Connect with us

Iz Svijeta

Bošnjacima u Crnoj Gori prijete da će proći kao u Srebrenici

Objavljeno

-

Foto: EPA

Natpis “Poletjela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica“ osvanuo je u srijedu na prostorijama islamske zajednice u Pljevljima u Crnoj Gori, objavio je lokalni imam, a prosrpska koalicija koja je pobjedila ne nedavnim izborima za incident optužuje “Đukanovićeve tajne službe”.

Samir Kadribašić je na Facebooku objavio fotografiju natpisa i poručio da se “ovome ludilu mora stati u kraj”. Na fotografiji se vide i razbijeni prozori na prostorijama islamske zajednice.

Prema popisu iz 2011., u Pljevljima živi oko četiri tisuće Bošnjaka.

Prosrpska koalicija, jedan od pobjednika parlamentarnih izbora u nedjelju, za incident optužuje “Đukanovićeve službe sigurnosti“ i tvrdi da se radi o pokušajima odlazeće vlasti da “zlokobnim provokacijama u mješovitim sredinama naruše međunacionalne i međukonfesionalne odnose“.

Na izborima u Crnoj Gori većinu je osvojila prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore“, koja je uz pomoć dviju građanskih koalicija s vlasti nakon 30 godina smijenila Demokratsku partiju socijalista predsjednika države Mila Đukanovića.

Srpska pravoslavna crkva, koja podržava koaliciju “Za budućnost Crne Gore” priopćila je da je kamenovanje Islamske zajednice u Pljevljima izazvalo “neizmjernu tugu u našem srcu kao i svakom pravoslavnom kršćaninu”.

Policija je priopćila da radi na otkrivanju počinitelja, a lokalni tužitelji su priopćili da će ih procesuirati u kratkom roku.

Glasnogovornica Europske komisje Ana Pissonero napisala je na Twitteru kako “EK očekuje smirenost, suzdržanost, inkluzivni politički dijalog u Crnoj Gori, kao i poštovanje vrijednosti Europske unije“.

Dodala je da Bruxelles pomno prati politička kretanja nakon izbora u Crnoj Gori i očekuje da nova vlada nastavi stabilan put zemlje prema EU-u. (Hina)

Reis Kavazović: Prijetnje Bošnjacima u Crnoj Gori podsjećaju na devedesete

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari