Connect with us

Gospodarstvo

Boris Vujčić: Banke imaju viška novaca – pitajte njih zašto ga ne plasiraju

Objavljeno

-

[su_heading]Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za HRT rekao je kako HNB poput ostalih središnjih banaka može kreirati jeftinu likvidnost bankama iz koje one mogu davati kredite i to HNB već dugo vremena i čini[/su_heading]

Istaknuo je kako je prošli tjedan u bankama bilo rekordnih 10 milijardi kuna viška likvidnosti koje banke drže u HNB-u po kamatnoj stopi od nula posto. Zašto ne plasiraju taj novac, treba pitati vlasnike banaka, naglasio je te dodao kako je razlika između kamatnih stopa po kojima banke drže tu likvidnost u HNB-u i kamatne stope po kojoj kredite plasiraju poduzećima pet posto. Ono što je napravio HNB je višak likvidnosti koji je pet puta viši nego u eurozoni, novca puno ima i to po kamatnoj stopi od nula posto, rekao je Vujčić.

[ad id=”68099″]

To što novac ne plasiraju u gospodarstvo nego u državne jedinice, Vujčić je objasnio jedino time što banke plasiraju novac tamo gdje im je najmanji rizik.

Kazao je kako bi rate kredita u eurima mogle rasti.

 – Kao što sam 2005. i 2006. upozoravao na riskantnost kredita u švicarskom franku, tako sam i prije dvije godine upozorava na riskantnost, u ovom trenutku, vezivanja kredita uz euribor ili libor, kaže Vujčić.

Euribor i Libor su kamatne stope prema kojima banke posuđuju novac drugim bankama. Trenutno je, kaže Vujčić, nešto više od trećine stambenih kredita u Hrvatskoj vezano uz Euribor ili Libor.

 – S obzirom na razine na kojima su danas Euribor i Libor, možemo s puno većom izvjesnošću nego ranije očekivati rast tih kamatnih stopa u budućnosti, što bi moglo dovesti do bitno većeg rasta kredita nego što ljudi očekuju. Još jednom ću to ponoviti pa će se možda za par godina, kada se bude o tome razgovaralo, moći podsjetiti da smo na vrijeme na to upozoravali, izjavio je Vujčić

Vujčić je odgovorio svojim kritičarima rekavši kako je devalvacija u biti nuđenje lakih rješenja koja ne postoje, to je samo tečajna magija i bježanje od problema. Devalvacijom bi ugrozili financijsku stabilnost. U Hrvatskoj devalvacija bi djelovala prorecesijski, smanjila bi rast BDP-a. Tu je i povijesno iskustvo s devalvacijom u Jugoslaviji koja nikad nije dovela do održivog rasta izvoza i gospodarskog rasta, izjavio je Vujčić.

Istaknuo je da su rješenja samo u strukturnim reformama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari