Connect with us

Politika

Boris Miletić: Obje odluke potvrđuju volju istarskih birača

Objavljeno

-

Ustavni sud je potvrdio odluku Državnog izbornog povjerenstva, obrazloženja DIP-a i Ustavnog suda su detaljna, vrlo su jasna i obje njihove odluke nedvojbeno potvrđuju volju istarskih birača, izjavio je za Hinu novoizabrani istarski župan Boris Miletić, nakon što je Ustavni sud u srijedu odbio žalbu SDP-ovog kandidata za istarskog župana Danijela Ferića.

Naime, Ustavni sud u srijedu je odbio žalbu SDP-ovog kandidata za istarskog župana Danijela Ferića te odbacio njegov zahtjev za provedbu nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, koje je izgubio od IDS-ova Borisa Miletića za samo 40 gasova.

“Izbori su završili, mi smo se suočili sa svojim rezultatima i nastavljamo rasti na lekcijama koje smo naučili. Preporučam SDP-u da učini isto. IDS je pobjednik izbora u Istarskoj županiji i vrijeme je da se okrenemo životnim pitanja. Sezona je već stigla i namjeravam se potpuno posvetiti organizaciji posla u županiji kako bi bili što brži, učinkovitiji i sto posto na raspolaganju ljudima”, poručio je Miletić.

SDP-ov kandidat za istarskoga župana Danijel Ferić najavio je kako će pozorno proučiti odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom se odbija njegova žalba na rješenje DIP-a, kao i rješenje Ustavnog suda kojim se odbija zahtjev za provedbom nadzora zakonitosti izbora za župana Istarske županije, nakon čega će se obratiti javnosti.

“Iz priopćenja Ustavnog suda razvidno je da Ustavni sud napominje da o konkretnom izbornom postupku može ponovno odlučivati u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, ukoliko od zakonom legitimiranog predlagatelja u zakonom propisanom roku zaprimi prijedlog koji bi sadržavao konkretne činjenice odnosno udovoljavao kriterijima za provođenje tog postupka”, istaknuo je Ferić.

Inače, u provedenom postupku Ustavni sud je ocijenio da osporenim rješenjem DIP-a nije povrijeđeno izborno pravo žalitelja te utvrdio da je njegova žalba neosnovana pa ju je stoga odbio, navode u priopćenju. Ustavni sud je utvrdio i da Ferić u svom prijedlogu za provedbu nadzora nad ustavnošću i zakonitošću drugog izbornog kruga za župana Istarske županije „nije naveo jasne i podrobne ustavnopravne argumente koji čine povredu izbornog postupka kao ni konkretne činjenice kojima potkrjepljuje svoju pravnu argumentaciju i obrazlaže razloge za provođenje postupka nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora u ovom slučaju”.

Ustavni sud u priopćenju ističe kako o konkretnom izbornom postupku može ponovno odlučivati u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, ukoliko od „zakonom legitimiranog predlagatelja u zakonom propisanom roku zaprimi prijedlog koji bi sadržavao konkretne činjenice odnosno udovoljavao kriterijima za provođenje tog postupka”.

DIP je na subotnjoj sjednici potvrdio da je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić, a za zamjenika Tulio Demetlika te da se izbori za župana neće ponavljati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari