Pratite nas

Komentar

Bosna i Hercegovina u malom

Objavljeno

na

Položaj malobrojnijeg naroda u federalnim zajednicama najpravednije mjeri brojniji federalni partner svojim govorima što treba govoriti, kako da se ponaša i na koji način da se bori za zaštitu svojih nacionalni i vjerski prava i sloboda. Dovoljno je, naime, osluškivati političke i vjerske lidere brojnijeg naroda, i u tim govorima o malobrojnijem narodu vidjet će se slika njegova stanja, njegovih prava, sloboda, jednakosti i ravnopravnosti.

Budući da su sve povijesne federalne zajednice, glede ravnopravnosti federalnih partnera gotovo iste kao čiste nacionalne i vjerske države brojnijeg naroda, i beha federacija je u svim dimenzijama slobode i prava malobrojnijeg hrvatskog naroda zasad jedan mali muslimanski entitet na ovom europskom prostoru. Naime uvijek kada bošnjačko političko čelništvo govori što treba, i kako slaviti hrvatski narod u beha Federaciji, svoje povijesne datume, svoje nacionalne heroje, branitelje, tada Bošnjaci, zapravo, govore o svojoj dominaciji i hrvatskoj marginalizaciji.

To se najbolje vidi u danima kojima Hrvati obilježavaju datume svoje povijesti ispisane u obrani od velikosrpskog i velikomuslimanskog agresora tijekom građansko vjerskog, a kasnije dolaskom mudžahedina, i svjetskog rata u Bosni i Hercegovini. Napose je bošnjački brojniji federalni partner agresivan na malobrojnijeg hrvatskog kada ovaj obilježava srebreni jubilej svoje republike Herceg Bosna.

Stvorena prije 25 godina u vrijeme kada mu je prijetio biološki nestanak na prostorima na kojima u kontinuitetu obitava 13 stoljeća, i u vrijeme kada je u Bosni i Hercegovini srpska vojska stvarala i stvorila svoj srpski, muslimanska Armija svoj muslimanski, Hrvatsko Vijeće Obrane svoj hrvatski entitet, Hrvatska Republika Herceg Bosna. Danas je taj hrvatski entitet meta nekažnjenih bošnjačkih političara, i generala kao i u vrijeme agresije muslimanske ABiH na Hrvate i njihov nacionalni i vjerski identitet.

Obranjenom i neporaženom, zahvaljujući političkom i vojnom ustroju Herceg Bosne, hrvatskom narodu Bošnjaci preporučuju da bi umjesto slavljenja 25. godišnjice osnivanja Herceg Bosne bilo prigodnije obilježavati trenutak njenog gašenja. Nije li ovakav bošnjački govor, zapravo govor pobjednika koji je uspio ugasiti hrvatski otpor, i tu bošnjačku pobjedu Hrvati bi trebali slaviti kao svoj poraz.

Zaista je neodrživa ovakva beha federacija pobjednika i poraženog. Nakon preživljenih konclogora, Gluha Bukovica, Zenica, te masovnih, još uvijek skrivanih krvavom rukom muslimanskih zločinaca, hrvatskih grobnica u Maljinama, Bugojnu, te tajni visoki peći u Zenici, dužnost hrvatskog naroda je još veća da ne dozvoli zaborav na Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, budući da bi ga to vodilo u još veća i tragičnija stradanja od onih kroz koje su prošli u muslimanskoj agresiji.

Srpska a zatim i muslimanska agresija primorale su hrvatski narod na organiziranje otpora, koji je bio moguć jedino kroz vojno i političko osnivanje Hrvatske Republike Herceg Bosna, kao pokušaj ravnoteže već postojećim republikama, Karadžičevoj i Izetbegovićevoj. Republički ustroj Herceg Bosna bila je, i jest, jedina politička i vojna snaga hrvatskog naroda koja se, u vrijeme osnivanja, i danas, uspješno borila, i bori, protiv dva beha etnocentrizma, velikosrpskog i velikomuslimanskog, koja su na putu do cilja uključivala strašne zločine, konclogore, progone, etnička čišćenja, i genocid.

Gotovo nitko u svijetu se nije htio, ili nije smio, suprotstaviti tim naci vjerskim ideologijama, i svi su izdaleka gledali strašne slike koje su srpska vojska, a zatim i muslimanska armija ostavljale iza sebe, ma hrvatskim prostorima kroz koje su prolazile, tamo izvan herceg bosanskih granica.

Tek kad je srpska vojska kidnapirala i držala taocima pripadnike vojnih snaga UN-a, a muslimanska se armija mudžahedinizirala pokazujući se svakim danom sve brutalnijom u ubijanju i masakriranju hrvatskih branitelja, žena, stari i djece, Svjetska zajednica se umiješala u bosanski lonac. Zbog pristranosti s kojom se miješala još više je ga zatrovala, toliko da ga nitko ne želi ni kušati, jer zaudara daleko oko sebe.

Smeta im stoga Herceg Bosna, hrvatski republički prostor koji je jedini u ratu, i poslije rata, ostao u svom nacionalnom i vjerskom šarenilu, Bosna i Hercegovina u malom. Hrvatska Republika Herceg Bosna je, zapravo, spomenik Bosne i Hercegovine, njenoj prošlosti, u svim joj specifičnostima, prepoznatljivostima, i u bogatstvu u razlikama.

Herceg Bosna je čuvar Bosne i Hercegovine, i nestane li je, ili je ubiju na bilo koji način, nestat će, ubit će i Bosnu i Hercegovinu. A to i jest cilj i velikosrpske i velikomuslimanske ideologije etnički i vjerski čisti entiteta.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Jan Ivanjek: Prva je ovo zrakoplovna nesreća u HRZ-u sa smrtnim posljedicama u više od desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

Danas je tragičan dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ponajviše za 393. Eskadrilu helikoptera, 93. Krila. Gubitak jednog od 16 helikoptera Kiowa Warrior zanemariv je pored pogibije njegove posade, borbenih pilota.

Prva je ovo zrakoplovna nesreća u HRZ-u sa smrtnim posljedicama u više od desetljeća. Stoga je iznimno važno da se temeljito istraži i izvuku pouke, no isto tako moramo biti svjesni da apsolutne sigurnosti u letenju nema.

Naši Kiowa Warriori su gotovo novi, dokazani kao najučinkovitiji i najpouzdaniji od svih tipova helikoptera koje su američke snage koristile u ratovima na Bliskom istoku. No ne postoji borbena letjelica u operativnoj upotrebi koja nije izložena riziku pada, koliko god nova i pouzdana bila. Posebno one koje su namjenjene da lete iznimno nisko što je samo po sebi vrlo zahtjrvno, kao što je slučaj s Kiowama.

Svatko tko je kao pilot sjeo u avion ili helikopter zna da uvijek postoji šansa da stvari krenu po zlu, koliko god se pripremili i radili po procedurama. To je spoznaja koja naše pilote nije spriječila u obavljanju svojih dužnosti, koje su stavili iznad brige o vlastitoj sigurnosti. Trebamo se nakloniti njihovoj odvažnosti, i svim njihovim kolegama, koji svjesni rizika svaki dan sjedaju u pilotska sjedišta svojih aviona i helikoptera radi obrane i zaštite naše domovine, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Jedino što mogu je izraziti najdublju sućut obiteljima, prijateljima i kolegama.

Navik on živi ki zgine pošteno. Počivali u miru i neka im je plavo nebo.

 

Objavljeni detalji o padu vojnog helikoptera

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera

Objavljeno

na

Objavio

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović priopćila je u ponedjeljak da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina.

Grabar Kitarović je navela da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o današnjem padu vojnog helikoptera Kiowe, koji pao u more između Zablaća i Zlarina.

“Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji”, rekla je predsjednica.

Ustvrdila je kako je sigurnost naših zrakoplovnih posada prvi prioritet pa očekuje temeljitu istragu o uzrocima nesreće.

Helikopter Kiowa OH-58 D pao je u području otoka Zlarina i Zablaća kod Šibenika tijekom trenažnog leta koji je započeo u ponedjeljak u 10,30 sati, objavio je MORH.

Šibenska policija izvijestila je da je u tijeku akcija traganja i spašavanja posade vojnog helikoptera. (Hina)

Helikopter Kiowa Warrior pao u more kod Šibenika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari