Pratite nas

BiH

Bosna i Hercegovina je matična zemlja i Bošnjaka i Srba i Hrvata

Objavljeno

na

Gotovo kao i u ratu Bosnu i Hercegovinu posjećuju mnogi, i najviše je onih ne dobrih namjera, najviše posjeta je od strane njenih povijesnih okupatora, onih koji su je ućinili neriješivim problemom, ne jednačinu sa jednom nepoznatom, već sa tri nepoznate, za ćije riješenje gotovo da nema matematičke formule.

Da bi se koliko toliko moglo vidjeti kamo Bosna i Hercegovina ide, zapravo zašto stagnira i nestaje, uvijek je potrebno pogledati šta se to jučer i danas zbiva i događa u toj zemlji, tko je posjećuje i što govori, tko je kojem bosanskohercegovačkom narodu prijatelj, uzor, neprijatelj, kamo je koji od naroda vuče i komu je ostavlja u amanet.

Dobrodošla okupatorska pomoć!

 

izetbegovic-davutoglu-afp_0Posjeti povijesnih bosanskohercegovačkih okupatora su za bošnjački narod posjeti prijatelja, zbog čega je i ostavljaju okupatoru u amanet, ne vodeći brige da ta zemlja nije samo njihova, bošnjačka, već da je to zemlja različitih narodâ, vjerâ i kulturâ. I stoga, naprosto, bosanskohercegovački narodi i nemaju istog ni prijatelja ni neprijatelja, što je također jedan od dokaza njene duboke podijeljenosti, razdijeljenosti i ispucalosti po svim zidovima i provalijama. Dakako da i ti posjeti bosanskohercegovačkih ubojica, rušitelja njenog europskog bogatstva i identiteta još ju više cijepaju, otuđuju i problem zamrsuju. Sve je to planski posao i onih koji ih pozivaju i onih koji je ostavljaju njima „u amanet“ za ponovni povratak okupatora i njegova zločinačkog vremena.

Više ti povijesni okupatori i ne dolaze kao gosti zrakoplovima ili automobilima, oni danas uistinu upadaju kao okupatori  jer nisu došli na poziv sva tri bosanskohercegovačka naroda, uplovljavaju u Bosnu i Hercegovinu ratnim brodovima u luke pune turista. Na bošnjački poziv u morsku luku uplovljavaju turski ratni brodovi i demonstriraju vojnu moć pred golim turistima i Hrvatima koji su većinski narod na tim područjima. Ono što nije uspjelo muslimanskoj strani u građansko-konfesionalnom beha sukobu za teritorij da vojno izađu na more, pri čemu su na tom putu počinili strašne zločine nad Hrvatima, danas im to uspijeva, ne samo da izađu nego da i dovedu prijatelje s vojnim brodovima i tako pokažu da je i taj hrvatski prostor okupiran. Turski vojni brodovi u Neumu, mudžahedini u Gornjoj Maoči, ubojstva hrvatskih povratnika, nacionalno bošnjačko zelenilo trgova i ulica znaci su ubrzanog povratka Osmanlija na taj europski prostor.

Pripreme tom povratku, između ostalih, napravio je i u svom prvom posjetu turski ministar vanjskih poslova Ahmeda Davutoğlu Sarajevu, kada je postalo vidljivo kamo će se vući i trgati, izdavati i u amanet  ostavljati Bosna i Hercegovina. Naime, Davutoğlu je tom prilikom kazao: „Bosna se vraća kući“. Zaista ne može biti jasnije rečeno kakvi su bošnjački i turski planovi s tom europskom zemljom konstitutivnih i suverenih Bošnjaka, Srba i Hrvata. Naprosto, više se i ne skrivaju te opasne namjere okupatorskog povratka Turske u Bosnu i Hercegovinu, a preko te zemlje i u Europu i zuluma koji je obilježio  polutisućljetnu tursku okupaciju tog europskog predziđa kršćanstva. Zapravo ne vraća se „Bosna kući“, već se Turska vraća u Bosnu. I to ratnim brodovima.

neum-brodovi1-595x340A na povratak „Bosne kući“ uveliko ju je usmjerio i dalje usmjerava, glavni islamski ideolog koji je jedan od 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu gospodin Mustafa Cerić, budući član Predsjedništva BiH, za koje će se kandidirati na sljedećim izborima. Čovjek koji je Bosnu i Hercegovinu i Muslimane deeuropeizirao i mudžahedinizirao u dimenzijama koje su sve opasnije za mir i stabilnost tog dijela Europe. Iz političko-vjerskih krugova bliski Ceriću ne prestaje propagandni rat protiv Nebošnjaka, Srba i Hrvata što je razlog bosanskohercegovačkog stagniranja i nazadovanja koje gotovo vodi u nastavak sukoba zaustavljenog u Daytonu. Naime, iako je s vremenom postalo otrcano i neupotrebljivo, a kao takvo i dalje se koristi kao osvajačko sredstvo, iz bošnjačkih krugova čuje se stara ratna fraza kojom si uzimaju pravo na Bosnu i Hercegovinu. „Srbi i Hrvati imaju negdje neku svoju rezervnu državu, samo je Bošnjaci nemaju“. Zaista  floskula koja nema nikakva uporišta u zemlji suverenih i konstitutivnih naroda koja nikako ne može biti pravo Bošnjacima na Bosnu i Hercegovinu i da je „vraćaju kući“.

Dobrodošla vjerska pomoć!

No, po sve tješnjim političko-nostalgičnim tursko-bošnjačkim, odnosno bošnjačko-turskim vezama i po bošnjačkim veličanjem Turske, kao kada se igraju nogometne utakmice, da i Bošnjaci poput Srba i Hrvata imaju, ne negdje i neku, nego jasno označenu „rezervnu državu Tursku“. Jer ako je Srbima rezervna država Srbija, Hrvatima Hrvatska, po toj definicij države, onda im je Bosna i Hercegovina matična zemlja. A to zapravo i jest. I tu je taj bošnjački problem što ne priznaju da je Bosna i Hercegovina matična zemlja i Bošnjaka i Srba i Hrvata.

Kao i sve drugo, rezervno, znači u drugom planu, tako bi onda trebalo biti i s državom. Ako netko i ima nešto rezervno, to ne znači da ono glavno, temeljno nema ili ga se mora odreći. Znači li to da Hrvati kao najstradalnija nacionalna zajednica u sukobu zbog „rezervne“ države Hrvatske se moraju odreći svog tisućljetnog korijena u Bosni i Hercegovini. Takva bošnjačka osvajačka politika je samo u interesu unitarizacije i centralizacije, odnosno etničkog i vjerskog čišćenja Nebošnjaka u zemlji „koja se vraća kući“. Jer ako Bošnjaci tvrde da jedino oni nemaju rezervnu državu, što ih to onda tako čvrsto veže za Tursku i zbog čega zazivaju tursku prošlost u Bosni i Hercegovini, uvode turski jezik, ratne brodove. Ne govore li te činjenice kako upravo Bošnjaci imaju rezervnu i ne samo rezervnu, a zbog tako prisnih veza i identificiranja s Turskom i turskom prošlošću čak i matičnu državu Tursku.

Ako se, međutim, Bosna i Hercegovina treba „vratiti kući“ onda to znači da se mora vratiti Europi, europskim vrijednostima, u kojoj je i u kojima je bila sve do turske krvave okupacije 1463. godine, kada je vrijeme stalo u toj Andrićevoj „Prokletoj avliji“. Jedino rješenje je u povratku Bosne Europi i njenim vrijednostima, povratku mudžahedina u svoje matične zemlje te povratak Turske i turskih ratnih brodova Turskoj. Tu je korak u rješavanju bosanskohercegovačke jednadžbe s tri nepoznanice. Uplovaljavanje turskih ratnih brodova na europska područja u vrijeme obliježavanja početka Prvoga svjetskog rata, znak je kako taj rat za mnoge nije prestao, da on traje i to najjače tamo gdje je i započeo.

Vinko Đotlo/hrvatski fokus

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari