Connect with us

BiH

Bosna i Hercegovina će donirati iračkoj vladi više od 500 tona streljiva

Objavljeno

on

U tijeku pripreme za slanje 15,5 milijuna komada streljiva Iraku

BiH se na inicijativu Veleposlanstva SAD-a pridružila koaliciji za borbu protiv ISIL-a pa će tako u skorije vrijeme Vladi Iraka donirati 500 tona streljiva, odnosno 15,5 milijuna komada streljiva. Ovih dana u tijeku su tehničke pripreme kako bi se spomenuta donacija i realizirala

Kako je pojasnio Zekerijah Osmić, ministar obrane BiH, od BiH se tražilo uključenje u borbu protiv ISIL-a i to na taj način što će Iraku donirati svoj višak naoružanja. “Od nas je zatraženo da doniramo Iraku strjeljivo 7,9 mm – 15 milijuna komada i 11, 2 mm blizu 400.000 komada. U zakonitoj proceduri smo provjerili raspolažemo li viškom i pošto smo utvrdili kako ga imamo prijedlog smo proslijedili Predsjedništvu BiH, koje ga je i odobrilo. Trenutno su u tijeku tehničke pripreme za realizaciju ove donacije”, kazao je Osmić za Klix.ba.

[su_pullquote align=”right”]Riječ je o 15 milijuna metaka kalibra 7,9 milimetara i 400.000 metaka kalibra 14,5 milimetara, a radi se o viškovima streljiva koji su u vlasništvu Oružanih snaga (OS) BiH.[/su_pullquote]

Inače, BiH raspolaže sa 16.000 tona viška streljiva, a toga bismo se, sudeći prema Osmićevim riječima, trebali u potpunosti riješiti do 2020. godine. Kako je ministar pojasnio, donirano naoružanje proizvedeno je u bivšoj Jugoslaviji, a Oružanim snagama BiH pripalo je nakon spajanja entitetskih ministarstava obrane u Ministarstvo obrane BiH. No, Predsjedništvo BiH je donijelo i odluku da se BiH treba riješiti viška naoružanja, pa su predviđeni donacija, uništavanje naoružanja i njegova prodaja. “Za sada radimo donaciju, kao i uništavanje viška.

Naime, naše ekipe pregledaju skladišta u kojima se nalazi streljivo koje je staro i do 30 godina. Vremenom ono postaje nestabilno, kako za ljude, tako i za drugo streljivo, pa to streljivo odstranjujemo i u zakonitoj proceduri vršimo uništavanje”, kazao je Osmić.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari