Connect with us

BiH

Borba sarajevske politike danas je kako ovladati Klubom Srba i Bošnjaka

Objavljeno

-

Rezultati Općih izbora su u skladu s našim očekivanjima i strategijom koju smo zacrtali – kazao je u petak predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović nakon proširene sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru.

“Naš kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH očito će na kraju preći 180 tisuća glasova, što je bilo iznad našeg maksimalističkog cilja” – istaknuo je Čović.

Istaknuo je kako je sasvim jasno da je Hrvatska demokratska zajednica sa svojim partnerima napravila takav rezultat da može tražiti partnere u skladu s legitimitetom izbornih rezultata druga dva naroda. Dodaje da je sada cilj izborne rezultate implementirati u roku od 30 dana nakon službeno objavljenih rezultata.

“Analizirali smo i dopisno glasovanje koje još uvijek traje, kao i ponašanje tijela koje bi trebalo nadzirati i provoditi izbore. I dalje se motamo, ništa se nije promijenilo u odnosu na dvije godine čekanja danima i nagađanja rezultata, utvrđivanja nedostataka itd.” – on je objasnio.

Kad je riječ o uspostavi vlasti, Čović je rekao da se već vode razgovori sa svim hrvatskim strankama koje su postigle neki rezultat, a nakon toga će se razgovarati o prioritetima sa bošnjačkim strankama, kao i sa strankama ispred srpskog naroda.

“Bilo je već neformalnih razgovora. Očekujemo izvršnu vlast u šest županija na razini FBiH i na razini BiH kroz predsjedatelja Vijeća ministara. Rezultat u HBŽ-u nešto je slabiji u odnosu na 2018. godinu. Plan je bio 6 mandata, imamo ih 5. Hrvatski narodni pokret je dao rezultate otprilike očekivane i oni imaju kvalitetu. Ali bez HDZ-a BiH ne može se formirati vlast u ovoj županiji, kao što se ne može formirati ni bez te stranke”, rekao je Čović.

Govoreći o nametnutim izmjenama Izbornog zakona, Čović smatra da je u tu odluku trebala biti uvrštena izmjena izbora člana Predsjedništva BiH, koja bi bila cjelina. Ističe da će se tim pitanjem pozabaviti u sljedećih mjesec dana.

“Kao i sve ostalo što je nametnuto, mi ćemo ga poštovati, ali više me brine kako ćete izabrati 11 predstavnika ostalih županija. Gdje su neravnoteže i tko su ostali? Bilo bi razumnije da je rečeno da u toj grupaciji mora biti predstavnik Židova, Roma itd. Kako ćete popuniti Klub Srba u FBiH? Nismo ga mogli ispuniti na razini 17, što kažete na razinu 23? Ako gledamo imena iz županijskih skupština, odmah ću vam reći – nikako. Oni koji su maštali o gospodarenju Hrvatskom, ta je priča za sva vremena završena. Borba sarajevske politike danas je kako ovladati Klubom Srba i Bošnjaka. Za Klub Hrvata više nema interesa” – podvukao je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

Ističe da će partneri, koji s njima žele formirati vladu, morati usuglasiti program za četiri godine, koji okvirno ima tri elementa.

“Prvi je euroatlantski element gdje, između ostalog, postoji Izborni zakon i ograničeni amandman na Ustav. Drugi je pravna država koja zadire u uvjete za naš kandidatski status i ekonomsko-socijalni paket koji vezujem za pitanje Vijeća ministara. Neprihvatljivo je da Vijeće ministara pokušava telefonski rješavati ključna pitanja u BiH” – ustvrdio je.

Čović ističe da je sigurnost Bosne i Hercegovine na prvom mjestu.

“Sve što treba prilagodit ćemo standardima Europske unije. U to nema sumnje. Vjerujem da ćemo naći dovoljno partnera koji će na tom tragu htjeti graditi izvršnu vlast” – kazao je ponovivši kako DF nikako ne može biti partner HNS-u.

Najavio je i da bi idućeg petka u Bosnu i Hercegovinu trebala doći Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije kako bi ukazala poticaj za ubrzanu uspostavu vlasti, kao i ubrzanu provedbu reformi, te da je prilika za kandidatski status. bi otvorili već ove godine.

Dragan Čović na kraju je otkrio da će se redoviti izborni Sabor HDZ-a BiH održati u subotu, 6. svibnja 2023. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas