Connect with us

Kronika

Bosna i Hercegovina ima najvišu stopu smrtnosti u prometnim nesrećama na Balkanu

Objavljeno

on

Prema posljednjim rezultatima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o broju smrtnih slučajeva na cestama u svijetu, od zemalja regije Balkana najveći broj zabilježen je u Bosni i Hercegovini, u kojoj su se za samo nekoliko dana ovog studenoga dogodile brojne prometne nesreće s kobnih ishodom.

Naime, prema opsežnom istraživanju WHO-a u koje su uključeni podaci od 2010. do 2013. godine, Bosna i Hercegovina za te tri godine „zaradila“ je godišnju stopu smrtnosti od 15,6 na 100.000 stanovnika, a od zemalja regije slijede je Albanija sa 12,7 osoba, Crna Gora 11,8 i Hrvatska, u kojoj godišnje na putevima smrtno strada 10,4 na 100.000 osoba, piše Dnevni avaz.

Prestići će sidu

Prema studiji WHO-a, zemlje regije Balkana nalaze se među onima s najvišom stopom smrtnosti na putevima u Evropi. Godišnja stopa smrtnosti na putevima u BiH je skoro četiri puta veća od one u Njemačkoj, a trostruko je veća od broja poginulih osoba na putevima u Austriji. WHO navodi da će smrt na cestama slijedećih godina postati peti vodeći uzrok smrtnosti u svijetu koji će prestići HIV/AIDS, malariju, tuberkulozu i druge slične bolesti.

Posljednji podaci pokazuju da svakih 25 sekundi u svijetu u prosjeku jedna osoba pogine na putevima. Prema podacima WHO-a, samo 28 zemalja svijeta ima adekvatne zakone kojima se znatno smanjuje stopa smrtnosti na putevima.

Povodom toga zatražili smo mišljenje stručnjaka o tome šta je potrebno da prestanemo biti „crna rupa“ europskih puteva.

– Ukoliko se osvrnemo samo na najbliže okruženje, vidjet ćemo da se, između ostalog, i kaznenom politikom nastoji utjecati na svijest vozača kada su prometni propisi u pitanju. Za razliku od BiH, u kojoj je nedavnim Zakonom o prekršajima predviđeno da se kazna umanjuje za 50 posto ukoliko se ona plati u određenom roku, kaznena politika u okruženju ide na to da se povećanim kaznama probudi svijest kada je ovaj segment u pitanju – navodi prometni stručnjak i prometni sudski vještak Adis Imamović.

On navodi primjer da su u Srbiji za vožnju bez položenog vozačkog ispita, pod zaštitnom mjerom ili vožnjom pod utjecajem alkohola predviđene kazne zatvora do 30 dana i novčane od 300 do 600 KM. Ako je takvom vožnjom izazvana nezgoda samo s materijalnom štetom, onda se prekršitelj kažnjava zatvorom do 60 dana i novčano 600 do 1.000 KM.

Pola kazne

– Kod nas u BiH za upravljanje „pod zaštitnom mjerom“ uopće nije previđana kazna u zakonu. Ako vozite pod utjecajem alkohola, kazna je, ako je platite na vrijeme, 25 KM. Ako upravljate vozilom, a nemate položen vozački ispit, kazna redovnom platiši je 50 KM. Znači, otprilike su kod nas deset puta manje kazne. U usporedbi s Hrvatskom, stanje je još drastičnije. Mislim da vam je jasno ko i na koji način razmišlja o sigurnosti svojih građana – upozorava Imamović.

Osim prometne (ne)kulture uzrokovane blagom kaznenom politikom, ovaj stručnjak navodi da je pozitivan utjecaj na sigurnost u prometu moguće izvršiti i izgradnjom i rekonstrukcijom saobraćajnica, boljom brigom o tehničkoj ispravnosti vozila, drugačijim načinom polaganja vozačkih ispita…

– Sve dok se ovom problematikom ne budu bavili stručnjaci iz ove oblasti, BiH će biti na posljednjem mjestu u Evropi. Pogledajte samo nadležnosti. Ministarstva prometa na svim razinama samo deklarativno vode računa o sigurnosti prometa. Nijedno ministarstvo nema ni operative, a da i ne govorimo o strateškim planovima u ovoj oblasti. Takozvani Akcijski plan 2008.-2013. koji je provodio MUP Federacije dao je određene rezultate. I na tome se stalo – kaže ovaj stručnjak.

Sankcije u Hrvatskoj

 • – za pronađenih 0,5 promila alkohola u krvi vozača, uz prekršaj – 180 KM
 • – od 0,5 do 1 promila – 250 do 750 KM
 • – od 1 do 1,5 – 750 do 1.250 KM
 • – više od 1,5 promila – od 1.250 do 3.800 KM
 • – odbijanje testiranja ili prisutnost droge – 1.250 do 3.800 KM ili zatvor od 60 dana

Stopa smrtnosti na 100.000 stanovnika godišnje

 • BiH 15,6
 • Albanija 12,7
 • Crna Gora 11,8
 • Rumunjska 11,1
 • Hrvatska 10,4
 • Bugarska 10,4
 • Turska 9,6
 • Grčka 9,1
 • Srbija 8,1
 • Makedonija 7,9
 • Slovenija 6,6

pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari