Pratite nas

Bosna i Hercegovina neće uvesti sankcije Rusiji

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina za sada se neće pridružiti mjerama koje Sjedinjene Države i Europska unija poduzimaju kako bi kaznile Rusiju zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine jer Predsjedištvo BiH protivljenjem srpskog člana nije postiglo suglasnost o tome, objavljeno je u srijedu u Sarajevu.

Srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović je na sjednici državnog vrha održanoj tijekom dana glasovao kako protiv prihvaćanja prijedloga rezolucije o Ukrajini što će biti podnesen općoj skupštini Ujedinjenih naroda 27. ožujka tako i protiv sankcija ruskim dužnosnicima odgovornim za ugrožavanje suvereniteta Ukrajine koje želi provesti Europska unija.

Za pridruživanje BiH mjerama međunarodne zajednice protiv Rusije glasovali su predsjedatelj Predsjedništva BiH bošnjački član Bakir Izetbegović i hrvatski član Željko Komšić.

Prema poslovniku o radu Predsjedništva BiH u ovakvim slučajevima prijedlog spornih odluka ponovo će biti na glasovanju na narednoj sjednici državnog vrha. Ne bude li ni tada suglasnosti odluka može biti donesena dvotrećinskom većinom no u tom slučaju ostaje mogućnost da Radmanović zatraži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa odnosno interesa entiteta a nakon toga bi parlament Republike Srpske odlučivao o prihvatljivosti odluka.

Već sada je izvjesno kako će parlament RS u takvom slučaju odbaciti sankcije protiv Rusije jer je to najavio predsjednik RS Milorad Dodik čiji Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima potrebnu zastupničku većinu za donošenje svih odluka.

Rezoluciju o potpori teritorijalnom integritetu Ukrajine koja će u četvrtak biti podnesena UN-u predložile su SAD uz potporu 41 države, uključujući tu sve članice Europske unije.

Iz regije jugoistočne Europe rezoluciju uz BiH za sada nisu podržale ni Srbija niti Makedonija.

Europska je unija pak od BiH zatražila da se pridruži izjavama visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton o uvođenju restriktivnih mjera protiv osoba i insitucija koje ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Te mjere podrazumijevaju zabranu putovanja nekim ruskim dužnosnicima i zamrzavanje njihove imovine no Radmanović ni s tim nije bio suglasan.

facebook komentari

Pregled

POLIGRAF – Žestoka rasprava o blokadama na Facebooku

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama?

O tome u “Poligrafu” govore Željka Markić iz Inicijative “U ime obitelji”, predsjednik HND-a Saša Leković i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Emisiju koju uređuje i vodi Mislav Togonal možete poslušati ovdje

HRT

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari