Connect with us

Vijesti

Bosanski umirovljenik riješio zadatak vrijedan milijun dolara?

Objavljeno

-

[quote]Dugo sam pokušavao riješiti zadatak jednadžbom, no nije išlo jer nema nijedne poznate – objašnjava Jahić.[/quote]

[box_tip]

Bealova pretpostavka traži da se dokaže da ako je Ax + By = Cz, a A, B i C su pozitivni cijeli brojevi i x, y i z pozitivni cijeli brojevi veći od dva onda A, B i C imaju zajednički faktor. Iz Američkog matematičkog društva u Rhode Islandu poručili su da je ovaj primjer, kao i u mnogim drugim slučajevima kad su u pitanju teorije brojeva, “lako prepričati, ali izuzetno teško dokazati“.

1995. godine sličan matematički problem, Fermatov posljednji teorem, dokazali su Andrew Wiles i Richard Taylor više od 350 godina nakon što je napisan, prenosi Business Insider.

Trenutno je najduže neriješen matematički problem Goldbachova pretpostavka koju je ruski matematičar postavio 1742. godine, stoji u Guinnessovoj knjizi rekorda.

[/box_tip]

 

bosanski-umirovljenik-rijesio-zadatak-vrijedan-milijun-dolara-slika-1074683Ramiz Jahić, umirovljenik iz Fojnice u BiH, tvrdi da je pronašao rješenje matematičkog zadatka za koje je milijarder iz SAD-a Andrew Beal ponudio nagradu od milijun dolara.

Jahić je izjavio  da će nakon dugog rješavanja zadatka pokušati stupiti u kontakt s Bealom.

– Riječ je o matematičkoj pretpostavci. Dugo sam pokušavao riješiti zadatak jednadžbom, no nije išlo jer nema nijedne poznate. Nakon toga sam logikom i pretpostavkom došao do tri nepoznate, a ostale tri otkrio sam putem redovite jednadžbe. To je sve što vam mogu otkriti – kazao je umirovljenik koji ističe da mu je matematika velika ljubav.

Teksašanin, inače bogataš čije se bogatstvo procjenjuje na osam milijardi dolara, pokušava zadatak riješiti već dva desetljeća. Prva nagrada koju je ponudio 1997. godine iznosila je 5000 dolara, zatim 1998. godine 100.000 da bi sada ponudio čak milijun dolara za rješenje.

kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas