Pratite nas

Bošnjacima prihvatljiv samo podijeljeni Mostar

Objavljeno

na

[quote]Zaključeno je i kako bi pretvaranje Mostara u normalan grad, na način kako to zagovara HDZ BiH, značilo ostvarenje ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata, marginaliziranje i nestanak Bošnjaka u Hercegovini…[/quote]

 

Bošnjacima je Mostar prihvatljiv samo ako je podijeljen na šest općina, poručeno je s današnje konferencije za medije Županijskoga odbora SDA hercegovačko neretvanske županije.

Među zaključcima sa sjednice ŽO SDA s temom položaj Bošnjaka u Hercegovini navedeno je kako Bošnjaci Hercegovine neće prihvatiti da se u aktualnom procesu ustavnih promjena i izmjena izbornog zakona legalizira teško stanje ovog naroda u Stocu, Čapljini, Prozoru, Neumu, te istočnoj i zapadnoj Hercegovini.

Centar Bošnjaka Hercegovine

-Nećemo dozvoliti legalizaciju etničkog čišćenja u Gradu Mostaru, koji je politički, ekonomski, obrazovni, duhovni i kulturni centar Bošnjaka Hercegovine. Nećemo i ne smijemo zaboraviti velike žrtve u herojskoj obrani grada od agresije i udruženog zločinačkog poduhvata, i grad prepustiti velikohrvatskom projektu, demaskiranom potvrđivanjem zločina na sudu u Hagu. Projekat pretvaranja Mostara u hrvatski stolni grad putem izmjena izbornog zakona pod parolom normalnog grada predstavlja ustrajavanje na ratnim ciljevima i nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Bošnjaka, zaključak je hercegovačko neretvanskog županijskog odbora SDA.

Također, zaključeno je i kako bi pretvaranje Mostara u normalan grad, na način kako to zagovara HDZ BiH, značilo ”ostvarenje ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata, marginaliziranje i nestanak Bošnjaka u Hercegovini te faktičko rastakanje BiH na tri nacionalna entiteta”.

-Upućujemo apel svim probosanskim snagama i institucijama međunarodne zajednice da kvalifikacije iz presude Međunarodnog suda u Haagu u predmetu Prlić i ostali budu osnovni orjentiri aktualnih ustavnih promjena, kao i izmjena izbornog zakona, zaključeno je na sjednici.

Hrvatsko pitanje se fiktivno rješava

Salko Sokolović, predsjednik ŽO SDA HNŽ je nakon sjednice izjavio kako je fikcija sve što ne podrazumijeva uređenje Mostara kao jedinstvenoga grada sa šest općina te da se hrvatsko pitanje u BiH fiktivno rješava kroz zahtjeve hrvatskih političkih stranaka da u se u Mostaru usvoji princip jedan čovjek jedan glas.

-Suština problema u Mostaru i Hercegovini je u stalnoj težnji međunarodne zajednice i OHR da jednakopravnost Bošnjaka bude izbrisana i da Hrvati dominiraju. Zbog takvog odnosa mi u Mostaru imamo nestabilnu političku situaciju. Ravnopravnost Bošnjaka u Mostaru može se očuvati samo na način da Mostar bude uređen kao grad sa šest općina, kazao je Sokolović.

Također, rekao je kako ne očekuje da će OHR donositi sankcije protiv SDA i HDZ-a BiH zbog neprovođenja presude Ustavnoga suda BiH za Mostar kojom je naloženo izjednačavanje vrijednosti glasa svakog stanovnika Mostara bez obzira u kojem dijelu grada stanovao.

Bošnjaci ne žele živjeti u hrvatskom stolnom gradu

Nekadašnji gradonačelnik Mostara i član ŽO SDA HNŽ Hamdija Jahić je izjavio kako je situacija u Mostaru danas mnogo lošija u svakom pogledu u odnosu na period kad je on bio gradonačelnik, odnosno do 2004. godine.

-Mostar je grad svih njegovih građana. Ne možemo prihvatiti da je Mostar stolni grad samo jednog naroda. To je političko obespravljivanje Bošnjaka. Isti je položaj Bošnjaka tamo gdje su Hrvati većina kao i Hrvata tamo gdje su Bošnjaci većina. Bošnjaci ne žele živjeti u hrvatskom stolnom gradu Mostaru, nego želimo živjeti u Mostaru koji je i Hrvatski i Bošnjački i Srpski, rekao je Jahić.

Inače, na sjednici ŽO SDA je konstatirano kako minoran broj Bošnjaka stalno živi u Istočnoj Hercegovini, odnosno svega njih  275 od predratnih 14 tisuća.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Optužnica zbog spaljivanja lutke gay-para na maškarama

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA/ Boško Ćosić

Zbog spaljivanja lutke istospolnog para na maškarama, općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je neposrednu optužnicu protiv predsjednika Kulturnog društva Bakove svečanosti Milivoja Đuke (50) kojega terete da je javno poticao na nasilje i mržnju, doznaje se na odvjetništvu.

Na teret mu se stavlja da je 23. veljače 2020. u Imotskom kao predsjednik društva koje je organiziralo karneval, s ciljem da kod drugih razvije ili pojača netrpeljivost prema osobama istospolne orijentacije, dozvolio da u okviru karnevalskog programa na glavnom gradskom trgu kao krnjo bude spaljena lutka istospolnog para s djetetom te da prije spaljivanja budu pročitane poruke prijezira, stoji u optužnici.

Na taj je način promicao zlostavljanje, netoleranciju i nesnošljivost prema osobama istospolne orijentacije, prema osobama istospolne orijentacije koje žele udomiti dijete, kao i prema djeci koja žive u istospolnim obiteljima, smatra odvjetništvo. (Hina)

Tradicija mačkara u Imotskom duga je 150 godina, a ni u komunizmu se nisu pisale prijave protiv njih

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Tajvan pozvao Peking da se suoči s prošlošću i prizna represiju na Tiananmenu

Objavljeno

na

Objavio

Tajvan je u četvrtak pozvao Peking da se suoči s vlastitom prošlošću i prizna krvavo gušenje prodemokratskog prosvjeda na Tiananmenu na današnji dan koji Tajvanci obilježavaju sjećanjem na žrtve ubijene 1989. godine.

Procjenjuje se da je noću na 4. lipnja 1989. na središnjem trgu u Pekingu ubijeno između više stotina do više od tisuću žrtava kada je vojska intervenirala i ugušila sedam tjedana duge prosvjede kojima su prvenstveno studenti, ali i radnici osudili korupciju i tražili uspostavu demokratskog sustava.

Spomen na Tiananmen iz 1989. je tabu tema u Kini, gdje cenzura briše svako spominjanje tog događaja.

“U cijelom svijetu, svaka godina ima 365 dana. No u Kini, svake godine jedan od tih dana svjesno se zaboravlja”, napisala je na Twitteru tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen.

Komunistička vlada treba se konačno suočiti s prošlošću kao što je to učinio Tajvan kada je priznao svoju autoritarnu prošlost prije prelaska na demokraciju 90-ih godina, poručila je.

“I mi smo nekada preskakali dane u kalendaru, no radili smo na tome da rasvijetlimo prošlost. Nadam se da će jednog dana i Kina to moći učiniti”, napisala je.

U srijedu je službeno tajvansko tijelo za odnose s matičnom Kinom pozvalo Peking da zatraži oprost za gušenje prosvjeda na Tiananmenu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je taj poziv kao “apsolutno besmislen”.

Ponovno izabrana na dužnost u siječnju, tajvanska predsjednica Tsai je ‘crvena krpa’ za kontinentalnu Kinu, koja ne priznaje neovisnost tog otoka i smatra ga svojim odbjeglim teritorijem.

Otkako je 2016. Tsai izabrana za predsjednicu, Kina odbacuje svaku ponudu pregovora s Tajvanom i jača gospodarske, vojne i diplomatske pritiske na Tajvan nastojeći ga vratiti pod svoju vlast.

Svake godine Tajvan komemorira studentski prosvjed na Tiananmenu, ali u manjoj mjeri nego Hong Kong, bivša britanska kolonija vraćena Kini 1997. godine uz jamstva da će se poštivati načelo “jedna zemlja, dva sustava”.

Prema tom načelu Hong Kongu su zajamčene slobode kakve ne uživa ostatak Kine, no službeni Peking nastoji tu poluautonomiju Hong Konga srezati zbog čega se u zemlji razvio snažan prodemokratski pokret.

Prvi put u 30 godina, hongkonške vlasti naklonjene Pekingu nisu dale zeleno svjetlo za tradicionalno bdijenje u Parku Victoria noću s 3. na 4. lipnja, opravdavajući takvu odluku pandemijom koronavirusa.

Prosvjednici drže da je pandemija izlika za jačanje pritiska na Pekinga na Hong Kong. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari