Pratite nas

POLITIČKE KENTRE

‘Bošnjačka republika Herceg – Bosna’

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina – ničija zemlja.

Otputujmo malo u budućnost, prošlost je nerazjašnjenja, sadašnjost neizvjesna. Idemo „vidjeti” što se događa u imaginarnoj budućnosti.

Godina je 2020. Završili su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Još jedni izbori u kojima su se svi natjecatelji odlučili baviti stvarima za koje nisu nadležni. Da ne kažem koju grdniju riječ.

Piše: Ivan Crnjac

U Mostaru opet nije bilo izbora jer Hrvati ne žele ispoštovati odluku Ustavnog suda koji kaže da je trenutni zakon diskriminatoran jer je nedopustivo da se vrijednost glasa ne mjeri jednako. Naime, glas Hrvata u pojedinim gradskim područjima tri puta je vrijedni od glasa Bošnjaka. Gotovo na dnevnoj bazi hrvatske i pro – hrvatske stranke organiziraju javne tribine i okrugle stolove gdje se govori o nužnosti izbora. Hrvati traže i podjelu grada iako su Bošnjaci nepokolebljivi u nastojanju da grad ostane cjelovit. Hrvati ne daju Bošnjacima na razini Federacije ono što sami traže u Mostaru. Bošnjački gradonačelnik je redovito meta kritičara koji mu prebacuju šerifovanje gradom. Te kritike dolaze najčešće od pro – hrvatskih i hrvatskih, tobožnih lijevih i progresivnih stranaka.

Ni u drugim sredinama Bosne i Hercegovine ne cvjetaju ruže. Ni ostali cvjetovi. Bošnjaci imaju svoje, Srbi svoje, Hrvati svoje utvrde. Bošnjaci često javnost upozoravaju na to kako su diskriminirani jer kod Bošnjaka postoji opravdan strah od tog da bi im Hrvati na izborima uz pomoć stranaca mogli ispopunjavati i Domove naroda i izabrati člana Predsjedništva.

Ponovno!

Bošnjački član Predsjedništva uz pomoć kolega iz Bošnjačke demokratske zajednice radi sve kako bi što brže uveo zemlju u EU. Unatoč tome, pojedini istaknuti bošnjački intelektualci koji su pod utjecajem hrvatske politike mu stalno dociraju i u kolumnama ga napadaju pakirajući mu optužnice iz prošlosti koje su davno pale.

Bošnjaci se uzdaju i u pomoć susjedne Republike Bošnjačke. Tamo je na vlasti stranka koja se ne trudi pretjerano pomoći svome narodu u Bosni i Hercegovini. Jedne prilike je tako čak i predsjednik parlamenta Republike Bošnjačke kazao studentima bošnjačkog univerziteta, inače jedinog u BiH na bošnjačkom jeziku, kako je bošnjački zahtjev za reorganizacijom države i većinskim bošnjačkim entitetom „škakljivo pitanje”.

Medijska i politička scena u Republici Bošnjačkoj nije previše naklonjena Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. Tako se mediji više bave referendumom koji se održava u RS – u nego svakodnevnim problemima Bošnjaka u Federaciji koja po svemu sudeći postaje isključivo hrvatski entitet. Zahtjevi Bošnjaka ne nailaze na razumijevanje, a Bošnjaci iz Republike Bošnjačke ih s vremena na vrijeme proglase i ekstremima i smeta im što ih ima velik broj u glavnom gradu Bošnjačke. Bez obzira na sve, velik broj Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine navija za Republiku Bošnjačku na sportskim natjecanjima i bude gost na priredbama koje su u interesu Republike Bošnjačke koju Bošnjaci u BiH doživljavaju svojom.

Javni emiteri u Bosni i Hercegovini Bošnjake redovito proglašavaju fašističkim narodom koji ima fašističke tendencije. Posebno FTV, ta kuća je utvrda pesudo – lijevih hrvatskih političkih opcija. Bošnjaci se zbog tog okreću medijima u Republici Bošnjačkoj jer im Hrvati ne dozvoljavaju čak ni dobijanje kanala u sklopu javnog servisa gdje bi sva tri naroda mogla biti informirana na vlastitom jeziku. Jedini put nade za Bošnjake je Bošnjački narodni sabor koji su prije nekoliko godina Bošnjaci ponovno oformili pokušavajući kroz tu nadstranačku pro – bošnjačku organizaciju riješiti svoje pitanje.

Doduše, postoji i nekoliko političkih subjekata u Republici Bošnjačkoj koji su skloni i voljni pomoći Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. To treba kazati. Predsjednica Republike Bošnjačke, gospođa Alinda Grahbehar Kitčehajević deklarativno podržava zahtjeve Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, no Bošnjaci su skeptični prema njoj jer Kitčehajevićeva podržava američku politiku naslijeđenu još od Billa Clintona koja u Bosni i Hercegovini djeluje suviše hrvatski orijentirana.

Prošli su lokalni izbori u BiH. Najjača stranka u Bošnjaka, odnosno BDZ, uvjerljiva je pobjednica, male stranke poput BDZ – a 1990 ili Bošnjačke stranke prava nisu ostvarile dobar rezultat jer su i same sudjelovale u pro – hrvatskim vladama koje je podupirao i Visoki predstavnik tvrdeći da je pet trećina od sedamnaest. Ipak, izbori su Bošnjacima ostavili gorak okus u ustima jer su zbog „Pravilnika o izborima u Bosni i Hercegovini” izgubili načelničku poziciju u Novom Travniku. Razlika je bila mala i hrvatski kandidat je zbog zakašnjele pošte pobjedio bošnjačkog za svega stotinjak glasova.

Hrvati su pokušali napraviti Bošnjacima smicalicu i u Stocu tako što je hrvatski kandidat za načelnika uz pomoć svojih istomišljenika prisilno zaustavio izborni proces kazavši da je kriv BDZ jer je htio provesti namještanje izbora. U velikoj većini hrvatskih i pro – hrvatskih medija kandidat je proglašen zvijezdom, protiv njega su pisali samo kolumnisti sa lokalnih bošnjačkih portala, a podršku je dobio i od hrvatskog političkog vrha. Tužiteljstvo i sudovi u Bosni i Hercegovini, za koje se smatra da su pod direktnom kontrolom hrvatskih političara, ne pokušavaju riješiti problem Stoca a to dodatno frustira Bošnjake.

Situacija u Bosni i Hercegovini se mora mijenjati ukoliko Hrvati žele opstanak Bosne i Hercegovine. Hrvati moraju shvatiti da je nužna i potrebna izmjena izbornog zakona i reorganizacije države, makar na razini Federacije jer će u protivnom Bošnjake natjerati da se ponovno samoorganiziraju i osnuju svoju Bošnjačku republiku Herceg Bosnu. U ovoj i ovakvoj Bosni i Hercegovini Bošnjaci ne žele živjeti i Hrvati će to, htjeli – ne htjeli, morati prihvatiti.

Piše: Ivan Crnjac/Prvi.tv

NAPOMENA (iako nepotrebna) Tekst je satiričnog karaktera i ima veze sa stvarnošću.

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

TKO JE SNIMAO MESIĆA U NOVSKOJ 1992 GODINE?

Objavljeno

na

Iz prve ruke, od živog svjedoka sastanka 1992. u Novskoj doznajem kako sudionici tog sastanka nisu znali da ih se snima.

Iz istog izvora, koji je pomno analizirao cijeli događaj, a  na temelju ukupnog dokazanog Mesićevog veleizdajničkog političkog djelovanja, zaključak je da je za snimanje znao samo Mesić, a uradak je pomno isplaniran u KOS-ovoj kuhinji  kako bi ostao kao dokaz iz usta visoko rangiranog HDZ-ovca Mesića, dokaz da Tuđman stvara ustašku državu.

Mesić je bio samo dobar glavni glumac koji je isprovocirao raspravu kojoj smo ovih dana svjedočili nakon objave na Bujici.

„Manolićeva komisija“, „izdaja Vukovara“, taj film iz Novske i još mnogo drugih javnih i tajnih operacija  bili su priprema za državni udar i rušenje Tuđmana!

Ovo Mesićevo „svjedočenje“, a u stvarnosti dobra gluma, bila je priprema za rušenje Tuđmana, rušenje  HDZ-a i priprema za državni udar 1994. godine i stvaranje neke nove konfederalne Jugoslavije!

Tim rabotama svjedočimo i dan danas. Mesićeva bulumenta nikada ne će odustati od te anacionalne koncepcije. U svakom slučaju, svjedok koji želi ostati anoniman, tvrdi da je sastanak u Novskoj trajao više od 2 sata, a mi smo vidjeli tek djelić tog montiranog materijala.

Zašto nismo vidjeli cijeli film?

Možda ga nismo vidjeli zbog toga što ostatak filma nije zanimljiv, jer izgleda, jedino što je nekom zanimljivo jest da se Jasenovac ponovo nalazi u centru medijske pozornosti u trenutku kada bi konačno trebala biti sastavljena Plenkovićeva komisija za suočavanje s prošlošću.

Oni koji misle kako je Mesić ovom izjavom postao krunski svjedok istine, čini mi se grdno se varaju. Ako vjeruju Mesićevoj provali iskrenosti onda moraju povjerovati i onom dijelu njegove izjave u kojoj kaže: „u Jasenovcu je ubijeno najviše 25 000 ljudi!“

Tu paušalnu ocjenu Mesića, kockanje sa žrtvama Jasenovca, tu izjavu u kojoj se zapravo suprotstavlja Tuđmanu i njegovoj procjeni o 70 000 žrtava Jasenovca ja osobno nikada ne ću i ne mogu prihvatiti. Dakle ni Mesićevu ni Tuđmanovu procjenu ne prihvaćam, jer radi su o potpuno neznanstvenim metodama. Dok se ne zakopa lopata kao u Hudoj jami, nema istine!

Tuđman je napravio veliku stvar, jer je u doba Titove diktature i totalitarizma ipak uspio za deset puta smanjiti broj žrtava u Jasenovcu iako je znao kako ni to nije konačna istina.

Jer da je napisao istinu o Jasenovcu u „Bespućima“ završio bi na doživotnoj robiji.

Mesićevo „svjedočenje“ tim je gore, jer on se želi prikazati većim Hrvatom i znanstvenikom od Tuđmana i u Novskoj provocira jednu „ustašku“, neznanstvenu, trač partiju ili raspravu, kako bi upravo tu snimljenu raspravu kasnije koristio za proglašenje Hrvatske ustaškom državom u domaćim i međunarodnim krugovima. Nismo li upravo tome svjedočili dugi niz godina? Ili netko misli da se Mesić krstio u Crkvi!?

Mesić je bez imalo sumnje bio udbaški špijun u Tuđmanovim redovima!

Naivno je pitanje hoće li Mesićevo „svjedočenje“ iz Novske koristiti ili naštetiti istini? Po mom dubokom uvjerenju može samo naštetiti, a sam film je izvorno nastao zbog toga da se našteti Tuđmanu, HDZ-u i Hrvatskoj!

Ova bombastična afera služit će da se istina još dublje zakopa! Ova afera koristi kao ozbiljno upozorenje Plenkoviću da dobro razmisli šta želi s tom „komisijom za suočavanje s prošlošću“! Ova afera koristit će  snažnom pritisku da se HOS-ova ploča u Jasenovcu s pozdravom „Za dom spremni“ što prije ukloni!

Ova afera koristit će ljevici za daljnju proizvodnju fašizma i ustaštva na štetu Domovini! Konačno, ova afera koristi kako bi se još jednom HDZ i Tuđmana proglasilo ustašama, a sljednik te ustaške „zajednice“ je upravo Andrej Plenković, koji eto, osniva nekakvu komisiju. Upravo zbog toga je Vice Vukojević imao potrjebu ovo oštro komentirati!

Mentalno komunistička ljevica zna istinu o Jasenovcu, to je za njih „institucionalno“, „povijesno“, „znanstveno“ utvrđeno gradivo i oni neku drugu istinu o tom mitu nikada ne će prihvatiti. Oni su strana koja dugi niz godina institucionalno gospodari tom istinom.

Oni su tu istinu odavno uspješno lansirali u međunarodne krugove kao konačnu istinu. Naravno, tu istinu neprijatelji Hrvatske u tim međunarodnim  krugovima bespogovorno su prihvatili. A gdje je naša strana istine da barem otpočnemo demokratsku raspravu?

Gdje su naše institucije koje bi mentalno komunističku istinu znanstveno dovele u pitanje? Tražimo li mi Mesićevu pomoć? Nije li sramotno da ni jedna hrvatska institucija nije stala iza Romana Leljaka i Hude jame?

Nije li sramotno da Roman Leljak ide u snimanje novog filma o post ratnom Jasenovcu bez ikakve institucionalne potpore? Nemamo institucije, a stalno nasjedamo na spinove i ulazimo u medijski rat sa stostruko jačim neprijateljem. Suludo! Od svih institucija imamo Bujicu!

Velimir Bujanac je pošteno odradio svoj novinarski posao, a njegov zadatak i jest izazivati kontroverze oko ovog pitanja bez neke duboke filozofije i hipotetskih pitanja o šteti ili koristi. Možda će ova bura potaknuti vladajuće na razmišljanje kako jedino demokršćansko zajedništvo može stvoriti nacionalni institucionalni okvir kako bi se konačno napisala istinita hrvatska povijest!? Ali stvari imaju sasvim obrnuti tijek!?

I na kraju, kako sam i predvidio u svojoj prvoj kolumni o ovoj temi, Mesićev filmić izazvao je lavinu reakcija s obadvije strane političkog spektra. Mesića su razapeli svi, HDZ je stjeran u kut i mora se ograditi od Mesićevih izjava, a Andrej Plenković donosi veleban zaključak:

„Hrvatska država mora snažno osuditi zločine ustaškog  režima i to će biti zadaća komisije koja je trenutno u  fazi osnivanja“!

Zar ustaški režim do sada nije već više puta snažno osuđen? Ne postoji li zakon o osudi ustaškog režima i simbola na temelju kojega je zakonski odgovarao Joe Šimunić?

Gdje je zakon o snažnoj osudi zločinačkog režima J.B.Tita? Što Plenković misli ovom rečenicom?

Misli li se on ograditi od Mesićevog ustaškog glumatanja, proglasiti to povijesnim revizionizmom i prihvatiti „ad hoc“ Tuđmanovo svjedočanstvo o 70 000 žrtava ustaškog režima u Jasenovcu   i ostaviti to jedinom živom istinom  bez znanstvene i forenzičke analize i time zauvijek staviti točku na kraj tog procesa? Shvaća li Plenković uopće što za hrvatsku povijest i budućnost znači jasenovački mit?

Nisu li „antifašisti“, Tel Aviv, Bruxelles i Beograd glede ovog pitanja Plenkoviću svezali ruke na mašnu s porukom: „ne talasaj“ oko Jasenovca!? Nisu li ga zapravo ucijenili, jer Mesićeve izjave dolaze zapravo iz najvišeg vrha HDZ-a?

Dakle, je li film o „ustaši“ Mesiću naštetio ili koristio istini, naštetio ili koristio nacionalnim interesima  Republike Hrvatske?

Kazimir Mikašek-Kazo / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Šok za Židove ispred sinagoge: ‘Prijavite se ili slijedi deportacija’

Objavljeno

na

Objavio

Židovima u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine u kojem su proruski militanti zauzeli vladine zgrade, rečeno je da se trebaju ‘registrirati’ ili će se, u suprotnom, suočiti s deportacijom.

Letke s nacističkim prizvukom na izlasku iz sinagoge predali su im trojica muškaraca sa skijaškim maskama na licima koji su u rukama držali rusku zastavu, javljaju izraelski mediji.

BlcDfs9CIAAH4X7U Donjecku ukrajinska vlada trenutno provodi antiterorističku operaciju, a na pamfletu je potpisan Denis Pushilin, koji se identificirao kao šef privremene vlade uspostavljene u Donjecku.

Pushilin je kazao kako su leci distribuirani pod njegovim imenom no kako on osobno nema nikakve veze s njima.

– Dragi građani Ukrajine židovske nacionalnosti – započinje pismo te objašnjava kako se svi stariji od 16 godina moraju prijaviti Povjerenstvu za nacionalnost u Donjecku i registrirati – zato što vođe židovske zajednice podupiru banderizam u Kijevu (što se referira na Stepana Banderu, vođu ukrajinskog nacionalističkog pokreta koji se borio za nezavisnost Ukrajine u II. svjetskom ratu) i protive se Narodnoj republici Donjeck koju su osnovali proruski prosvjednici.

U letku je opisano i koje dokumente trebaju sa sobom ponijeti:’ Kako bi registrirali vjeru, potrebna je osobna iskaznica, crkveni dokument za članove obitelji, kao i dokumente o vlasništvu nad nekretninama, kao i pokretninama’.

Ako to ne učine, piše, bit će protjerani i oduzet će im se sva imovina.

Olga Reznikova (32), židovkinja iz Donjecka, kazala je kako dosad u svom gradu nikad nije osjetila antisemitizam.

– Ne znamo jesu li ove letke podijelili proruski aktivisti ili netko drugi, no strašno je i ozbiljno što uopće postoje. Tekst podsjeća na neki fašistički iz 1941. godine.’

Američki državni tajnik John Kerry, koji se u Ženevi sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, šeficom EU diplomacije Catherine Ashtonte ukrajinskim ministrom vanjskih poslova, iskazao je zgražanje nad pamfletom.

– U 2014. godini ovakve stvari ne možemo tolerirati. Ovo je groteskno i neprihvatljivo i nema mjesta za ljude koji se bave ovakvim aktivnostima, iz koje god da stranke dolaze – kazao je Kerry.

Čelinici okupljeni u Ženevi jučer su, nakon sedmosatnog sastanka, postigli dogovor o raspuštanju svih, kako ih je Lavrov nazvao, ilegalnih vojnih formacija te da sve okupirane zgrade moraju biti oslobođene.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari