Pratite nas

Iz Svijeta

Borut Pahor: Slovenija treba nastojati da Hrvatski sabor opozove svoju odluku o izlasku iz arbitraže

Objavljeno

na

Slovenija: Pahor za promjenu odluke Hrvatskog sabora o arbitraži

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je da Slovenija treba nastojati da Hrvatski sabor opozove svoju odluku o izlasku iz arbitraže, u dijalogu s hrvatskom vladom, ali i uz pomoć Europske komisije.

Pitanje arbitraže o granici s Hrvatskom bilo je jedna od tema u studiju Slovenskog radija tijekom predizbornog sučeljavanja s ostalim kandidatima za predsjednika države na izborima koji se održavaju 22. listopada.

Pahor je oponirao ostalim kandidatima u njihovoj prevladavajućoj ocjeni da je arbitražna presuda za Sloveniju nepovoljna, da bi se u novim pregovorima moglo postići više i da je, kao predsjednik vlade 2009., prerano deblokirao pristupne razgovore Hrvatske s EU.-om

Oni koji tako misle u velikoj su iluziji, kazao je Pahor, koji arbitražni sporazum smatra svojim velikim uspjehom i stoji na poziciji sadašnje vlade da arbitražnu presudu treba implementirati.

Pahor je rekao da je kao predsjednik vlade 2009., u dijalogu s Hrvatskom i dogovorom s političkim strankama u Sloveniji, uspio u nastojanju da Hrvatski sabor, koji je najprije glasovao protiv toga, prihvati tzv. drugi prijedlog tadašnjeg europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, što je onda dovelo do arbitražnog sporazuma.

Tada je Hrvatski sabor promijenio svoju raniju odluku i mislim da ni sada neće ići drukčije, iako će biti teško, kazao je Pahor, dodavši da bi u taj način rješenja provedbe arbitražne presude trebalo uključiti i Europsku uniju.

Mislim da je u obostranom interesu Slovenije i Hrvatske da to pitanje što prije zatvore, jer se u Europskoj uniji otvaraju nova pitanja koja su faktor sigurnosnog rizika, kazao je Pahor.

Slovenska eurozastupnica Romana Tomc, predsjednička kandidatkinja oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS), kritizirala je izjave nekih predstavnika vlade da se arbitražna presuda može implementirati jednostrano, rekavši da to nije moguće i da je potrebno napraviti korak natrag kako bi se granično pitanje riješilo u dijalogu s Hrvatskom.

Sadašnja vlada, prema njenoj ocjeni, to nije u stanju riješiti, a hrvatska je strana presudom arbitara zapravo zadovoljna, dok Slovenija njome ne može biti zadovoljna jer nije dobila teritorijalni izlaz na otvoreno more ni ostalo što je od arbitara tražila.

Predsjednička kandidatkinja Nove Slovenije (NSI) Ljudmila Novak kazala je da i sama misli kako Slovenija presudom nije dobila ono što je mogla dok Hrvatska nije bila u Europskoj uniji, ali da je vrlo skeptična u pogledu mogućnosti da bi Hrvatska u bilateralnim pregovorima pristala dati nešto više pa je zbog toga za implementaciju sadašnje presude, makar i jednostrano.

Na implementaciji presude, ali strpljivim dijalogom i bez užarenih glava u istoj se predizbornoj debati na prvom programu Slovenskog nacionalnog radija izjasnila i Maja Makovec Brenčič, sadašnja ministrica obrazovanja, koju je kao svoju kandidatkinju za predsjednicu države nominirala stranka premijera Mire Cerara.

Zaiskrilo u slovenskom državnom vrhu: Cerar kritizirao Erjavca

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin će i četvrti puta biti ruski predsjednik

Objavljeno

na

Objavio

Foto: AFP

Vladimir Putin bit će i četvrti puta ruski predsjednik, pokazale su izlazne ankete objavljene nakon zatvaranja birališta u Rusiji.

Po anketi VTslOM-a Vladimir Putin je dobio 73,9 posto glasova, a anketa agencije RIA daje mu čak 76,3 posto.

Više od 107 milijuna birača bilo je pozvano na birališta u toj najvećoj zemlji na svijetu.

Odaziv birača do 19 sati po moskovskom vremenu (17 po srednjoeuropskom) iznosio je 59,5 posto, navelo je rusko središnje izborno povjerenstvo.

Predsjednica izbornog povjerenstva Ela Panfilova izjavila je da je odaziv birača ove godine bio mnogo veći nego na prethodnim predsjedničkim izborima.

Jači protukandidati Putinu bili su komunist milijunaš Pavel Grudinin, ultranacionalist Vladimir Žirinovski te liberalna novinarka Ksenija Sobšak.

Grudinin je dobio 11,2 posto glasova, pokazala je anketa VTslOM-a, Žirinovski 6,7 posto, a Sobčak 2,5 posto.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

ORBAN: Ako ne kažemo jasno što se događa Mađarskoj i zašto se to događa, nitko neće razumjeti

Objavljeno

na

Objavio

Ako ne kažemo jasno što se događa Mađarskoj i zašto se to događa, nitko neće razumjeti. Ako ne razumijemo, ne možemo donijeti dobru odluku za tri tjedna.  Ako ne razumijemo što se događa Mađarskoj i zašto se to događa, onda nitko neće razumjeti. A ako mi ne razumijemo, onda ne možemo donijeti važne odluke za tri tjedna.

ORBAN: Nećemo im dopustiti da sakriju istinu!

To je ono što imigracijski političari žele od nas. Nemojmo im dopustiti.

Mađarska ostaje mađarska zemlja! 8 travnja. To je sve, poručio je mađarski premijer Viktor Orban na svom fb profilu

 

Orban: Zapadna Europa je pod migrantskom invazijom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati