Connect with us

Iz Svijeta

Boris Johnson želi imati najmoćniju mornaricu u Europi

Objavljeno

on

Britanski premijer Boris Johnson iznio je u četvrtak planove za vojno ulaganje, obećao da će Britanija imati najmoćniju mornaricu u Europi te istaknuo da bi brodogradnja mogla pomoći izbrisati podjele između četiri države Ujedinjenog Kraljevstva.

Johnson je najavio planove za još 13 fregata i novu generaciju ratnih brodova za koje kaže da će potaknuti renesansu brodogradnje diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

“Ako postoji ijedna politika koja jača Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) u svakom mogućem smislu, to je izgradnja brodova za kraljevsku mornaricu”, rekao je Johnson parlamentu.

Johnson želi izboriti vodeću ulogu Britaniji u novoj eri globalne suradnje i slobodne trgovine, a koju namjerava ojačati modernim vojnim i kibernetičkim kapacitetima.

U vrijeme jačanja globalne nesigurnosti i nastavka uspona Kine te nakon četiri godine međunarodne diplomacije američkog predsjednika Donalda Trumpa, britanskom odlukom iz 2016. da napusti Europsku uniju globalni utjecaj i uloga Britanije dovedeni su u pitanje.

Odluka o novim ulaganjima došla je tjedan dana nakon što je Johnson rekao Joeu Bidenu da je Britanija odlučna ostati njegov vrijedan vojni saveznik.

Napeti odnosi sa Škotskom

S obzirom na ankete koje pokazuju da većina ljudi u Škotskoj podržava neovisnost, Johnson sada nastoji isticati da Engleska i Škotska mogu surađivati.

Johnson je ranije ovog tjedna razbjesnio mnoge Škote kada je rekao da je prenošenje ovlasti na Škotsku bila “katastrofa”.

Odnosi u Ujedinjenom Kraljevstvu sve su napetiji zbog brexita, vladinog odgovora na pandemiju koronavirusa i ponovljenih poziva Škotske nacionalne stranke za novi referendum o neovisnosti.

Nepopularnost Johnsona u Škotskoj glavni je pojedinačni faktor koji potiče rast podrške škotskoj neovisnosti, pokazalo je istraživanje koje je proveo JL Partners prošli mjesec.

Pomoć sportu u pandemiji

Britanska vlada objavila je da će s 300 milijuna funti (397 milijuna dolara) pomoći engleskom sportu.

Ragbi savez u Engleskoj dobit će 135 milijuna funti, konjske utrke 40 milijuna funti i nogomet 28 milijuna funti.

Najava paketa pomoći uslijedila je nakon što je odgođen povratak gledatelja na tribine najavljen za početak listopada zbog porasta broja zaraženih diljem zemlje i drugog zatvaranja Engleske u studenom. (Hina/K.)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari