Pratite nas

BiH

Bosanskohercegovački Hrvati traže istinu o masovnim zločinima u Bugojnu

Objavljeno

na

Predstavnici hrvatskih stradalnika i političara u BiH zatražili su u subotu konačno rasvjetljivanje istine o stradanju, progonu i brojnim zločinima nad Hrvatima iz Bugojna, među kojima su i 19 nekada najviših političkih i vojnih dužnosnika koji su nakon zarobljavanja pripadnici bošnjačke Armije BiH ubili, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Ispred spomen obilježja hrvatskim žrtvama na katoličkom groblju u Bugojnu brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće, te je služena sveta misa u crkvi sv. Ante Padovanskog.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će institucije konačno rasvijetliti brojne zločine i stradanja Hrvata Bugojna.

“Tražimo civile za koje znamo da su spaljeni, a ne možemo doći do ostataka. Krajnje je vrijeme za procesuiranje odgovornih za zločin nad Hrvatima Bugojna”, rekao je u izjavi za medije Čović.

Po njegovim riječima odnos prema stradanju Hrvata u Bugojnu ne govori o jednakom odnosu države prema svim žrtvama.

“Današnje sjećanje na sve te ljude govori o odnosu države prema svima onima koji su izvršili ove zločine, koji su dali zapovijed za zločine. Još uvijek se ti zločini prekrivaju. Dok se taj dio potpuno ne završi, pravomoćno, tranparentno za sve, teško da ćemo naći mir u BiH”, dodao je Čović.

Sukob između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane izbio je u Bugojnu u svibnju 1993. godine.

Prema podacima hrvatske strane, pripadnici bošnjačke Armije BiH ubili su 200 Hrvata, od kojih su 85 bili civili.

Oko 2.000 Hrvata bilo je u logorima, a 294 logoraša su osam mjeseci bili fizički, seksualno i psihički zlostavljani. Tijela 36 Hrvata još nisu pronađena, među njima i tijela 16 civila.

Najpoznatiji je slučaj bugojanske skupine od 21 najvišeg hrvatskog vojnog i političkog dužnosnika, zapovjednika HVO-a i čelnika HDZ-a u Bugojnu, koji su zarobljeni na početku sukoba te kasnije likvidirani.

Oni su netragom nestali nedugo nakon što su bili smješteni u logoru Stadion u Bugojnu, a do sada je pronađen tek dio posmrtnih ostataka dvojice dužnosnika.

Pretpostavlja se da su bili odvedeni u kamp Orašac gdje su bili smješteni mudžahedini koji su se borili u sastavu Armije BiH.

Otkrivene kosti dvojice zarobljenika bile su izlomljene do te mjere da je samo zahvaljujući DNK analizom i upornosti članova obitelji bilo moguće utvrditi da se radi o njima. U najmanje 20 slučajeva provodilo se prekapanje terena u okolici Bugojna gdje su zaštićeni svjedoci i anonimni izvori tvrdili da su zakopana tijela zarobljenih Hrvata. No sve te informacije pokazale su se lažnim. Od prijeratnih oko 16.000 Hrvata, po rezultatima posljednjeg popisa u Bugojnu ih živi tek 4.500.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kardinal Puljić: Provedba Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS bila bi dovršavanje etničkog čišćenja

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ocijenio je kako je odluka Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da je poljoprivredno zemljište sa statusom javnog dobra u vlasništvu države a ne entiteta, a koja je izazvala prijepore u BiH, izuzetno važna i za brojne prognane Hrvate.

Na taj je način spriječena legalizacija nepravde koja im je učinjena tijekom rata, istaknuo je kardinal Puljić u intervjuu kojega je u četvrtak objavila Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Puljić je upozorio kako je postojala opasnost da zakon o poljoprivrednom zemljištu, što ga je donio parlament Republike Srpske trajno ostavi bez posjeda Hrvate prognane s teritorija tog entiteta.

“Provedba tog entitetskog zakona bila bi dovršavanje etničkog čišćenja”, kazao je vrhbosanski nadbiskup podsjećajući kako entitetske vlasti ne mogu biti nadležne za imovinu čiji status tek treba urediti zakonom na državnoj razini.

Da je ostao vrijediti zakon kojega je donijela RS samo bi se pogoršalo stanje u kojemu se ionako bez pravne osnove imovina prepisuje onima koji nisu njeni stvarni vlasnici, kazao je kardinal Puljić.

Kritike hrvatskim političarima u BiH  

Odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu izazvala je burne reakcije u Republici Srpskoj, što je rezultiralo odlukom da srpski predstavnici uvedu blokadu rada tijela državne vlasti dok se hitno ne izmijeni ustroj Ustavnog suda i ne uklone iz njegova sastava strani suci, koje predstavnici entiteta RS optužuju da su u ovom slučaju ponovo pogodovali bošnjačkim interesima.

Iako je za ovakvu odluku uz bošnjačke i strane suce glasalo je i dvoje sudaca hrvatske nacionalnosti to nije spriječilo potporu HDZ-a BiH zahtjevima iz RS, a kardinal Puljić je u intervjuu za KTA istaknuo kako je žalosno to da Hrvate ne štiti nitko pa ni oni koji tvrde da ih zastupaju u vlasti.

“Žalostan sam i duboko me boli što naš čovjek na tim prostorima nema potrebnu zakonsku zaštitu iako neki smatraju da predstavljaju naš narod u vlasti. Ni stranački niti osobni interes ne smije negirati ljudska prava pojedinca, a pogotovo naroda koji trebaju zastupati. Zato očekujem da i Hrvati u BiH na svim prostorima budu jednako zaštićeni i jednako zastupljeni”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Kritizirao je hrvatske političare u vlasti upozoravajući kako oni vode računa samo o onim dijelovima BiH u kojima su Hrvati većina. U takvoj situaciji nikakvog povratka prognanika ne bi bilo da uz njih nisu bili svećenici koji su ih u tome ohrabrivali, poručio je kardinal Puljić.

“Kada je u pitanju povratak, treba odati priznanje svećenicima koji su hrabro prihvatili dekrete i pošli živjeti na zgarišta bez kuće, bez crkve i bez vjernika, a posebno bez potrebne sigurnosti. Kada bi se lokalnim vlastima obraćali za pomoć i zaštitu, ponekad su im znali otvoreno prigovoriti i zapitati ih: a gdje su vaši predstavnici? Na žalost, oni koji su trebali predstavljati Hrvate na tim prostorima, više su zanimanja pokazali prema onima gdje žive većina Hrvata, a one u dijaspori su zanemarivali i na tim su se prostorima pokazivali uglavnom kada su im bili potrebni njihovi glasovi na izborima”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Zakon o zemljištu zamalo dovršio etničko čišćenje 

Neovisni zastupnik u Hrvatskom saboru Ivica Mišić iznio je slične ocjene u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” i kazao kako je sporni zakon o poljoprivrednom zemljištu doista mogao označiti dovršetak procesa etničkog čišćenja nesrba s prostora RS.

Podsjetio je kako su do rata Hrvati samo u Bosanskoj posavini imali u svome vlasništvu polovicu privatnog poljoprivrednog zemljišta. Sada je ta zemlja uglavnom napuštena, a zakonom kojega su planirali provesti u RS-u postojao je rizik da sve to postane vlasništvo entiteta.

“Kako to onda može biti srpska republika i to poslije zločina koji je napravljen. Ja prosto ne mogu vjerovati da će oduzimati zemlju. Institucije moraju raditi svoj posao”, kazao je Mišić. (Hina)

 

Mišić: Tko je ugrožen u današnjoj Europi? Ugroženi su Hrvati u BiH. Prognani i izgnani

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Milorad Dodik: Sastanak sa veleposlanikom SAD pretvorio se u prijetnju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: PR / Milorad Dodik i Eric Nelson

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine potvrdio je u srijedu kako je tijekom večeri imao neugodni susret s veleposlanikom SAD u BiH Ericom Nelsonom potuživši se novinarima kako mu je američki diplomat “zaprijetio” zbog njegova ponašanja u proteklim danima.

“Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju (SAD) u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on prijeti u njenoj odbrani”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je već gotovo pet godina na popisu osoba pod sankcijama američkog Ministarstva financija nakon što je označen prijetnjom po provedbu Daytonskog sporazuma i to zbog svojih izjava kojima je prijetio otcjepljenjem Republike Srpske od BiH.

Te je prijetnje Dodik ponovio u jeku sadašnje krize prouzročene ultimativnim zahtjevima iz RS da se izmijeni zakon o Ustavnom sudu i iz njega eliminiraju stranci suci.

Dodik je u srijedu glasovanjem protiv praktično blokirao sjednicu Predsjedništva BiH onemogućivši donošenje bilo kakvih odluka.

Odmah nakon sjednice Predsjedništva veleposlanik Nelson sastao se s Dodikom u zgradi Predsjedništva BiH a nakon toga je na Twitter nalogu veleposlanstva SAD objavljena poruka kako je tom prigodom preneseno upozorenje da Washington podupire Dayton i teritorijalni integritet BiH te da će svaki postupak kojim se to dovodi u pitanje imati posljedice.

Dodik je potvrdio kako mu je veleposlanik Nelson zaprijetio ne pojašnjavajući čime točno, ali je odbio mogućenost da se povinuje zahtjevima iz Washingona.

Rekao je kako će bez obzira na stajališta SAD nastaviti “štititi interese RS”.

“Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali prijetnju. Žao mi je što je to učinio”, izjavio je Dodik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari