Pratite nas

Komentar

Bosna i Hercegovina u malom

Objavljeno

na

Položaj malobrojnijeg naroda u federalnim zajednicama najpravednije mjeri brojniji federalni partner svojim govorima što treba govoriti, kako da se ponaša i na koji način da se bori za zaštitu svojih nacionalni i vjerski prava i sloboda. Dovoljno je, naime, osluškivati političke i vjerske lidere brojnijeg naroda, i u tim govorima o malobrojnijem narodu vidjet će se slika njegova stanja, njegovih prava, sloboda, jednakosti i ravnopravnosti.

Budući da su sve povijesne federalne zajednice, glede ravnopravnosti federalnih partnera gotovo iste kao čiste nacionalne i vjerske države brojnijeg naroda, i beha federacija je u svim dimenzijama slobode i prava malobrojnijeg hrvatskog naroda zasad jedan mali muslimanski entitet na ovom europskom prostoru. Naime uvijek kada bošnjačko političko čelništvo govori što treba, i kako slaviti hrvatski narod u beha Federaciji, svoje povijesne datume, svoje nacionalne heroje, branitelje, tada Bošnjaci, zapravo, govore o svojoj dominaciji i hrvatskoj marginalizaciji.

To se najbolje vidi u danima kojima Hrvati obilježavaju datume svoje povijesti ispisane u obrani od velikosrpskog i velikomuslimanskog agresora tijekom građansko vjerskog, a kasnije dolaskom mudžahedina, i svjetskog rata u Bosni i Hercegovini. Napose je bošnjački brojniji federalni partner agresivan na malobrojnijeg hrvatskog kada ovaj obilježava srebreni jubilej svoje republike Herceg Bosna.

Stvorena prije 25 godina u vrijeme kada mu je prijetio biološki nestanak na prostorima na kojima u kontinuitetu obitava 13 stoljeća, i u vrijeme kada je u Bosni i Hercegovini srpska vojska stvarala i stvorila svoj srpski, muslimanska Armija svoj muslimanski, Hrvatsko Vijeće Obrane svoj hrvatski entitet, Hrvatska Republika Herceg Bosna. Danas je taj hrvatski entitet meta nekažnjenih bošnjačkih političara, i generala kao i u vrijeme agresije muslimanske ABiH na Hrvate i njihov nacionalni i vjerski identitet.

Obranjenom i neporaženom, zahvaljujući političkom i vojnom ustroju Herceg Bosne, hrvatskom narodu Bošnjaci preporučuju da bi umjesto slavljenja 25. godišnjice osnivanja Herceg Bosne bilo prigodnije obilježavati trenutak njenog gašenja. Nije li ovakav bošnjački govor, zapravo govor pobjednika koji je uspio ugasiti hrvatski otpor, i tu bošnjačku pobjedu Hrvati bi trebali slaviti kao svoj poraz.

Zaista je neodrživa ovakva beha federacija pobjednika i poraženog. Nakon preživljenih konclogora, Gluha Bukovica, Zenica, te masovnih, još uvijek skrivanih krvavom rukom muslimanskih zločinaca, hrvatskih grobnica u Maljinama, Bugojnu, te tajni visoki peći u Zenici, dužnost hrvatskog naroda je još veća da ne dozvoli zaborav na Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, budući da bi ga to vodilo u još veća i tragičnija stradanja od onih kroz koje su prošli u muslimanskoj agresiji.

Srpska a zatim i muslimanska agresija primorale su hrvatski narod na organiziranje otpora, koji je bio moguć jedino kroz vojno i političko osnivanje Hrvatske Republike Herceg Bosna, kao pokušaj ravnoteže već postojećim republikama, Karadžičevoj i Izetbegovićevoj. Republički ustroj Herceg Bosna bila je, i jest, jedina politička i vojna snaga hrvatskog naroda koja se, u vrijeme osnivanja, i danas, uspješno borila, i bori, protiv dva beha etnocentrizma, velikosrpskog i velikomuslimanskog, koja su na putu do cilja uključivala strašne zločine, konclogore, progone, etnička čišćenja, i genocid.

Gotovo nitko u svijetu se nije htio, ili nije smio, suprotstaviti tim naci vjerskim ideologijama, i svi su izdaleka gledali strašne slike koje su srpska vojska, a zatim i muslimanska armija ostavljale iza sebe, ma hrvatskim prostorima kroz koje su prolazile, tamo izvan herceg bosanskih granica.

Tek kad je srpska vojska kidnapirala i držala taocima pripadnike vojnih snaga UN-a, a muslimanska se armija mudžahedinizirala pokazujući se svakim danom sve brutalnijom u ubijanju i masakriranju hrvatskih branitelja, žena, stari i djece, Svjetska zajednica se umiješala u bosanski lonac. Zbog pristranosti s kojom se miješala još više je ga zatrovala, toliko da ga nitko ne želi ni kušati, jer zaudara daleko oko sebe.

Smeta im stoga Herceg Bosna, hrvatski republički prostor koji je jedini u ratu, i poslije rata, ostao u svom nacionalnom i vjerskom šarenilu, Bosna i Hercegovina u malom. Hrvatska Republika Herceg Bosna je, zapravo, spomenik Bosne i Hercegovine, njenoj prošlosti, u svim joj specifičnostima, prepoznatljivostima, i u bogatstvu u razlikama.

Herceg Bosna je čuvar Bosne i Hercegovine, i nestane li je, ili je ubiju na bilo koji način, nestat će, ubit će i Bosnu i Hercegovinu. A to i jest cilj i velikosrpske i velikomuslimanske ideologije etnički i vjerski čisti entiteta.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentar

JEFTINA DEMAGOGIJA MINISTRICE DIVJAK!

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica Blaženka Divjak, koja je na svoju poziciju došla doslovno s ulice (gdje je zapaženo vodila mitinge i proteste) i koja je svojim ponašanjem bitno doprinijela pokretanju aktualnog štrajka prosvjetara, sad kad su se stvari zakomplicirale elegantno se izvlači iz blata i tvrdi:

“To su igre moći između sindikata i vlade i u tomu neću sudjelovati”.
Demagogija je to kakva se rijetko kad čuje, čak i kod nas u Hrvatskoj.

Gospođu Divjak takvu kakva jeste, ne bi nitko živ postavio za ministricu osim Plenkovića koji se u to vrijeme hvatao za HNS i kadrove koje su oni predlagali kao utopljenik za slamku u težnji održavanja kakve-takve stabilnosti vlade i saborske većine (nakon što je ekspresno izjurio neposlušne i zbunjene MOST-ovce iz ministarskih fotelja).

Tako to kod nas ide.

Umjesto sustavnog rada i korjenitih promjena u smislu što zdravije političke i društvene klime i bolje djelotvornosti sustava, kod nas se još uvijek primjenjuju ad hoc rješenja, od slučaja do slučaja, po sistemu “gasi vatru kad se pojavi i tamo gdje moraš”.

U međuvremenu, najvažnija stvar jeste održati se u stolcu po svaku cijenu, pa što košta neka košta (račune ionako ne podmiruju oni). I u takvoj stihijskoj strategiji u kojoj ima svega osim razuma i logike, naravno, ne rijetko dolazi i do ovakvih apsurda.

Ministrica Divljak se od početka postavila kao opozicija vladi čijim je dijelom (!?), što je samo po sebi apsurd i čega zacijelo nema u uređenim državama i vladama.

Sjećamo se kako je u raspravama oko reforme obrazovanja ne rijetko išla “đonom” čak i na premijera, a da ne spominjemo sve one druge koji su se usudili drugačije promišljati tu reformu. I tu je imala potporu HNS-a, te marginalne skupine koja u stvarnom političkom životu nema nikakvu težinu i ne znači ništa, a na čelu koje je kompromitirani i tragikomični lik zvan Ivan Vrdoljak kojemu se ne može vjerovati ništa – nakon svih onih vrludanja i mijena kroz koje je prolazio zadnjih godina.
Svojski je Divjakuša (kako je od milja neki zovu) podržavala štrajk prosvjetara, sve dok je postojala kakva-takva kompaktnost na relaciji prosvjetari – roditelji. Sad kad je na pomolu rascjep, budući da se sve češće čuju glasovi nezadovoljstva građana koji podsjećaju na štetu koju trpe najprije učenici pa potom i roditelji, ministrica se elegantno izmiče, uz opravdanje koje ne bi prošlo ni kod djece nižih razreda osnovne škole.

Šteta koju Hrvatska trpi zbog štrajka već se mjeri u stotinama milijuna kuna (svaki dan navodno nas košta 32 milijuna) i ako se to nastavi još nekoliko dana, gubici će skoro “pojesti” godišnju sumu novca koji učitelji, nastavnici i profesori traže na ime povećanja koeficijenata.

Dakle, golema financijska šteta i nezadovoljstvo učenika i roditelja sasvim su dovoljni razlozi da se Divjakuša izmakne, a kestenje iz vatre neka vade drugi!
Na kraju, ima i pravo! Što se ne bi igrala mačke i miša kad ima s kime i dopušta joj se!?
Račun će na kraju ionako platiti građani. Ni njezin ni premijerov džep to osjetiti neće.
A djeca i roditelji?

Oni su žrtve Vlade i sindikata! Što ministrica ima s time!?
I tko kaže da je ona uopće bila uz sindikate?
Kad? Gdje?
Nemojte insinuirati!

Zlatko Pinter

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pukla ljubav: Škorina ekipa sad mu ruši kampanju?

Objavljeno

na

Objavio

Pala knjiga na dva slova. U ovom kontekstu riječ je o izbornom stožeru Miroslava Škore i njegovom razlazu s dojučerašnjim najboljim prijateljima.

Početkom rujna razišao se s Matom Radeljićem, bivšim savjetnikom Kolinde Grabar-Kitarović, a ovih dana postoje ozbiljne tenzije na relaciji Škoro-Bujanec i pitanje je tko mu ostaje, piše Express.

Kampanju Škori predvode Mate Mijić, donedavni kolumnist Večernjeg lista te Miljenko Ćurić, estradni menadžer poznat po suradnji s Thompsonom i Matom Bulićem. Šef Škorina stožera Mate Mijić radio je kod Ruže Tomašić. Jedan je od rijetkih ljudi oko Škore kojega ne vodi revanšizam, nego konzervativizam.

Škorin program sažeo je u osam riječi: ‘Lupiti šakom po nosu one koji to zaslužuju’. Na pitanje tko su ti, rekao je: ‘Oni koji su izdali svoje birače’.

Ono što u Škorinoj kampanji može biti problematično je što Mijić nema široko političko iskustvo, kao ni PR iskustvo, pa zato i ne čude gafovi iz stožera koji su procurili u javnost.

Naime, iskusan PR-ovac ne bi dozvolio takve greške u koracima i pitanje je ima li Mijić dovoljno sposobnosti bez još sličnih afera izvući kampanju do kraja.

Posebno je zanimljivo primijetiti da je Ćurić naveden na službenim stranicama Miroslava Škore (pjevača, ne kandidata) pod kontakt osoba za upite za nastupe.

A što menadžer koji je spojio Bulića, Thompsona i Škoru na nastupu na Bujančevoj svadbi može donijeti predsjedničkom kandidatu nije baš potpuno jasno. Zna se da je Ćurić bio član one famozne HDZ-ove grupe na WhatsAppu “Uskoci i hajduci” zbog koje je premijer potjerao nekoliko članova stranke.

“Od 2014. godine poslovno surađujem sa Škorom, a Deklaracijom o ljudskim pravima, kao i Ustavom, zajamčena mi je sloboda rada”, kratko je odgovorio Ćurić na pitanje Večernjeg lista kako to da se nije iščlanio iz HDZ-a ako podržava suparničkog kandidata Škoru.

Odavno je bilo očito da Bujanec igra daleko najveću ulogu u Škorinoj predsjedničkoj kampanji iako nema nikakvu formalnu ulogu. Njemu se pripisuju velike zasluge za mandat aktualne predsjednice, a i Škoro je svoju kampanju počeo u emisiji Bujica. Međutim, nakon optužbi za montažu govora, vidjet ćemo kako će nekad bliski prijatelji nastaviti suradnju, piše Express.

Podsjećanja radi, Bujanec je prije nekoliko dana na svom Facebooku objavio snimku Škorina govora u Novom Zagrebu gdje je predsjednički kandidat, između ostaloga, rekao: “Otići ću i u Jasenovac i tražiti međunarodnu komisiju, ako treba prekopat ćemo sve!”

Komentirao je i pozdrav Za dom spremni: “Ne bojim se govoriti o tome, jer znam istinu! To je pozdrav pod kojim se moj vjenčani kum borio za Hrvatsku ’91. godine! To je pozdrav pod kojim je moj bratić poginuo! Neće mi nitko govoriti da je to pozdrav koji nekome smeta, jer je korišten od ’41. do ’45. godine. Koristili su i riječ Hrvatska, himnu ‘Lijepa naša’, plaćali su kunama, javnica Krugovalne postaje Zagreb bila je ‘U boj, uboj’…”

Već idući dan će Škoro reći da su neke stvari u toj snimci montirane.

“Ako poslušate tu vijest koja je izmontirana onda ona glasi da ćemo prekopati sve, a nakon toga definitivno ne ide riječ Jasenovac. Kao znanstvenik uistinu tvrdim da treba prekopati sve arhive i učiniti ih dostupnima te znanstvenim pristupom doći do istine. Nažalost, naše arhive su uglavnom u Beogradu. Ako se mi ne možemo dogovoriti kako doći do istine onda treba utvrđivanje istine prepustiti međunarodnim komisijama”, pojasnio je Škoro.

Kako je Ivica Relković prije nekoliko dana komentirao za Express, Škoro je imao svoju priliku za političkim uspjehom:

“Škoro je primjer političke taktike koja umjesto da (školski rečeno) brzo usvaja znanje i preskače razrede, vraća se na staro gradivo, višestruko ga utvrđuje i gotovo dragovoljno ponavlja razred. Koliko god se na početku činilo da će upravo on detronizirati Kolindu Grabar-Kitarović, sad je sve izvjesnije da će ona u drugi krug (a moguće i do pobjede) upravo zahvaljujući njegovoj predizbornoj taktici. Sportski rečeno, on je izveo savršen troskok do odraza na trećem koraku. Na prvom koraku (odrazu) imao je 9%, na drugom 13%, a na trećem 18%. I onda, umjesto da (ponijet akumuliranom inercijom koja je prevarila i jednog Stjepana Mesića, jer ga je previše podsjetila na vlastiti troskok iz 2000. godine) leti prema 25 ili 30%, on kao da se u završnom letu nakon trećeg odraza zalijepio za nevidljivi stakleni zid i ostao tako zalijepljen (vjerojatno do kraja kampanje, ako nešto radikalno ne promijeni).”

Bujanec kao glavni i odgovorni za upravljanje hrvatskom ekstremnom desnicom, sada će se možda okrenuti u nekom drugom smjeru. Ali jedno pitanje i dalje čeka odgovor. Ako mu ne odgovara Kolinda, sada ima problema sa Škorom, tko preostaje?, piše Express.

Škoro o ‘prekapanju Jasenovca’ – Tvrdi da je izjava montirana u lažnu vijest usmjerenu protiv njega

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari