Pratite nas

Reagiranja

Bošnjačka rukavica je bačena – ima li Zagreb pripremljenu strategiju nacionalne obrane?

Objavljeno

na

Hrvatski novinar i kolumnist projekta Velebit Marko Ljubić za Kamenjar.com, komentirao je neposredno nakon prvih neslužbenih rezultata izglednu činjenicu da Željko Komišić postane član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

„Onoga trenutka kad je muslimansko bošnjačka politika i sve njihove institucije odbila postupiti po odluci Ustavnog suda BiH bilo je jasno, čak i da su se Bošnjaci odrekli mogućnosti nametnuti hrvatskom narodu odlučivanje u Predsjedništvu, ta država je definitivno sahranjena.

Nje više ni formalno nema.

Izbor Željka Komšića samo je stavio točku na taj proces i jasno je da se mora ili sve započeti iz početka i pokušati stvoriti federalnu ili konfederalnu Bosnu i Hercegovinu, ili je nužan – razlaz naroda. Valja naglasiti da će pokušaj izgradnje zajedničke države Bosne i Hercegovine danas i nakon svega što je bošnjački politički vrh uradio tjekom zadnjih dvadesetak godina prvenstveno prema hrvatskom narodu, biti puno teži i neizvjesniji nego početkom devedesetih godina i prije rata.

Večeras isticati svu besmislenost poruka Željka Komšića, govoriti o golemoj razlici između naroda i političkog naroda, etničkog i političkog podrijetla i legitimiteta, upozoravati na činjenicu  da je izborno pravo temeljno političko pravo jednoga naroda i jedini instrument ostvarivanja njegove suverenosti, postaje smiješno.

Maske su strgnute.

I bačena je rukavica opstanka Republici Hrvatskoj a ne samo, pa čak ni ne ponajviše hrtvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Na ispitu je sveukupna hrvatska nacionalna državnost a ne samo status hrvatskog naroda u BiH.

Zagreb je na potezu.

Veliko je sad pitanje ima li Republika Hrvatska pripremljenu strategiju i odgovor na ovaj razvoj stvari, a odgovorno bi bilo, iako je malo vjerojatno, da ima, jer se ovo što se noćas dogodilo znalo mjesecima i godinama unazad. Naime, čak i da su se Bošnjaci odrekli mogućnosti nametanja člana predsjedništva, sama takva formalna mogućnost, hrvatski narod i hrvatske nacionalne interese dovodi u podčinjen položaj i izlaže ga svojevrsnoj milosti kroz političku volju bošnjačkog naroda.

A to nitko ne smije dopustiti.

Niti se na toj činjenici može izgraditi zajednička država.

Od večeras se ne može niti smije više ni glumiti zajedničku državu, niti se čak i formalno smije Bosnu i Hercegovinu nazivati državom. Ne bar iz Hrvatske.

Bojim se daleko više sposobnosti ili bolje rečeno nesposobnosti Republike Hrvatske, koja je dobrim dijelom sukrivac zadnjih dvadeset godina za ovakav razvoj stvari, a pogotov se bojim činjenice da Republika Hrvatska mora zaštiti hrvatski narod i svoje nacionalne interese u Bosni i Hercegovini, a nije u stanju zaštiti hrvatski narod u Hrvatskoj od divljanja velikosrpskih ekstremista na čelu s Miloradom Pupovcom.

Međutim, kao i puno puta u povijesti, ovaj će razvoj stvari u BiH natjerati svakoga zdravorazumskoga Hrvata progledati i shvatiti što se to događa našemu narodu u cjelini, počevši od Republike Hrvatske do Bosne i Hercegovine, pa sam prilično siguran da će se vrlo brzo, formirati i snage i politike koje će znati zaštiti hrvatski narod u obje zemlje i spriječiti otvoreni ekspanzionizam putem javnih karikatura kao što je nesretni Komišić.

Bit će zanimljivo čuti već sutra prve izjave službenog Zagreba, ali i svih pretendenata na sudjelovanje u državnoj vlasti u Hrvatskoj. Na ovo nitko ne smije ostati nijem. Pogotovo su Bošnjaci s ovim postupkom u vrlo izazovnu poziciju doveli Bošnjake i hrvatske muslimane, pa će biti zanimljivo čuti i njihove reakcije“ – zaključio je Ljubić za Kamenjar.com

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari