeluju“, te dodao: „Vlast se valja na ulici. U Hrvatskoj su vlast preuzeli ti vučji čopori preko medija. Istovremeno oni žive od novca koji dobivaju od te države koju napadaju.“

Načelno za kraj budimo pošteni: kod Sorosa se radi samo o čistoj želji za dominaciju političkim, ekonomskim i gospodarskim prostorom. Sva njegova filantropija je velika obmana, a moć, novac i vlast – istina. Zato se i bori protiv medija koji bacaju drugo svjetlo na njegovo djelovanje i projekte koje on financira, spremno ih proglašavajući  kao ‘fake news’.

Premda ti mediji pišu istinu o Sorosu i njegovim ‘filantropskim’ projektima koji, očito, vode svijet u kaos i potonuće.

>>> Soroseva kampanja globalnog kaosa

>>> Orban u Europskom parlamentu: George Soros uništio je živote milijuna ljudi

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari