Connect with us

Iz Svijeta

Boris Johnson traži hitne korake EU-a za rješenje problema Sjeverne Irske

Objavljeno

on

EU treba poduzeti hitne korake da bi se riješili problemi u primjeni trgovinskih aranžmana za Sjevernu Irsku nakon brexita, rekao je u srijedu britanski premijer Boris Johnson premijerki te britanske pokrajine.

Nakon telefonskog razgovora s Arlene Foster, glasnogovornik Johnsonova ureda je rekao: “Premijer je kazao da su nam potrebni hitni koraci EU-a da bi se riješili problemi u vezi s protokolom o primjeni i sačuvala postignuća Sporazuma od Velikog petka te u potpunosti osigurali koristi za Sjevernu Irsku od izlaska Velike Britanije iz EU-a”.

Govoreći nešto kasnije u parlamentu, Johnson je rekao da je prošlotjedna odluka EU-a da ograniči izvoz cjepiva u Sjevernu Irsku, koju je Bruxelles vrlo brzo povukao, “dovela u pitanje” načela mirovnog procesa u toj pokrajini kojim se izbjegava tvrda granica s Irskom, članicom EU-a.

“Nastojat ćemo da ne bude takvih granica, poštivati mirovni proces uključujući dakako i to da nema granica u Sjevernom moru te da se poštuje načelo neometanog pristupa svim dijelovima Velike Britanije,” dodao je Johnson.

Bruxelles je u petak bio prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva protiv covida-19 proizvedenog u Europskoj uniji izvan teritorija bloka.

Tekst je predvidio da se Sjeverna Irska smatra izvoznim teritorijem kada se radi o cjepivu.

Međutim, to je u suprotnosti sa sjevernoirskim protokolom usvojenim u okviru brexita čiji je cilj izbjeći povratak tvrde granice i granične kontrole između Irske, članice EU-a, i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

Tekst je izazvao ljutnju i u Irskoj i u Sjevernoj Irskoj čija je premijerka Arlene Foster bila rekla da se radi o “nevjerojatnom neprijateljskom činu”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari