Connect with us

Komentar

Bosna i Hercegovina u malom

Published

on

Položaj malobrojnijeg naroda u federalnim zajednicama najpravednije mjeri brojniji federalni partner svojim govorima što treba govoriti, kako da se ponaša i na koji način da se bori za zaštitu svojih nacionalni i vjerski prava i sloboda. Dovoljno je, naime, osluškivati političke i vjerske lidere brojnijeg naroda, i u tim govorima o malobrojnijem narodu vidjet će se slika njegova stanja, njegovih prava, sloboda, jednakosti i ravnopravnosti.

Budući da su sve povijesne federalne zajednice, glede ravnopravnosti federalnih partnera gotovo iste kao čiste nacionalne i vjerske države brojnijeg naroda, i beha federacija je u svim dimenzijama slobode i prava malobrojnijeg hrvatskog naroda zasad jedan mali muslimanski entitet na ovom europskom prostoru. Naime uvijek kada bošnjačko političko čelništvo govori što treba, i kako slaviti hrvatski narod u beha Federaciji, svoje povijesne datume, svoje nacionalne heroje, branitelje, tada Bošnjaci, zapravo, govore o svojoj dominaciji i hrvatskoj marginalizaciji.

To se najbolje vidi u danima kojima Hrvati obilježavaju datume svoje povijesti ispisane u obrani od velikosrpskog i velikomuslimanskog agresora tijekom građansko vjerskog, a kasnije dolaskom mudžahedina, i svjetskog rata u Bosni i Hercegovini. Napose je bošnjački brojniji federalni partner agresivan na malobrojnijeg hrvatskog kada ovaj obilježava srebreni jubilej svoje republike Herceg Bosna.

Stvorena prije 25 godina u vrijeme kada mu je prijetio biološki nestanak na prostorima na kojima u kontinuitetu obitava 13 stoljeća, i u vrijeme kada je u Bosni i Hercegovini srpska vojska stvarala i stvorila svoj srpski, muslimanska Armija svoj muslimanski, Hrvatsko Vijeće Obrane svoj hrvatski entitet, Hrvatska Republika Herceg Bosna. Danas je taj hrvatski entitet meta nekažnjenih bošnjačkih političara, i generala kao i u vrijeme agresije muslimanske ABiH na Hrvate i njihov nacionalni i vjerski identitet.

Obranjenom i neporaženom, zahvaljujući političkom i vojnom ustroju Herceg Bosne, hrvatskom narodu Bošnjaci preporučuju da bi umjesto slavljenja 25. godišnjice osnivanja Herceg Bosne bilo prigodnije obilježavati trenutak njenog gašenja. Nije li ovakav bošnjački govor, zapravo govor pobjednika koji je uspio ugasiti hrvatski otpor, i tu bošnjačku pobjedu Hrvati bi trebali slaviti kao svoj poraz.

Zaista je neodrživa ovakva beha federacija pobjednika i poraženog. Nakon preživljenih konclogora, Gluha Bukovica, Zenica, te masovnih, još uvijek skrivanih krvavom rukom muslimanskih zločinaca, hrvatskih grobnica u Maljinama, Bugojnu, te tajni visoki peći u Zenici, dužnost hrvatskog naroda je još veća da ne dozvoli zaborav na Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, budući da bi ga to vodilo u još veća i tragičnija stradanja od onih kroz koje su prošli u muslimanskoj agresiji.

Srpska a zatim i muslimanska agresija primorale su hrvatski narod na organiziranje otpora, koji je bio moguć jedino kroz vojno i političko osnivanje Hrvatske Republike Herceg Bosna, kao pokušaj ravnoteže već postojećim republikama, Karadžičevoj i Izetbegovićevoj. Republički ustroj Herceg Bosna bila je, i jest, jedina politička i vojna snaga hrvatskog naroda koja se, u vrijeme osnivanja, i danas, uspješno borila, i bori, protiv dva beha etnocentrizma, velikosrpskog i velikomuslimanskog, koja su na putu do cilja uključivala strašne zločine, konclogore, progone, etnička čišćenja, i genocid.

Gotovo nitko u svijetu se nije htio, ili nije smio, suprotstaviti tim naci vjerskim ideologijama, i svi su izdaleka gledali strašne slike koje su srpska vojska, a zatim i muslimanska armija ostavljale iza sebe, ma hrvatskim prostorima kroz koje su prolazile, tamo izvan herceg bosanskih granica.

Tek kad je srpska vojska kidnapirala i držala taocima pripadnike vojnih snaga UN-a, a muslimanska se armija mudžahedinizirala pokazujući se svakim danom sve brutalnijom u ubijanju i masakriranju hrvatskih branitelja, žena, stari i djece, Svjetska zajednica se umiješala u bosanski lonac. Zbog pristranosti s kojom se miješala još više je ga zatrovala, toliko da ga nitko ne želi ni kušati, jer zaudara daleko oko sebe.

Smeta im stoga Herceg Bosna, hrvatski republički prostor koji je jedini u ratu, i poslije rata, ostao u svom nacionalnom i vjerskom šarenilu, Bosna i Hercegovina u malom. Hrvatska Republika Herceg Bosna je, zapravo, spomenik Bosne i Hercegovine, njenoj prošlosti, u svim joj specifičnostima, prepoznatljivostima, i u bogatstvu u razlikama.

Herceg Bosna je čuvar Bosne i Hercegovine, i nestane li je, ili je ubiju na bilo koji način, nestat će, ubit će i Bosnu i Hercegovinu. A to i jest cilj i velikosrpske i velikomuslimanske ideologije etnički i vjerski čisti entiteta.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari