Pratite nas

Religija i Vjera

Bosna i Hercegovina je zadužena oko 10,4 milijarde KM

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina je na dan 31. prosinca 2013. godine zadužena oko 10,4 milijarde KM, od čega je 71 posto vanjskog duga, stoji u informaciji koju je danas podržalo Povjerenstvo za proračun i financije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

KMoviPrema Izvještaju, najveća zaduženja su prema međunarodnim financijskim institucijama kao što su Svjetska banka i Europska investicijska banka.

Kako je priopćeno nakon sjednice spomenutog Povjerenstva, Vijeće ministara BiH trebalo bi izaći s konkretnim prijedlozima o smanjenju posebno vanjskog duga kako bi BiH mogla krenuti k ekonomskom oporavku.

Inače, Povjerenstvo za proračun i financije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrala je na današnjoj sjednici i usvojila Zbirno mišljenje o revizorskim izvještajima financijskog poslovanja institucija BiH za 2013. te su definirali više zaključaka koji će biti proslijeđeni Zastupničkom domu PSBiH.

Na sjednici je istaknuto da je u posljednje četiri godine napravljen napredak kada je u pitanju rad Ureda za reviziju, ali i financijska odgovornost bh. institucija jer ove godine ni jedna od njih nije dobila negativno mišljenje Ureda za reviziju čime se ide k cilju efikasnijeg trošenja javnog novca.

Član Povjerenstva Anto Domazet (SDP BiH) smatra kako je napravljen napredak u javnom izjašnjavanju jer su iznesene konkretne mjere i nalozi Ureda, ali u pogledu sankcioniranja ne može se biti zadovoljan.

Član Povjerenstva Salko Sokolović (SDA) na sjednici je podsjetio da je obveza svih bh. institucija da imaju planove prema kojima će raditi, ali da čak 68 od 72 bh. institucije nema planove te smatra da bi to posebno trebalo naglasiti.

Niko Lozančić (HDZ BiH) napomenuo je da također da se može konstatirati napredak u radu i financijskom poslovanju bh. institucija.

Jedan od zaključaka je da Zastupnički dom zaduži 43 institucije BiH čije je financijsko poslovanje u 2013. godini ocijenjeno revizorskim “pozitivnim mišljenjem s isticanjem predmeta” da poduzmu sve potrebne mjere iz nadležnosti svake institucije pojedinačno kako bi se izbjegle daljnje posljedice problema u poslovanju.

”Zastupnički dom zadužuje Vijeće ministara BiH da u najkraćem roku pokrene procedure za zajedničke nabavke kako bi se smanjio rizik od ponavljanja istih grešaka na pojedinačnoj razini. Zajedničke nabavke trebaju osigurati uštede zbog okrupnjavanja zahtjeva”, jedan je od definiranih zaključaka Povjerenstva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Daytonski kreatori moraju shvatiti da moraju uvažiti naše postojanje

Objavljeno

na

Objavio

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao položaj Hrvata u BiH te se osvrnuo na novoformirano Predsjedništvo.

Danas niste bili na inauguraciji, jeste li pozvani?

Da, pozvan sam, ali nisam to mogao ukalkulirati u svoje vrijeme. Možda to ne bi bilo dobro ni radi samog konteksta situacije koja se dogodila.

Kako procjenjujete položaj Hrvata u BiH, osobito u Federaciji?

Samim Daytonom pokazalo se da nemamo svi jednaka prava. Visoki predstavnici koji su dosad bili ovdje, vjerojatno su mislili da će problem BiH najlakše riješiti s dva naroda pa su nas polako zakonski izgurali iz jednakopravnosti.

Sada se moramo složiti i izboriti ta jednaka prava, a vjerujem da će i Europa napokon shvatiti da nas ne može ignorirati.

Daytonski kreatori moraju shvatiti da moraju uvažiti naše postojanje. Neka nas žive ne pokopaju, nego istinski uvaže da smo pravni i politički subjekt.

Ne navijam ni za jednu stranku, već za narod koji je konstitutivan i u ovoj državi treba jednako pravno postati kreator te države.

Razgovarate li s predstavnicima i pravoslavne crkve i predstavnikom islamske vjerske zajednice oko ovog problema i kakvi su njihovi i vaš stav?

Oko ovog problema ne razgovaram je to nije stvar crkve i vjerske zajednice. To je stvar politike i kreatora ove političke situacije.

Ali crkva je neodvojivi dio društva.

Da, ja takve stvari spominjem, ali rješavati ih trebaju diplomati. Mi itekako možemo doprinijeti ako nas slušaju. Koji put, ako nas ne žele čuti, znaju nas medijski linčevati poručujući da smetamo njihovoj djelatnosti.

Na primjer?

Kad sam ja prozvao da zakonski gledano sadašnji izbor nije bio pravedan, onda su me zvali nacinalistom i fašistom

Hoćete li kao nadbiskup surađivati s gospodinom Komšićem?

Ja ne mogu protiv zakona. Crkva mora naći put da opstane, ali i tražiti svoja prava.

 

Hrvatske općine u BiH oblijepljene plakatima s prekriženim fotografijama Komšića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Vatikan odlučio: Mijenja se molitva Očenaša!?

Objavljeno

na

Objavio

Jedna rečenica iz Biblije, koja se često koristi doživjet će veliku promjenu. Sa biskupske konferencije u Italiji stigla je inicijativa da se promijeni dio molitve Očenaša – “…ne uvedi nas u napast” u “…ne napuštaj nas u napasti”.

Promjena će se za sada primijeniti samo u talijanskim Biblijama, a samo se čeka dozvola Vatikana, prenosi Express.hr.

Papa Franjo je prošle godine kazao da prijevod s latinskog na talijanski nije dobar jer se implicira da Bog navodi ljude na grijeh.

Papa je tada istaknuo da francuska Katolička crkva već koristi drugačiju sintagmu koja glasi “…ne dozvoli nam da padnemo u napast…” i predložio da bi se nešto slično trebalo koristiti u molitvama u svim katoličkim crkvama u svijetu, javlja Euronews.

“Mi smo ti koji upadaju u napast. Nije On taj koji nas navodi pa nas onda pušta da padnemo u napast. Otac ne čini to. Otac pomaže da se dignemo”, kazao je papa Franjo.

Biblija je najčitanija knjiga na svijetu, do sada je prodana u preko četiri milijarde primjeraka, a u zadnjih dvije tisuće godina doživjela je brojne promjene. Originalna knjiga naravno ne postoji, a prvih 200 godina kopije Biblije radile su se ručno i nisu ih radili stručnjaci.

Takva praksa je dovela do brojnih grešaka, promjena, krivih tumačenja i izostavljenih poglavlja. Evanđelje po Ivanu tako primjerice neko vrijeme nije sadržavalo dio “Tko je među vama bez grijeha, neka prvi baci kamen…”. Ta je rečenica u Bibliju ubačena 200 godina kasnije, prenosi Večernji List

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari