Pratite nas

Bosna i Hercegovina nije ispunila niti jedan od tri zakona o plinu

Objavljeno

na

Tajništvo Europske energetske zajednice (ECS) ponovno je upozorilo Bosnu i Hercegovinu kako nije ispunila niti jedan od tri zakona o plinu koje je prema Sporazumu o energetskoj zajednici obvezna provesti.

Postojeća zakonska regulativa nije usklađena s obavezama BiH, a zakonski okvir na državnaoj razini nikad nije donesen usprkos brojnim upozorenjima, ali i neuspješnim pokušajima donošenja koje su poticali i predstavnici Europske komisije u Bruxellesu.

Usprkos javnom protivljenju iz Republike Srpske, naša zemlja mora do lipnja ove godine uspostaviti regulatorno tijelo za pitanja plina na državnoj razini, a pod prijetnjama sankcijama, vlasti su se na to krajem siječnja ove godine ponovno obvezale. Osim toga, dva entiteta su obvezna izvršiti adekvatno pravno, funkcionalno i knjigovodstveno razdvajanje poduzeća za plin koja se bave aktivnostima prijenosa, distribucije, skladištenja prirodnog ili ukapljenog prirodnog plina (LNG) od onih poduzeća koja se bave aktivnostima proizvodnje i/ili opskrbe. Upravo zbog ove direktive EU-a prije par mjeseci je izbio spor između EU-a i Rusije oko izgradnje Južnog toka gdje su vlasnik plinovoda i dobavljač plina ista kompanija – Gazprom, a čiji se jedan krak očekuje i prema BiH, odnosno RS-u gdje vladajući SNSD to koristi kao jedan od glavnih predizbornih aduta. Jedna od obveza je i adekvatno definirati i objaviti i mrežnu tarifu te u skladu s rokovima otvoriti tržište BiH i različito tretirati državne i granične prijenose.

Usklađivanje zakona

Davne 2007. godine definiran je osnovni zakonski okvir. Republika Srpska je donijela Zakon o plinu RS-a, dok u Federaciji BiH imamo Uredbu o organizaciji i regulaciji sektora plinskog gospodarstva FBiH. Nakon toga je Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije FBiH pripremilo nacrt zakona o plinu – koji još nije usvojen. Problem na koji ukazuje Europska energetska zajednica je da navedenim zakonima nije definirano regulatorno tijelo na državnoj, niti na federalnoj razini unutar ovlasti tog entiteta. I dok s jedne strane Regulatorna komisija za energetiku RS-a ima nadležnost nad ovim sektorom, u FBiH je za ove poslove zaduženo nadležno ministarstvo.
Tijekom sastanka ministara Europske energetske zajednice i BiH o energetskim pitanjima, koji je održan u Bruxellesu 28. siječnja 2014., sudionici su razgovarali o odluci D/2013/04/MC – EnC Ministarskog vijeća Energetske zajednice o nepoštivanju određenih obveza BiH propisanih sporazumom. Predstavnici BiH su se složili da BiH mora hitno uskladiti svoje zakonodavstvo sa sporazumom. Kako bi BiH mogla ispuniti međunarodne obveze kao potpisnica sporazuma, svi sudionici ovog sastanka su se složili da “relevantni glavni akteri moraju tijesno surađivati i koordinirati svoje aktivnosti”.
U objavljenim zaključcima s ovog sastanka navodi se da će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sazvati sastanak u roku od dva tjedna od sastanka ministara Europske energetske zajednice i BiH te svih relevantnih tijela vlasti kako bi se koordinirali sljedeći koraci te kako bi BiH mogla ispuniti obveze iz sporazuma. No, lipanjski rok se približava, a nikakvi konkretni koraci u tom smjeru nisu napravljeni.

Rok se približava

U svom zaključku, Ministarsko vijeće Energetske zajednice pozvalo je BiH ne samo da u potpunosti ispuni uvjete iz Drugog energetskog paketa EU-a, nego da odmah uzme u obzir ispunjavanje odredbi iz Trećeg energetskog paketa EU-a koje je BiH u obvezi ugraditi u svoje zakonodavstvo do početka 2015. Kako se rok za provedbu Trećeg paketa bliži, ovaj jaz između preuzetih i ispunjenih obveza je sve veći. Vlasti BiH još uvijek nisu poduzele nužne korake kako bi osigurale poštivanje uvjeta iz Sporazuma o energetskoj zajednici. Ministarsko vijeće Energetske zajednice dalo je rok našoj zemlji do lipnja ove godine, a FBiH i RS zajedno s državnih Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa moraju poduzeti “mjerljive” aktivnosti kako je to zaključeno na sastanku od 28. siječnja ove godine.
– U slučaju da BiH ne ispuni dane obveze do navedenog roka, Ministarsko vijeće će to smatrati teškim i trajnim kršenjem sporazuma, što će za posljedicu imati da će Vijeće zadužiti Tajništvo Energetske zajednice pokrenuti nužni postupak propisan sporazumom – navode iz ovog tajništva, piše Dnevni list.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Novi pravosudni igrokaz u slučaju ‘Šantić’

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužiteljstva USŽ-a za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću, koji su prije nekoliko dana uhićeni zbog sumnje da su 1995. ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Svakome tko je pratio slučaj nestanka generala HVO-a Vlade Šantića, čije tijelo nikada nije pronađeno, nije teško zaključiti kako je u tom slučaju riječ o igrokazu pravosudnih tijela u USŽ-u kako bi se javnosti prikazalo da se nešto radi, piše Večernji list BiH.

Naime, bez tijela Vlade Šantića nema ni presude, pa je u tom slučaju i ovo treniranje strogoće i gluma pravne države pomalo smiješan čin. Koliko god su se u istrazi o mučkom atentatu na doministra FMUP-a Jozu Leutara događale opstrukcije, gotovo na identičan način to se događalo i prilikom istrage vezane uz ubojstvo generala HVO-a.

Opstruiranje istrage

Podsjećanja radi, u poslijeratnom razdoblju provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja. Federalna uprava policije (FUP) je početkom 2014. godine, a na osnovi izjave zaštićenoga svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci generala Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u tom predmetu. Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjoj lokaciji pronađena bačva s karboniziranim ostacima jedne osobe.

Ipak, DNK analizom nije se moglo gotovo ništa utvrditi jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena kaznena prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca. Za vlasti u Federaciji, nevladine organizacije, Helsinški odbor te ured Amora Mašovića, taj čovjek kao da nije ni postojao, niti koga uopće zanima što se dogodilo s njim. Osim Šantićeve supruge koja je do sada na sve načine pokušavala doći do njegova tijela kako bi ga na dostojan način pokopala, generala HVO-a nitko drugi nije tražio. Jedino je imala potporu u kardinalu Vinku Puljiću, ali su i njegova nastojanja ostala blokirana.

Dudakovićeva šutnja

Unatoč tome što ga je posljednji vidio, general Armije BiH Atif Dudaković već godinama šuti i niječe bilo kakvu umiješanost u Šantićevu likvidaciju. Podsjećanja radi, tog kobnog dana Šantić se obukao i nakon toga sjeo u Abdićevo vozilo, što je u tom trenutku bila neobična gesta za Šantića. Međutim, Šantićevim vozilom marke Mercedes krenula su dvojica pripadnika HVO-a – Željko Vujić i Radovan Klepić uz koje su sjela i dvojica vojnih policajaca iz 502. brigade Armije BiH.

Vozila su se uputila prema hotelu Sedra u Cazinu. Po dolasku u hotelu ih je dočekao general Atif Dudaković, a dvojica pripadnika HVO-a Vujić i Klepić, nakon što su pred ulazom razoružana, otjerana su iz hotela. Generalu Dudakoviću tom prilikom su pravili društvo stanoviti major Armije BiH Aleksandar Mrenica, Hamdija Abdić te Danijel Zulić, osoba koja je dva dana prije pucala u leđa pripadniku HVO-a u kafiću Flamengo.

Nakon tog susreta generalu HVO-a Vladi Šantiću gubi se svaki trag. Premda je 5. korpus Armije BiH imao kompletnu logističku pomoć iz Hrvatske, 10 posto svih isporuka trebao je dobivati tamošnji HVO. Međutim, general Šantić nikada nije znao koliko je čega stiglo jer kompletan uvid u logistiku imao je samo Atif Dudaković.

 

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

 

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Biskup Komarica: Konstantno ignoriranje zahtjeva katolika da im se omoguće jednakopravnost

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu, 13. prosinca 2017 susrela su se u Banjoj Luci trojica domaćih vjerskih predstavnika pravoslavni banjolučki episkop Gospodin Jefrem, muftija banjolučki dr. Osman efendija Kozlić i biskup banjolučki dr. Franjo Komarica s veleposlanicom SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack.

U dužem otvorenom razgovornu glavna tema je bila mogućnost većeg zajedničkog djelovanja predstavnika tri glavne vjerske zajednice – SPC, Katoličke Crkve i Islamske zajednice – u korist mira i pomirenja u zemlji, te u većem utjecaju na domaće političare oko njihovog zajedničkog djelovanja za dobro svih stanovnika zemlje.

Svaki od trojice vjerskih dužnosnika je iznio svoje viđenje aktualne situacije zajednice vjernika kojoj stoje na čelu, zalaganje u korist mira i pomirenja te mogućnosti i nemogućnosti utjecaja na aktualnu politiku na području svoje kompetencije.

Biskup Komarica je u svojim izlaganjima – između ostalog – podsjetio na zajedničko zauzimanje trojice domaćih vjerskih vođa prije početka rata, tijekom rata u BiH i poslije rata u korist zaštite ljudskih prava, te zajedničkog života u međusobnoj solidarnosti i pomaganju.

Požalio se na podržavanje od strane utjecajnih međunarodnih političara poslijeratnog „kontroliranog kaosa“ i vladavine zakona jačega u zemlji umjesto izgradnje pravne države.

Prigovorio je konstantno ignoriranje – od strane domaćih i međunarodnih političara – brojnih opravdanih zahtjeva domaćih katolika da im se omoguće jednakopravnost i osnovna ljudska prava, kao što su održivi povratak na vlastitu imovinu, izgradnja domova i nužne infrastrukture te izgradnja župne crkve umjesto porušene – kao što je slučaj u općini Drvar.

Naveo je niz projekata koje njegova skoro potpuno iskorijenjena biskupija – tek je oko 5% katolika od predratnog broja nakon 22 godine poslije rata prisutno na području entiteta RS – već godinama nastoji provoditi na socijalnom i odgojno-obrazovnom području u korist istinskog pomirenja i zajedničkog nužnog budućeg života.

Pojasnio je veleposlanici da ona „svaki put kad putuje ovim područjem, a nema pravog puta niti kućā može znati da su tu bila katolička sela, iz kojih su miroljubivi stanovnici nasilno protjerani a nitko od političara i dužnosnika – ni domaćih ni stranih – nije im dostatno omogućio da se ponovno vrate i ostanu živjeti u svom rodnom kraju“.

Zamolio je veleposlanicu Cormack, da preporuči svima trojici „neku učinkovitiju molitvu za političare da im Bog prosvijetli pamet i potakne srce te više ne odbacuju istinu, ne gaze pravdu i ne ismijavaju se pomirenju i trajnom miru među građanima ove zemlje, za koje su odgovorni pred Bogom i pred poviješću“. Sva trojica vjerskih predstavnika su izrazila svoju spremnost da i ubuduće imaju svoje službene predstavnike u Međureligijskom vijeću na području šire banjolučke regije.

Zahvalili su veleposlanici Cormack za organiziranje susreta i otvoreni razgovor. Veleposlanica je obećala da će se pozabaviti s opravdanim pritužbama, prijedlozima, pitanima i zamolbama svojih uvaženih sugovornika, javlja TABB.

 

Biskup Komarica: Zašto se prešućuju i ne procesiraju zločini nad katolicima

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari