Connect with us

BiH

Bošnjacima vitalni nacionalni interes da drugom narodu bira predstavnike

Objavljeno

-

Osnovni problem FBiH je nacionalno pitanje koje se može riješiti jednim konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom između glavnih političkih aktera, a to su legitimni predstavnici dva naroda koji čine Federaciju”, konstatirao je Raspudić.

 

[dropcap]N[/dropcap]a svim razinama vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ vlada potpuna institucionalna blokada, a odgovornost za takvo stanje snosi bošnjačka politička elita koja diktira političke procese u ovom entitetu, izjavio je politički analitičar Nino Raspudić. Raspudić je naglasio da je generator svih problema u FBiH, uključujući i ekonomsku krizu, neriješeno političko i institucionalno pitanje.

“Osnovni problem FBiH je nacionalno pitanje koje se može riješiti jednim konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom između glavnih političkih aktera, a to su legitimni predstavnici dva naroda koji čine Federaciju”, konstatirao je Raspudić.Sve izvan toga, kaže on, je izigravanje političke volje i traženje nekih “kvislinga” na drugoj strani. Raspudić kaže da pritisci i uplitanja međunarodne zajednice mogu dati samo privremena rješenja koja ostavljaju posljedice kakve danas postoje u FBiH.

“‘Platformaška vlast’ i sve ono što je rađeno oko nje dovelo je do takve situacije da se u Federaciji više ne zna tko je legalna i legitimna vlast”, istaknuo je Raspudić.On je naveo da je postoji paradoks između nečega što je sad “nova većina” i druge strane Vlade koja je formirana po staroj većini, te pritisaka međunarodne zajednice, predsjednika /Živka/ Budimira bez legitimiteta koji je u poziciji kakvoj jeste, Ustavnog suda FBiH koji nije formiran.

“Zato na svim razinama imamo potpunu institucionalnu blokadu i neriješeno stanje koji se nizom reflektira i na ekonomiju, kao i na sve druge segmente života”, naglasio je on.

Ističući da je Bošnjacima vitalni nacionalni interes to da mogu drugom narodu birati političke predstavnike, Raspudić je ocijenio da to svjedoči o “vrlo zabrinjavajućem stanju svijesti trenutnih bošnjačkih lidera”. Komentirajući situacija u BiH nastalu nakon demonstracija i “talačke krize” zbog nedonošenja zakona o jedinstvemnom matičnom broju, Raspudić je rekao da istina u ovom slučaju nije “crno – bijela”.

“S jedne strane postoji opravdan revolt građana, prije svega, roditelja djece koja ne mogu dobiti JMB. Taj prosvjed je krenuo spontano i opravdano.Međutim, kasnije je očito politički instrumentaliziran i dogodila se situacija koja je nedopustiva u demokratskim društvima, a to je talačka kriza i blokada institucija BiH”, naglasio je Raspudić.

Nažalost, istaknuo je on, nešto što je mogao da bude pozitivan impuls kao izražavanje nezadovoljstva kod građana rezultiralo je još gorom situacijom – da srpski i hrvatski predstavnici ne žele dolaziti u zajedničke institucije i imaju potpuno opravdanje za takav stav.

Raspudić je rekao da se demonstracijama pokušao izvršiti pritisak da se donesu odluke koje odgovaraju nekim političkim strukturama.

“I to govori o jednoj opštoj anarhiji, bezvlašću i neodgovornosti. Činjenica da policija ne može osigurati sigurnost i slobodu kretanja legalno i legitimno izabranim zastupnicima  svjedoči o potpunom bezakonju u BiH”, zaključio je politički analitičar Nino Raspudić.

Nino Raspudić/Dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas