Connect with us

BiH

Borjana Krišto u utrci za Predsjedništvo BiH

Objavljeno

-

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto bit će kandidatkinja ove stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima koji će se održati najesen kada će joj najozbiljniji protukandidat biti Željko Komšić kojega su u tri navrata do sada na tu poziciju uglavnom birali Bošnjaci.

Neimenovani stranački dužnosnik potvrdio je u srijedu za Hinu kako je uže vodstvo stranke odlučilo kandidirati Krišto u utrci za državni vrh nakon što je, iznenađujuće, od toga odustao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Krišto je kandidat. Odluka će se formalno sutra objaviti”, rekao je dužnosnik HDZ-a BiH. Nekoliko medija u Mostaru također je navelo kako je Krišto kandidatkinja najveće hrvatske stranke u BiH.
Krišto je dugi niz godina u stranačkome vrhu, a do sada je bila predsjednica Federacije BiH, ministrica pravosuđa, a u posljednjem mandatu je u Zastupničkome domu Parlamenta BiH.

Ovo je drugi put da ide u utrku za hrvatskog člana BiH Predsjedništva. Prvi put ju je HDZ BiH kandidirao za hrvatskog člana BiH Predsjedništva 2010. kada je izgubila od, tada SDP-ova kandidata, Željka Komšića. Njega su na tu poziciju uglavnom birali bošnjački birači te je osvojio 337.065 glasova, dok je Bojana Krišto dobila 109.758 glasova potpore.

Upravo su to nastojale spriječiti dužnosnici hrvatskih stranaka u BiH tijekom pregovora o izbornoj reformi s bošnjačkim dužnosnicima i uz posredovanje administracije EU-a i SAD-a. No u tome se nije uspjelo.
Borjanu Krišto će na izborima zakazanim za 2. listopada ove godine poduprijeti i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari