Connect with us

Kolumne

Bosna i Hercegovina je jedan veliki saudijski konzulat

Published

on

ins.ba

Kamo bošnjačko muslimansko, političko a napose vjersko, čelništvo usmjerava i prisiljava voditi Bosnu i Hercegovinu, u koje društvo, u koju vjeru, kulturu, još jednom pokazuje bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa efendija Cerić, svojim komentarom na saudijsko terorističko ubojstvo svog državljanina, novinara Džamala Khashoggi.

Naime na mučko i svirepo ubitstvo kritičara saudijskog režima u Saudijskom konzulatu u Turskoj, koje je cijeli svijet osudio i grozio se na toj brutalnosti, kakvima se Osmanlije služile u pokorenoj Bosni i Hercegovini, Cerić je reagirao, i branio, riječima: „Vodi se zla kampanja protiv Kraljevine Saudijske Arabije kako bi se narušio njen ugled i destabilizirali njen mir i prosperitet. To nije dobro ne samo za osjetljivi region nego i za cijeli svijet. Vjerujem da je KSA dovoljno jaka da prevlada sve ovo, in Sha Allah!“ – napisao je bivši reis na svom Twitter komentaru.

Braniti nalogadovca i izvršitelja tako stravičnog zločina, i još iz zemlje koja je i sama žrtva tih nalogodavaca koji su svojim ljudima i građevinama okupirali i porobili Bosnu i Hercegovinu, čin je gotovo ravan samom počinjenom zločinu. U tako strašnom i gnjusnom zlocinu nad kojim se civilizirani svijet zgraža, a Cerić brani, vidi se strašna i crna slika saudizirane i radikalizirane, islamizirane i fundamentalizirane, cerićizirane buduce Bosne i Hercegovine.

Tu crnu beha sliku na periferiji Europe Saudijska Arabija i Cerić već su dobro oslikali, i privode kraju, kroz stotine i stotine izgrađenih džamija koje nose imena svojih graditelja. No po tim imenima isčitava im se i namjena, cilj gradnje u zemlji tisuće kilometara daleko od svojih sponzora, i ideologa čiji režim se, dijelom otkrio i u gnjusnom ubitstvu Kašogia. Motive i ciljeve njihove gradnje, od koje su gotovo sve izuzete od beha zakona i sa zemljištem na kojem su izgrađene, praktički su male saudijske arabije u Bosni i Hercegovini. Zna to dobro Mustafa te stoga i brani njihove financijere od odgovornosti koja nadmašuje odgovornosti mnogi ratnih zločina, jer saudijski zločin nad nemoćnim čovjekom osuđuje cijeli svijet, sa izuzetkom nalogodavaca, izvršitelja, i Mustafe Cerića.

Kao uvoznik radikalnog islama u Bosni i Hercegovini, čime je beha građanski rat za teritorij učinio vjerskim i svjetskim, a što se potvrđuje i početkom svjetskog sukoba vjera i civilizacija, Mustafa Cerić se već tada pokazao, i potvrdio, pristalicom vjerskog islamskog fundamentalizma, s ciljem širenja na Europu i osvajanje Bosne i Hercegovine.

Braniti nalogodavce i izvršitelje tako strašnog zločina, koji je u slobodnom svijetu neobranjiv, znači svrstavanje na stranu zločinaca, i sudjelovanje u istom.

Ne iznenađuje nemuslimane u BiH Cerićeva obrana islamskih zločinaca, jer to njemu i nije prvi put da ih štiti. Pokazao je to i braneći islamske teroriste i njihove zločine u Bugojnu, u Konjicu, u Sarajevu, u Gornjoj Maoči, i svugdje tamo gdje prolijevaju krv nedužnih nemuslimana, napose hrvatskih povratnika. Braneći saudijske planere i izvršitelje zločina pred kojim zbog brutalnosti slika raskomadane žrtve svijet oči zatvara, Cerić ostaje doslijedan u svom vjerskom radikalizmu, u kojem vidi i budućnost Bosne i Hercegovine.

Kontinuitet je to njegove radikalne politike s kojom je davno izašao iz vjerskih granica. To mu je omogučilo da je danas najbogatiji pojedinac u najsiromašnijoj zemlji svijeta, i da ga njegovi sljedbenici proglašavaju u grupu 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu. Za širenje radikalnog islama po svijetu, napose po onom kršćanskom dijelu, Cerićeve gazde iz Saudijske Arabije ne pitaju za cijenu.

Ne trudi se Mustafa i oni koji ga u tome plaćaju otvoriti jedno radno mjesto tisućama nezaposlenih Bošnjaka, jer onaj koji radi njime je teže manipulirati. Jedino gdje ih zapošljava je na gradnji džamija, ali i za to radno mjesto mora biti vjerski obučen.

U tako sve radikaliziranijoj i sve islamiziranijoj, sve više saudicerićiziranijoj Bosni i Hercegovini, sve je manje mjesta za europske, demokratske vrijednosti slobode, tolerancije, i pravednosti, kao čvrstih, i ničim zamijenjivih, temelja svakog društva, napose ovog beha koje je rat još deblje podijelio, a Cerić i Cerići kojih je sve više učinili Bosnu i Hercegovinu jednom velikom Gornjom Maočom, crnom točkom ne samo u Europi već i šire.

Bosna i Hercegovina je jedan veliki saudijski konzulat, isti onaj u kojem se, kao nekad u arenama, i turskoj vladavini nad okupiranim kršćanima u Bosni i Herecgovini, mučili i komadali protivnici islama. Na strahoti ubijenog novinara muslimana, nije teško zamisliti strahote mučenja, likvidiranja, iživljavanja i komadanja kršćana koji padnu u njihove ruke, i onih kršćana koji su nestali sa tih saudijskih, iranskih, afganistanskih, i drugi islamskih zemalja.

Vinko Đotlo

Mišljenja iznesena u kolumnama su osobna mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stavove uredništva Portala

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari