Pratite nas

Vijesti

‘Bosna i Hercegovina! Ta je zemlja izgubljeni slučaj’

Objavljeno

na

Među šefovima EU sve se otvorenije govori: ta je zemlja izgubljeni slučaj. Nikako da postane prava država, a kamoli članica EU.

U ponedjeljak, na svom redovnom Vijeću, šefovi diplomacija nepla­ni­rano, ali logično, nešto vi­še od pola sata, razgovarali su o Bosni. Riječ je uzelo njih dese­tak, nitko nije bio posebno iznenađen, jer su se svi ranije konzultirali sa svojim veleposlanstvima na terenu. Nitko nije ni marginalno doveo u pitanje Milanovićev odlazak u Mostar, štoviše, zanimao ih je neposredan uvid u stanje na terenu. Još im nije jasno o čemu se radi: nje­mački ministar Frank-Walter Steinmeier razmišljao je naglas jesu li događaji u Bosni po tipu novi ili su repriza već viđenog, piše Globus.

[dropcap]Š[/dropcap]vedski ministar Carl Bidlt dulje nego ostali inzistirao je na ekonomiji i na nedostatku bazične odgovornosti bosanskih političara. S razumijevanjem i ozbiljno prihvaćen je prijedlog Vesne Pusić da se hitno mora napraviti korak u europskim integracijama za Bosnu i Hercegovinu. Snažno ju je podržao Karl Erjavec, a u tom smislu diskutirao je i moćni britanski ministar William Hague, što znači da je jaka Britanija stala iza tog prijedloga. To je bilo prije iznošenje stavova, osvjetljavanje pozicija, a ne svađa ili uvjeravanje skeptika.

Ministri su također rekli da je bila “pogreška” zamrzavanje 45 milijuna eura iz IPA fondova, što je bila briselska kazna za kontinuirano neispunjavanje obaveza bosanskih lidera, njihovu nesposobnost ili nevoljkost, svakako odgađanje da ostvare dogovoreno. Spomenuo se, kratko i usput, visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko, kojemu će se, rekla je barunica Ashton, prijateljski sugerirati da se njegova izjava o europskim trupama u Bosni preširoko interpretirala u medijima, te potreba da se naglasi kako on nije u Bosni predstavnik EU. Ovo zadnje je jako zanimljivo.

Da nije bilo ovih demonstracija, Bosna i Hercegovina i dalje bi se vukla u vječno istim zaključcima Vijeća ministara vanjskih poslova, koji već godinama imaju sličan dosadni ton, a bili oni “jaki i oštri” ili diplomatski, ionako nikamo nisu vodili. Od te zemlje se gotovo odustalo. To daje za pravo onima koji tvrde da ne bi, da su i dalje mirno i dostojanstveno nešto tražili, ništa dobili niti u zemlji niti u Bruxellesu. Isto tako, prije ponedjeljka u Bruxellesu se nije mogla dobiti smislena izjava o tome kako vide nemire u Tuzli i Sarajevu, makar je bilo slabih prvih pokušaja da ih se usporedi s onima u Ukrajini. Poslije vikenda u Bruxellesu govore da postoji razlika između Ukrajine i Bosne ta da u Ukrajini imaju i jasne ciljeve i ljude koji bi mogli uskočiti na mjesto vlade koju smijene. Ali, u Bruxellesu nisu uočili važniju razliku: “Razlika je između ukrajinskih i bosanskih demonstracija i u tome da nigdje nismo vidjeli transparente i slogane kojima se priziva EU. Za ukrajinske demonstrante EU je cilj. Bosanski demonstranti se toga nisu ni sjetili, prema EU i u vezi s njom vlada u ovim demonstracijama šutnja, ignoriranje EU”, rekao je Bodo Weber, analitičar berlinskog analitičkog instituta Democratization Policy Council (DPC), koji odlično poznaje Bosnu i Hercegovinu i savršeno govori jezik.

Poklon vlasti. Ta primjedba drugačija je od one Vesne Pusić i ostalih ministara Europske Unije koji smatraju da je želja za pripajanjem Uniji još uvijek magnet, i najmanji zajednički naziv svih u Bosni i Hercegovini.

Ovaj put Bruxelles će stvarno nešto smisliti, i bit će to vrsta poklona vjerojatno vlasti u Sarajevu koja će se učvrstiti nakon nemira.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari