Connect with us

Kolumne

Borba za prevlast u kulturi

Objavljeno

-

Znatan dio onoga što sam pisao za novine odnosilo se, izravno ili neizravno, na temu iz naslova. Borba za prevlast u kulturi uvijek je više od usko kulturnog pitanja.

[ad id=”93788″]

U jednom od svojih prvih tekstova za Hrvatsko slovo ”Kulturna borba”napisao sam: ”Kao što riječ slijedi misao a djelo riječ, tako i društveni sustavi, gospodarske aktivnosti i sustavi vrijednosti slijede prethodno oblikovane idejne i ideološke koncepte.”Te gotovo banalne činjenice Hrvati kao da nisu uvijek dovoljno svjesni.

Što se ne bi moglo reći za neprijatelje hrvatske samostalnosti. U navedenom tekstu konstatirao sam i sljedeće: ”Dakle, dok je Tuđman oslobađao državu, njegovi protivnici vodili su borbu za kulturnu prevlast ne libeći se pri tome raznih oblika mimikrije, hinjenog konvertitstva, zakulisnih igara itd.” U svomu naumu, treba priznati, uspjeli su gotovo u potpunosti. Izolirani džepovi otpora jugounitarističkom konceptu kulture s jedne strane i ideologiji globalizma s druge strane teško mogu figurirati kao ravnopravna alternativa.

Uza sva ograničenja, proistekla mahom iz ”nesuglasica” između partnera u vlasti, nova vlast polako počinje mijenjati neke stvari. Po prvi put nakon petnaest-šesnaest godina obični Hrvat doživi i poneku satisfakciju, a ne samo uvrede. Novi ministar kulture Hasanbegović prepoznat je kao opasnost za ljevičarsku prevlast u kulturi, stoga su na njega i krenuli najžešći napadi. Lijevi, za razliku od desnih, izvrsno prepoznaju važnost kulture i ne libe se za prevlast u kulturi krenuti u kulturnu borbu. Tu su oni u svom elementu, to im ide, aktivizam, organizacija, borba itd. Nisu bogzna kako uspješni u stvaranju, ali borba, stvaranje raskola u društvu bjesomučna propaganda – to im ide.

   U hrvatski politički i društveni život ušao je tako novi pojam kao politički čimbenik, tzv. kulturnjaci. U to borbeno društvance nastoje se privući i oni iz svijeta kulture koji slove kao desni ili barem neutralni. Tako je, recimo, cijena Vitomire Lončar- Bucke skočila do neba. Kulturnjacima se svojim ogorčenim priopćenjem približila i bivša predsjednica HDZ-ova odbora za kulturu Anja Šovagović, no ne vjerujem da će povrijeđena taština Anju otjerati u suprotstavljeni tabor.

   Promjene na Hrvatskoj televiziji također idu u dobrom smjeru. One su, između ostaloga, važne i stoga što kulturnjaci i druge grupacije zauzete borbom protiv nove vlasti polako gube medijske poluge za plasiranje svojih ”istina”. No, zapinje, da tako kažemo, na području represivnog aparata i obavještajnih službi. Ispada da je do sada glavna uloga Mosta bila da opstruira promjene koje pokušava provesti HDZ. Sve otvoreniji sukob između Karamarka i Orepića mogao bi uskoro – ako netko ne povuče ručnu – doći do točke s koje nema povratka.

   Šteta bi bilo samo da do eskalacije dođe prije nego Hasanbegović uspije unijeti stvarne promjene u hrvatsku kulturu. Ne radi se o tomu da kultura postane isključivo desna, ksenofobna, zatvorena, nacionalistička – nego o tomu da bude višeglasna, višeslojna, tolerantna. Kultura u kojoj i nacionalno i internacionalno ravnopravno supostoje.

Damir Pešorda/Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari