Connect with us

Naši u svijetu

Borci IS-a zauzeli stratešku bazu u Siriji, pušten američki novinar

Published

on

Borci Islamske države zauzeli su u nedjelju zrakoplovnu bazu u sjeveroistočnoj Siriji, nakon višednevnih teških borbi s vladinim snagama oko te strateške lokacije, navode očevici.

reporterOružane borbe vodile su se za svaki četvorni metar zrakoplovne baze Tabqe, zadnjeg uporišta vladinih snaga u području koje kontrolira Islamska država, radikalna islamistička skupina koja je posljednjih mjeseci zauzela velike dijelove Sirije i Iraka. U obližnjoj Raki, gradu koji je već prije zauzeo IS, u nekoliko džamija i na ulicama proslavljeno je osvajanje baze, rekli su očevici za Reuters.

Sirijska državna televizija objavila je da nakon teških borbi za bazu vladine postrojbe pregrupiraju svoje snage. Pozivajući se na vojne izvore, televizija je objavila da je zračna luka uspješno evakuirana, te da vojska nastavlja s napadima na terorističke skupine u tom području.

Novinar predan predstavniku Ujedinjenih naroda

Otimači u Siriji oslobodili su američkog novinara koji je otet u listopadu 2012. nakon što se Katar zauzeo za njegovo oslobađanje, izvijestila je televizija Al Jazeera i prenijele agencije. Riječ je o novinaru Peteru Theu Curtisu, koji je predan predstavniku Ujedinjenih naroda, navodi agencija Reuters.

Peter Theo Curtis je otet u Antakiji u Turskoj i pojavio se na videosnimci 30. lipnja pročitavši pripremljen tekst u kojem kaže da je novinar iz Bostona, navodi agencija dpa. Navodno je nastojao ući u Siriju kako bi podučavao engleski.

Međunarodna organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica objavila je da su tri strana novinara još uvijek taoci u Siriji, zajedno s nekih 50 sirijskih novinara, bilo u rukama naoružanih skupina ili režima predsjednika Bashara al-Assada. Odbor za zaštitu novinara iz New Yorka kaže da je više od 80 novinara oteto u Siriji, a da je oko 20 lokalnih ili stranih novinara trenutno nestalih u Siriji.  (hrt)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari