Borbe oko grada Debaltseve i dalje traju unatoč prekidu vatre na drugim lokacijama

0

Primirje na istoku Ukrajine, koje je započelo u ponoć, za sada se relativno dobro drži gotovo svugdje osim oko grada Debaltseve gdje su zabilježeni sukobi. Grad se nalazi u gotovo potpunom okruženju pobunjeničkih snaga. Vjeruje se kako se u gradu nalazi oko 5,000 pripadnika ukrajinskih snaga kojima ponestaje streljiva i granata, no i dalje se pokušavaju probiti iz sve čvršćeg obruča.

Prekid vatre između ukrajinskih snaga i proruskih separatista uglavnom se poštuje iako postoje manja kršenja, objavio je u nedjelju OESS. Sporadično granatiranje zabilježeno je u Debaltseveu, prometnom čvorištu koje je epicentar zadnjih sukoba. Misija OESS-a kazala je da joj u nedjelju nije bio dopušten pristup tom gradu.

Prekid borbi počeo je u ponoć u sklopu mirovnog plana dogovorenog u četvrtak u Minsku.

Prije toga u tom su se području vodile teške borbe u kojima je poginulo više od desetero ljudi.

Vlada u Kijevu u nedjelju nije izdala priopćenje o tome poštuje li se prekid vatre ili ne. “Prvih par sati vrlo je važno, stoga pozorno pratimo situaciju s vojskom. Još je prerano za bilo kakve zaključke”, rekao je glasnogovornik vlade.

Ukrajinska vojska objavila je da priprema povlačenje teškog naoružanja s linije bojišnice, no glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova napomenuo je da će se to dogoditi samo ako to budu učinili i pobunjenici.

Predstavnici civilne zaštite kazali su da je u nedjelju rano ujutro ruski humanitarni konvoj ušao u istočnu Ukrajinu. Konvoj, 14. zaredom, činilo je više od 170 kamiona s 1800 tona pomoći.

[ad id=”40553″]

facebook komentari