Connect with us

Iz Svijeta

Britanski premijer Boris Johnson podnio ostavku

Objavljeno

-

Foto: EPA

Britanski premijer Boris Johnson podnio je ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, ali je najavio da će nastaviti služiti kao predsjednik vlade dok mu stranka ne izabere nasljednika.

“Sada je jasno da Konzervativna stranka želi novog čelnika. Proces njegova izbora treba početi odmah. Danas sam imenovao novu vladu koja će nastaviti služiti, kao što ću i ja do izbora novog čelnika”, rekao je Johnson ispred Downing Streeta broj 10.

“Želim reći milijunima ljudi koji su glasali za nas 2019., mnogi po prvi put,: Hvala vam za taj nevjerojatan mandat, za najveću konzervativnu većinu od 1987.”, rekao je Johnson.

“Razlog zbog kojeg sam se tako žestoko borio zadnjih dana želja je da osobno ispunim taj mandat jer sam osjećao da je to moja dužnost i moja obaveza”.

“Naravno, silno sam ponosan na ostvarenja svoje vlade: od izvršenja brexita do rješavanja naših odnosa s Europom. Vratili smo ovoj zemlji snagu da sama donosi svoje zakone, prošli kroz pandemiju, izvršili najbrže cijepljenje na kontinentu, najbrži izlaz iz ‘lockdowna’ i posljednjih mjeseci vodili zapad u suprotstavljanju Putinovoj agresiji na Ukrajinu”, kazao je.

Da je Johnsonova sudbina zapečaćena pokazalo se kad je na njegovu ostavku pozvao i Nadhim Zahawi, zvijezda u usponu konzervativaca koji je na mjesto ministra financija imenovan nekoliko dana prije.

Zahawi i drugi ministri u srijedu navečer stigli su u Downing Street poručiti svom šefu da mora otići.

Johnson je prvo to odbio te je otpustio Michaela Govea, ministra koji je prvi pozvao na ostavku. No u četvrtak ujutro, kad je vladu napustio još niz ministara, postalo je jasno da Johnson ne može ostati.

Torijevci će morati izabrati novog čelnika, a taj proces mogao bi trajati nekoliko mjeseci. Još uvijek nije jasno može li Johnson ostati na poziciji premijera dok se bira njegov nasljednik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari