Connect with us

Politički rentgen

Borba HDZ-ovih frakcija za Slavoniju, Baranju, Vukovar i Srijem!

Published

on

U Osječko-Baranjskoj županiji, HDZ je na zadnjim parlamentarnim izborima  pod vodstvom župana Ivana Anušića polučio izvanredne rezultate, čemu se nisu nadali ni najveći optimisti. Bila je to samo  potvrda Anušićevih kontinuirano uspješnih politika revitalizacije Slavonije i Baranje, a relativan uspjeh imao je i kao šef stožera Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima.

Iako su ga mnogi osporavali i pokušali teret poraza Kolinde Grabar Kitarović svaliti na njegova leđa, istina je sasvim drugačija. Ivan Anušić je u nevjerojatno nepovoljnim medijskim okolnostima, kada se kompletan mainstream od ljevice do ultra desnice okrenuo protiv Kolinde Grabar Kitarović, ipak s njom, onakvom kakva je bila, uspio dohvatiti drugi krug predsjedničkih izbora što po mom mišljenju  graniči s pravim Božjim čudom. Da je Škoro podržao Kolindu ona bi pobijedila i Anušićev uspjeh time bi bio neupitan!?

Naime, sve je bilo urotnički isprogramirano tako da aktualna predsjednica izgubi već u prvom krugu što je zapravo trebala biti podloga za rušenje Andreja Plenkovića. Odgovorno tvrdim! Da su kojim slučajem Škoro, Suverenisti i Most u drugom krugu podržali predsjednicu ona bi osvojila drugi mandat, a oni bi na parlamentarnim izborima uz simpatije Kolindinih glasača osvojili najmanje 35 mandata. U tom slučaju Plenković ne bi mogao sastaviti Vladu bez njih! U tom realnom scenariju kojega sam vrlo pomno analizirao, Milorad Pupovac nikada ne bi bio odlučujući faktor u sastavljanju Vlade? Za trenutnu političku moć Milorada Pupovca i SDSS-a najodgovorniji je Miroslav Škoro, a čini se da je njegova zadaća bila srušiti predsjednicu, instalirati Milanovića i umjesto zajedništva, napraviti razdor na desnom političkom spektru. Škoro je kriv, a Plenković je vjerojatno objeručke prihvatio ono što mu je nalagala politička pragmatika. U ponudi je bila ili koalicija sa SDSS-om, manjincima i HNS-om ili novo izbori, s obzirom da su i Škoro i Plenković rezolutno odbili svaku vrstu suradnje.

No vratimo se mi Slavoniji, Baranji i Srijemu i uvodu u lokalne izbore koji nam slijede, jer o predsjedničkim izborima bi mogao napisati pravi roman ili triler!

Ivan Anušić će bez ikakve sumnje na predstojećim lokalnim izborima  biti značajan igrač za HDZ, jer je na parlamentarnim izborima do koljena porazio najljućeg oponenta Miroslava Škoru i to u njegovom „sokaku“, pa bi u tom kontekstu svakako trebao baštiniti političke bodove u očima predsjedništva stranke. Logično je da se izborne pobjednike nagrađuje, a ne kažnjava! Njegov lik i djelo mogli bi percepcijski imati  važan utjecaj i na izbore u Srijemsko Vukovarskoj županiji, kao i u samom Vukovaru za kojega će se voditi još jedan politički rat bez presedana, u kojemu se neće birati politička oružje; podmetanje, spinovi, judoškudaška  veleizdaja i sve što u zajedničkom  nazivniku možemo nazvati hrvatskim prokletstvom. Da je tome tako, svjedočili smo u specijalnom ratu protiv Stjepana Sučića što je samo uvod u predizbornu kampanju za preuzimanje Vukovara. Glavna je meta svakako HDZ!

Mnoge analitičare s kojima sam razgovarao s toga čudi frakcijski sukob unutar HDZ-a na istoku zemlje i postavlja se logično pitanje zbog čega netko nameće svoje kandidate odbacujući prijedloge župana Anušića koji je valjda zaslužio sam birati svoje najbliže suradnike. A da se znao okružiti stručnjacima, poštenim i kompetentnim suradnicima dokaz je ministrica Nataša Tramišćak koja nije postala ministrica zbog „šarma“ i „lijepih očiju“, već isključivo na zaslugama zbog dobrog obavljanja profesionalnih zadaća i to prema transparentno mjerljivim kriterijima. Tko je za čelno mjesto vukovarsko-srijemskog HDZ-a na unutarstranačkim izborima preferirao ministra Banožića ispred dožupana Dabre, za kojega se misli da je bio Anušićev favorit?

Ministar Banožić je bez sumnje, barem za sad, čovjek bez mane, no međutim, nije li apsurdno da se za čelnog čovjeka vukovarsko-srijemskog  HDZ-a postavlja ministra koji zbog svoje ministarske funkcije neće moći biti kandidat za župana nakon Bože Galića. Čini se da će Galić vladati vječno i možda je on najbolji izbor za one koji vuku konce u pozadini? Ili je on adut za one gremije i sive eminencije za koje se tvrdi da su pravi gubernatori Slavonije, Baranje i Srijema, pa kada već nemaju nacionalnu moć, sve čine da imaju regionalnu moć nedodirljivih. Čini se da netko čuva HDZ-ove mastodonte, dok se Anušić svakako opredijelio za novu, mladu i stručnu ekipu, kao što je Ivan Radić, najvjerojatniji kandidat za novog gradonačelnika Osijeka? Ukoliko i on ne padne kao žrtva  frakcijske borbe kako bi „igrači“ oslabili Ivana Anušića koji se očito ne uklapa u njihov shematizam!?

Čini se da ova lokalna ili regionalna priča izmiče kontroli i samom Andreju Plenkoviću, jer više je nego razvidno da u tom dijelu Hrvatske moć imaju stari HDZ-ovi kadrovi, pa je apsurdno Plenkovićevo propagiranje nekog novog HDZ-a. Dokle god u tom HDZ-ovom značajnom biračkom bazenu budu orali i kopali „sove“, i „generali“, koji HDZ-u opravdano ili neopravdano nanose silnu percepcijsku štetu, valja strahovati da od novog suverenizma i slavonske samodostatnosti u proizvodnji hrane, zdravih i ekoloških proizvoda neće biti ništa?

Pored takvih likova uvozni lobi će i nadalje cvjetati. Čini mi se da bi Anušić s predsjedništvom i užim vodstvom HDZ-a pod hitno trebao raspraviti ove misterije do zadnjeg detalja? U protivnom, poznavajući mentalitet Slavonaca kroz sintagmu „Inati se Slavonijo“, u Osijeku bi se mogao dogoditi Penavin scenarij od čega bi  profitirao onaj koji to najmanje zaslužuje? Miroslav Škoro!

U svakom slučaju, pažljivo ćemo pratiti događanja, jer Slavonija je prevažna za Hrvatsku, a i sam sam vrlo emotivno vezan za tu plodnu i rodnu ravnicu.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari