Connect with us

Geopolitika

Boris Havel: Normalizacija odnosa između Izraela i Emirata Trumpov je trijumf

Objavljeno

-

“Dogovor o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata postignut uz posredovanje SAD-a i angažman Donalda Trumpa, koji će dovesti do uspostave punih diplomatskih odnosa između dviju zemalja, u svakom smislu je povijesni korak”, ističe za tportal orijentalist i docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Boris Havel.

“Emirati su tek treća arapska država s kojom Izrael uspostavlja diplomatske odnose i ovaj događaj doista ima povijestan značaj za približavanje Izraela s arapskim državama i arapskim svijetom općenito. To je golema stvar i za mir na Bliskom istoku i nakon ove normalizacije, svakoj idućoj arapskoj državi bit će lakše napraviti korak u tom smjeru”, kaže doc. dr. sc. Havel.

Doc. dr. sc. Havel upozorava da je većina režima u okruženju cijelo vrijeme zapravo prepoznavala korist od postojanja židovske države i protiv normalizacije odnosa nisu bili nositelji vlasti, nego radikalni islamski klerici i dio naroda, poglavito pod njihovim utjecajem. Na koncu, upravo potpisivanje sporazuma s Izraelom bio je povod ubojstvu egipatskog predsjednika Anwarael-Sadata.

“Normalizaciji odnosa između bivših protivnika između ostalog je pridonijela upravo iranska opasnost na Bliskom istoku, gdje je Iran prisutan kao nikada prije u povijesti. Ta država umiješana je u sukobe u Iraku, Siriji, Libanonu i Jemenu puno više nego što o tome vlada dojam. S druge strane, od normalizacije odnosa korist imaju i arapske države i sam Izrael; radi se o pragmatičnosti, ali po mom sudu i o iskrenom mirotvorstvu koje se počinje nazirati i kojega treba posebno istražiti i podržati”, dodaje ovaj znanstvenik, koji na svom fakultetu između ostalog drži kolegije upravo na teme vezane uz Bliski istok. On posebno naglašava zasluge izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. “Ondje je zatrpan optužbama o korupciji, za koje mnogi tvrde da su neutemeljene, a sada je definitivno dobio veliki poticaj svom političkom ugledu i težini”.

Sporazum o normalizaciji između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata u javnosti veliki je vanjskopolitički uspjeh američkog predsjednika Donalda Trumpa i jedan od njegovih aduta za predstojeće izbore. Po svemu sudeći, negdje početkom rujna planira postići potpisivanje sličnog sporazuma između Srbije i Kosova.

Veliki uspjeh Trumpa: Izrael i UAE postigli povijesni dogovor o normalizaciji odnosa

“Prije svega, kazat ću da otvoreno podržavam Trumpovu politiku na Bliskom istoku: za razliku od svojih prethodnika, a osobito Obame, on pokazuje prijateljstvo s prijateljima Amerike – dok je s neprijateljima okrenuo drugi list. On jasno prepoznaje tko je saveznik i tko je protivnik, pa se tako i ponaša. U trenutnoj konstelaciji snaga prijatelji Amerike – pa posljedično i Zapada, a tako i Hrvatske koja nije dio iransko-rusko-turske koalicije, što se iz hrvatskih medijskih natpisa često ne vidi baš previše- jest Izrael, potom brojne arapske sunitske zemlje i na koncu tamošnje kršćanske zajednice, osobito u Siriji i Libanonu. U tom kontekstu, diplomatsko povezivanje dviju američkih saveznika golem je pothvat”, ističe doc. dr. sc. Havel.

“Ne zaboravimo da je Trump tek treći predsjednik kojemu je to uspjelo, nakon što je Carter pomogao uspostavljanje veza Izraela s Egiptom, a Clinton s Jordanom”, dodaje ovaj znanstvenik.

Havel drži i da je protivljenje palestinskih vođa normalizaciji odnosa očekivano jer je – za razliku od naroda – bilo kakva normalizacija suprotna njihovim interesima “budući da su uspostavili vlastiti kleptokratski sustav koji živi od raspirivanja sukoba i nereda”.

“Dakle, protiv ovoga su jedino palestinski vođe koji love u mutnom, te iranski režim kojemu svaka normalizacija odnosa sunitskih država i Izraela automatski nosi slabljenje geostrateškog položaja, a to je za kompletan civilizirani svijet sjajna stvar”, zaključuje doc. dr. sc. Havel za tportal.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari