Pratite nas

Bosna i Hercegovina mogla bi se uskoro naći na još jednoj međunarodnoj crnoj listi

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina mogla bi se uskoro naći na međunarodnoj crnoj listi zbog neispunjavanja obaveza na planu borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma, a posljedice toga mogli bi osjetiti njenu građani.

Ovo upozorenje je danas u razgovoru za Agenciju  Fena u Sarajevu uputio Jan Kleijssen, šef delegacije Komiteta eksperata Vijeća Europe za sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval komitet) koja boravi u višednevnoj posjeti BiH.

Ključne obavaze koje BiH još nije ispunila su usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, koji je Vijeće ministara BiH nedavno jednoglasno utvrdilo i uputilo u parlamentarnu proceduru, te izmjene Kaznenog zakona BiH u ovom segmentu, koje su nedavno “pale” u parlamentu.

– Osnovni cilj posjete je da pomognemo nagovoriti vlasti u BiH, posebno parlament BiH, da ova dva zakona trebaju biti usvojena – poručio je Kleijssen.

Kleijssen je pojasnio da je Moneyval monitoring mehanizam Vijeća Europe, ali da primjenjuje svjetske standarde protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Podsjetio je da je Moneyval 2009. godine usvojio izvještaj o BiH, koji djelomično ponavlja zaključke donesene 2005. godine, znači prije devet godina, o određenom broju nedostataka u zakonodavstvu BiH i dao je konkretne preporuke što treba učiniti da BiH bude na nivou međunarodnih standarda.

– Moneyval je bio veoma strpljiv, imao je razumijevanja zbog kompleksnosti BiH i dao je vlastima dovoljno vremena da riješe situaciju. Međutim, Moneyvalova pravila procedure predviđaju da popravke trebaju biti urađene u određenom  roku, a ako se to ne dogodi, on ima na raspolaganju niz koraka koje može poduzeti. Iako postoji akcijski plan, potrebni zakoni nisu usvojeni. Daljni korak je bio pismo generalnog tajnika Vijeća Europe vlastima BiH u kojem je ukazao da to treba uraditi, ali ni to nije dalo rezultate – kazao je on.

Četvrti korak je slanje ove delegacije na visokom nivou da nagovori vlasti da usvoji ove zakone, jer naredni korak nakon ove posjete može biti da Moneyval izda priopćenje za javnost da BiH ne ispunjava međunarodne standarde protiv pranja novca i financiranja terorizma, što će imati neposredan učinak na stav međunarodnih financijskih institucija.

Kleijssen navodi da će u slučaju BiH to značiti mnogo teže poslovanje za bh. kompanije, a pogodit će i obične građane BiH. Naime, ovo priopćenje će biti poslano i globalnom tijelu FATF (Financial Action Task Force), koje ima tzv. “crnu listu”.

– Ako bi BiH bila stavljena na tu “crnu listu”, to bi svako financijsko poslovanje s BiH učinilo objektom veoma strogog nadzora.
Naprimjer, pogodilo bi doznake koje dijaspora iz inozemstva šalje u zemlju, u oba entiteta i Disktrikt Brčko, budući da će slanje novca u BiH biti mnogo kompliciranije jer će financijske institucije biti krajnje oprezne i praviti mnogo kontrola da novac nije “opran” ili namijenjen za kriminalne svrhe – upozorio je Kleijssen.

Naveo je kako zastupnici iz Republike Srpske postavljaju pitanja koja “nisu vezana za suštinu zakona”, nego za proceduralna pitanja u vezi s odnosima RS-a s državom BiH.

– Zaista se nadamo da će parlamentarci razlučiti ova dva pitanja i koncentrirati se na zakon i njegovu suštinu, jer zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti kakav je trenutno u proceduri nije savršen, ali bi bio veliki korak u omogućavanju BiH da ispuni svoje obaveze – rekao je Kleijssen.

Također se nada i da će izmjene Kaznenog zakona biti ponovo razmotrene i izglasane.

– Još je otvoren prozor, mi smo tu da pomognemo nagovoriti  bh. vlasti, uključujući parlamentarce iz RS-a da je u njihovom interesu, u interesu građana da ne miješaju suštinu ovog zakona s proceduralnim pitanjima ili političkim pitanjima o kojima možda treba raspravljati, ali ne u kontekstu ovog zakona – rekao je Kleijssen.

Prozor se zatvora. Naredni plenarni sastanak Moneyvala je u travnju i Moneyval do tada očekuje konkretne rezultate ove posjete na visokom nivou.

– Ako to izostane, Moneyval će biti obavezan svojim proceduralnim pravilima, te obavezom da čuva svoj kredibilitet, kredibilitet Vijeća Europe i u jednom trenutku neće imati drugog izbora osim da objavi javno priopćenje. Zato snažno ohrabrujemo sve parlamentarce da preuzmu odgovornost u interesu građana ove zemlje – zaključio je Kleijssen.

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Josip Jović: Povratak Ivana Vrdoljaka

Objavljeno

na

Objavio

Nekada su HNS i HSS nagovještavali autentičnu, centrističku alternativu dvjema vodećim i najvećim strankama.

U međuvremenu su postali tek njihov privjesak bez političkog identiteta, moneta za potkusurivanje i trgovanje, od čega koristi ima samo nekolicina vodećih ljudi u njima.

HNS je prošao put od prvakinje i zvijezde hrvatskog proljeća Savke Dabčević Kučar, preko tehnomenadžera Radomira Čačića i anacionalne građanke svijeta i okolice Vesne Pusić do Predraga Štromara, koji će, međutim, na poziciji predsjednika ostati zakratko.

Na mala vrata i na velika zvona vraća se Ivan Vrdoljak, paradigmatski primjerak političkog švercera, koji će ponovno preuzeti predsjedničku poziciju, piše: Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Nakon što je sto dana trubio da s HDZ-om ni za živu glavu ne bi u koaliciju, odlučio se ipak na savez s Plenkovićem, izazvavši time rascijep u stranci, a on zbog toga podnosi ostavku. Pričekao je manje od sto dana dok se prašina slegne i evo ga opet na čelu stranke i vjerojatno na mjestu potpredsjednika Vlade.

Najavljujući povratak, uz potporu Glavnog odbora, ispalio je u jednom dahu cijeli rafal razloga i opravdanja svojih vratolomija. Nije znao da će se HDZ i Most razići niti da će se povezati SDP i HSS.

Na srcu su mu gospodarstvo i obrazovanje, jer sve bi bez njega otišlo dovraga, spašava zemlju od novih izbora i sretan je (o kako li je lagan put do sreće) što nije s Grmojom, Pernarom, Marasom i Bernardićem, iako bez SDP-a vjerojatno nikada ne bi ni došao u poziciju biti nekakav čimbenik u političkim preslagivanjima.

HSS je prošao slično putovanje, od Drage Stipca, koji je još bio u tradiciji radićevštine, preko Račanova partnera, pragmatičnog Zlatka Tomčića, blijedih Josipa Friščića i Branka Hrga, koji su se odali HDZ-u, do današnjeg obijača automobila Krešimira Beljaka, koji je napravio snažan zaokret od demokršćanstva prema ljevici i liberalima, od HDZ-a prema SDP-u.

Ali evo, stigao je već iznevjeriti i svoje nove saveznike. Na glasovanju o povjerenju Vladi zastupnici iz njegova kluba su jednostavno isparili iz saborskih klupa. Veli Beljak kako se nisu snašli, nisu znali o čemu se tu radi, bili su umorni, znali su da će Vlada ionako dobiti potreban broj glasova itd.

Bit će ipak kako se HSS, još jednom u svojoj povijesti, raspolovio na one koji bi radije s Plenkovićem, a takvih je više, i na one koji su skloniji Bernardiću. Baš kao i 1941., tada u daleko okrutnijim okolnostima. Jedni su otišli s Titom, drugi s Pavelićem, najviše ih je ostalo neodlučno.

Krešo Beljak je na mukama. Sjedi na dvije stolice i ne zna kojemu bi se carstvu priklonio. SDP s njim više neće računati, HDZ bi otvorio vrata “sestrinskoj stranci”, ako mu bude potrebna, s Beljakom ili bez njega.

Dvije stranke zadnjih godina igraju ulogu jezičca na vagi, ali sa sve manjom težinom, koja tendira prema ništici. Veliki saveznici će ih odbaciti čim im ne budu trebali. Birači su ih već zaboravili, piše: Josip Jović / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari