Connect with us

Iz Svijeta

Boris Johnson: ‘Putin mi je rekao; ‘Borise, ako ispalim samo jedan projektil… Bit će gotovo za minutu‘

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bivši britanski premijer Boris Johnson rekao je da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin prijetio raketnim napadom tijekom telefonskog razgovora uoči invazije na Ukrajinu.

Johnson je, govoreći za BBC-jev dokumentarac, rekao da ga je ruski čelnik pitao o izgledima Ukrajine za pridruživanje NATO-u, na što je on odgovorio da to neće biti “u doglednoj budućnosti”.

“U jednom trenutku mi je zaprijetio i rekao: ‘Borise, ne želim te povrijediti, ali s projektilom bi to trajalo samo minutu’ ili nešto slično. Veselo”, rekao je Johnson, prisjećajući se  “vrlo dugačkog” i “najčudnijeg” telefonskog poziva u veljači 2022. koji je uslijedio nakon posjeta tadašnjeg premijera Kijevu.

“Ali mislim da se s obzirom na njegov vrlo opušteni ton, nekakvu distanciranost koju je imao, samo pravio da se slaže s mojim pokušajima da ga natjeram na pregovore.”

Odnosi između Moskve i Londona pali su na najnižu razinu u desetljećima čak i prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u britanskom gradu Salisburyju 2018.

Johnson, koji je podnio ostavku u rujnu nakon serijea skandala, nastojao je pozicionirati London kao najvećeg saveznika Kijeva na Zapadu. Dok je bio na dužnosti, nekoliko je puta posjetio Kijev i često je zvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas