Connect with us

Događaji

‘Bosna je samo jednom šaptom pala i to se više nikada ne smije dogoditi’

Objavljeno

-

U organizaciji Udruge „13. rujan“ u Jajcu je danas obilježena 26. obljetnica oslobađanja grada Jajca u sklopu zajedničke Vojno redarstvene operacije HV-a i HVO-a „Maestral“.

Nazočnima se obratio general zbora HVO-a Stanka Sopte, ratnog zapovjednika hrvatskih snaga na glavnom smjeru oslobađanja Jajca, čiji govor donosimo u nastavku:

POŠTOVANI PRIJATELJI!

Obljetnice oslobođenja hrvatskog kraljevskog grada Jajca se slažu u povjesnicu našeg ponosa i naše slave. Evo nas danas opet tu, da čujemo šum rijeke i vodopada Plive, da osluhnemo šapat naših gora, da nam progovori naša drevna, duga i teška povijest. Da nam opet sa svog počivališta u dušu pogleda zadnji hrvatski kralj u kraljevstvu Bosne Stjepan i rekne:

Ne vjerujte nikad onima koji su te došli osvojiti!

Ne vjerujte nikada onima koji ti otimaju ime, koji ti otimaju dušu, koji ti Zemlji o glavi rade. Ne vjerujte im nikada. Stjepan je povjerovao, i kožu su mu na bubanj raspeli i na njoj bubnjali propast njegova kraljevstva, njegove Bosne.

Bosna je samo jednom šaptom pala, i to se više nikada ne smije dogoditi. Skupo smo platili slobodu ovoga grada. Koštala je toliko života i krvi naših najboljih sinova. Ne želimo uopće razgovarati o tome čiji je. Naš je ovo grad. Mi smo ga oslobodili, mi smo mu slobodu donijeli.

Želim kao ratni zapovjednik bitke za oslobođenje Jajca i ovo ozemlje reći veliko hvala dragom Bogu. Veliko hvala svim suborcima koji su za ovaj grad dali svoju krv. Veliko hvala svojim ranjenim suborcima. Veliko hvala svim suborcima koji su bili spremni za ovaj grad dati svoj život.

Tako sam ponosan da sam bio na čelu postrojbi slavnog i hrabrog Hrvatskog vijeća obrane i specijalnih snaga redarstva Hrvatske Republike Herceg Bosne i svih postrojbi Hrvatskih snaga koje su djelovale na ovom pravcu u operaciji Maestral. Stijeg smo svoj nosili uzdignuto i ponosno.

Iskrena čestitka svima u ovoj svetoj i dragoj obljetnici. Neka nas sve čuva dragi Bog. Iskrena molitva za naše poginule vitezove. Iskreno hvala njihovim obiteljima. Neka nas sve čuva i blagoslovi dobri Bog.

Živjeli!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari