Connect with us

Vijesti

Bosanska ‘Šljiva’ i Šljive hit u EU

Objavljeno

-

[quote]”Voćar im je pružio mogućnost da ne razmišljaju o tržištu, omogućio im je proizvodnju, a da ne uzimaju skupe kredite. Maksimalno smo pokušali i našli modus da priđemo tim ljudima, da postanemo jedna cjelina i da tako funkcioniramo.”[/quote]

“Rodilo je i voće i žito i sve je rodilo. Sad, evo, najavljuju loše vrijeme. Strahujemo od ovoga, normalno, ali do sad srećom nije bilo leda.” Dok sjeveroistočnoj Bosni prijete veliki oblaci, ovako govori Bajro Selimović iz Križevića kod Zvornika.

Pošteno plaćaju

On i supruga Ziba uzgajaju krastavce, kornišone, za Zemljoradničku zadrugu “Voćar” iz susjedne Glumine. Od nevremena strahuju, a “Voćar” im je najveće uporište. “Oni nama daju sjemena, daju repromaterijal. Kad zaradimo, oni to svoje uzmu, ali ostane i nama koliko treba”, kaže za Ziba Selimović.

Jedan od kooperanata “Voćara” je i Senaid ef. Alić, imam u zvorničkom, povratničkom selu Klisa. Kaže da mu je bavljenje poljoprivredom dodatni izvor prihoda, ali da je imao i dodatni motiv.

“Htio sam dati volje drugima, da se pokrenu i da rade, ovaj narod treba krenuti za poslom. Najlakše je sjediti i govoriti „nema se“. Želim samo pokazati da čovjek treba ustati za nafakom, tražiti tu nafaku i sve što stekne, da stekne na neki dozvoljen način. Uvjeren sam i, evo, stojim iza toga, da čovjek može fino i da zaradi baveći se ovim poslovima.”

Funkcioniramo kao tim

Mensur Galjić, šef službe za kooperaciju i jedan od šestorice osnivača “Voćara”, kaže da su prvi koraci prije desetak godina pravljeni u povratničkim mjestima, a potom je suradnja uspostavljena sa svima koji su navikli živjeti od svoga rada.

“Voćar im je pružio mogućnost da ne razmišljaju o tržištu, omogućio im je proizvodnju, a da ne uzimaju skupe kredite. Maksimalno smo pokušali i našli modus da priđemo tim ljudima, da postanemo jedna cjelina i da tako funkcioniramo.”

Ističe da su najveće vrijednosti “Voćara” njegova poslovnost, stručnost, pouzdanost, te multietnička upravljačka i kooperantska struktura. “Mogu s ponosom reći da pokrivamo ovaj dio sjeveroistočne Bosne kad se tiče povrtlarskog dijela i dijela jagodičastog voća. Ovo je ogroman posao obzirom na broj kooperanata, obzirom na složene procese, obzirom na nedaće sa kojim smo suočeni. Onaj ko razmišlja o formiranju zadruge na ovakvom principu mora imati na umu da je neophodan dobar tim ljudi koji stoji iza svega ovoga.”

Ispoštovati sve što je dogovoreno

Fahrudin Delibajrić je direktor “Voćara”. Kaže da imaju svu opremu i certifikate potrebne za tržište EU. Tamo izvoze sve što sa svojim kooperantima proizvedu, prije svega maline, jagode, šljive, duhan i krastavice.

“Izvozimo u Njemačku, znači, jedno od najzahtjevnijih tržišta, a uz to, izvozimo u tvornicu koja je najzahtjevnija u Njemačkoj. Oni imaju svoje uvjete”, kaže Delibajrić i dodaje da u takvim poslovima nema improvizacije. Sve se mora raditi na osnovu propisanih standarda, a “Voćar” to odavno uspijeva.

“Ako hoćete da se upustite u bitku za tržište EU, vi morate ispuniti sve ono što oni traže. A šta je prednost raditi sa Nijemcima? To što oni plaćaju i vi nikada ne morate nazvati telefonom da vam trebaju platiti. Oni će platiti svoje račune, ali je uvjet samo da ispoštujete sve što je dogovoreno”, ističe Delibajrić.

Finalizacija proizvodnje

“Voćar” ima 20 stalnih radnika, ali i ambiciozne planove. Otvaranjem Tvo rniceza preradu voća i povrća “Voćar promet”, na 5.000 m2 zaposlit će se još 30 radnika. Partner je preduzeće “Marinada” iz Hrvatske, koje osgurava opremu, a otvaranje ove tvornice planirano je za 15. srpnja ove godine.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari