Pratite nas

Kolumne

Bošnjačke vlasti ‘ne mogu’ pronaći poznate teroriste

Objavljeno

na

Svakim danom se otkriva neki novi mudžahedinski entitet u Bosni i Hercegovini, centar u kojem su se smijestili i organizirali, dakako uz pomoć bošnjački vlasti, bivši pripadnici muslimanske ABiH, islamski ratnici, današnji isilovci. Više nije samo Gornja Maoča mudžahedinski entitet, sa zasebnim, svojim, zakonima i pravilima vladanja i ponašanja, centar za obuku islamskih ratnika i terorista koji ubijaju po Europi i krščanskom svijetu.

Gornja Maoča se pokazuje kao glavni centar, tehnički i organizacijski u kojem se nalazi najviši vojni i vjerski kadar mudžahedina. Po brutalnim zločinima u muslimanskoj agresiji na Hrvate i njihove prostore, u poraču nad Hrvatima povratnicima, a sada i nad Bošnjacima, jer hrvatskog naroda kao mete gotovo više i nema na tim područjima, Konjic i njegova okolina se otkrivaju kao mudžahedinski entitet.

Nakon što su zvijerskim ubitstvima hrvatskih povratnika, cijeli obitelji, taj zacrtani entitet očistili od Hrvata, krenuli su u ubijanje i Bošnjaka. Za te vrste mudžahedinski zločina, ubitstva i Bošnjaka, znalo se da će doći u samom početku njihova dolaska, na poziv Alije Izetbegovića, u građansko vjerski rat u Bosni i Hercegovini.

Vjerski islamski ratnici terorističkih dimenzija kakvi su mudžahedini i vehabije, današnja isilovska

zločinačka vojska, ne mogu, zbog svog mentalnog sklopa, kojeg karakterizira mržnja prema kršćanima i Židovima, koju upijaju, kako je rekao jedan povjesničar, „sa majčinim mlijrkom” ni sa kim dijeliti svoj, a još manje okupirani, teritorij. Pa čak ni sa muslimanima ako nisu vjerski fanatizirani, i spremni u ime Allaha ubijati, progoniti, silovati i mučiti.

Po svojim zlodjelima koje svijet već desetljeća gleda, nažalost i po Bosni i Hercegovini, nadmašili su čak i zloglasne Osmanlije u vrijeme danka u krvi nad porobljenim kršćanima. Napose nad onima nad kojima su testirali izmišljene metode zločina, što im je i omogučilo da ostanu pola tisućljeća kao zlikovci u Bosni i Hercegovini. Uspjeli su izgraditi sebi i spomenik kroz prisilnu islamizaciju, čije posljedice su nova nacija koja im pjeva, „Turska je naša mati, tako je bilo i tako će ostati”.

No ipak u stoljeću bosanskohercegovačke slobode od Turaka, taj njihov spomenik „urušavao” se i prilagođavao vremenu i prostoru na kojem je i bio se okitio, barem se tako činilo, u velikoj mjeri europskim „nakitom” tolerancije, snošljivosti, uključivosti, demokracije i života sa drugima i drugačijima.

Nažalost, u velikoj mjeri bilo je to lažno, i smišljeno kičenje europejstvom, a građansko vjerski beha sukob pokazao je da je taj turski spomenik ipak izgrađen od čvrstog i nepropadajućeg osmanskog mentalnog sklopa, materijala, zločina, etnički čiščenja ili prisilne islamizacije, ne onim osmanlijskim načinima nego nešto uljepšanim, i u novi materijal umotanim sredstvima, građaniziranja svih nemuslimana, napose nepriznavanja i negiranja hrvatskog autohtonog korijena.

Nije trebalo dugo čekati da mudžahedini Alije Izetbegovića, čiji dolazak u rat protiv kršćana u

Bosnu i Hercegovinu je materijalno obogatio političko i vjersko beha čelništvo, počnu ubijati i one s kojima su bili u zajedništvu tijekom beha vjerskog rata, Muslimane. Krenulo je to još tijekom rata kada su mudžahedini ubijali svoje muslimanske suborce samo za to jer nisu bili dovoljno brutalni u ubijanju nevjernika, kršćana. Nisu stali ni na tome.

U poraču, što znači i danas, ispred škola otimali su, otimaju, muslimanske djevojčice „ženili” ih i „žene“ kao treču, četvrtu ili petu ženu. Prisiljavali su,i prisiljavaju, dobro plaćali i dobro plaćaju, Muslimankama da se pokrivaju i umotavaju, onako kako se to ropski odnose prema ženama u zemljama iz kojih su došli i dolaze. Ograđuju svoje entitete, izvode terorističke akcije, ne samo po gradovima u kojima su hrvatske ili srpske vlasti, već i po onima gdje su Bošnjaci većinski. Agresiraju čak i na strana veleposlanstva ubijaju policajce, prijete na ulicama ženama „nepristojno” odjevenim po islamskoj tradiciji.

Smijenjuju se zločini Alijinih mudžahedina diljem Bosne i Hercegovine, i na svim njenim narodima. Cijenu islamskih svetih ratnika danas, jednako skupo kao i Hrvati, plaća i bošnjački narod. Naime, jedan sa popisa pripadnika odreda El mudžahid u BiH, pod rednim brojem 658, od njih 1.774 do sada registriranih, nakon ubitstva sudžihadista, majke, nedužnih, kod Konjica, na prostoru gdje su mudžahedini masakrirali hrvatsku povratničku obitelj pred sami Božić, u malom dućanu, na isilovski način hladnokrvnosti ubija vlasnika prodavaonice.

„Gubi mu se trag“, uobičajena bošnjačka borba protiv islamskog terorizma i islamskih terorista, a svojim u ratu pretpostavljenim i danas onima koji ga štite, ostavlja još jedan krvav trag, ubija policajca. Džihad rat se nastavlja, ne slučajno u vrijeme kada se u Iranu obilježava 40. Obljetnica Islamske revolucije, jednako brutalno kao što se vodio i u vrijeme oružanog vjerskog sukoba.

Vjerski islamski terorizam se širi po krvavoj beha zemlji. I širit će se sve dotle dok, Bošnjacima poznati teroristi, budu, oni rijetki uhapšeni tako blago kažnjavani, i ubrzo puštani na slobodu, kao što su pušteni, i kasnije nagrađeni muslimanske ubojice fojničkih fratara.

U takvom odnosu islamskih terorista i bošnjačkog čelništva, može se zaključiti kako su obje strane podjednako krive i odgovorne za širenje vjerskog islamskog terorizma u Bosni i Hercegovini. Stoga je bošnjačka navodna potraga za islamskim teroristima podla igra bez granica, u kojoj bošnjačke vlasti

„ne mogu” pronaći poznate teroriste.

Sve dok se ne počnu u BiH suditi i kažnjavati oni politički i vjerski bošnjački čelnici, a njihova imena se znaju oni su i danas zaštitnici i terorista i terorizma, koji su i doveli te vjerske fanatike u građansko vjerski beha sukob, islamski terorizam će jesti, pored nedužni beha kršćana, i svoju muslimansku djecu.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Višnja Starešina: ‘Kronologija početka otvorenog rata za novi svjetski poredak’

Objavljeno

na

Objavio

Kad budu jednog dana pravili kronologiju prve epidemije korona-virusa, a možda će se to tada zvati i kronologija početka otvorenog rata za novi svjetski poredak, to bi moglo izgledati ovako.

Faza prva: zapadni svijet podcjenjivački gleda epidemiju izazvanu dotad malo poznatim koronavirusom u kineskom gradu Wuhanu, u pokrajini Hubei, poznatom po velikoj industrijskoj suradnji sa zapadnom modnom industrijom. A ujedno je i glavni svjetski proizvođač zaštitnih maski. Europa i Amerika to doživljavaju kao lokalnu kinesku stvar, iako je virus već posijan među njima. Tada još ne znaju da je Kina barem mjesec i pol tajila epidemiju. A i da su znali, ne bi se ponijeli drukčije.

Faza druga: Europa je šokirana snimkama iz bolnica u talijanskoj pokrajini Lombardiji, u kojoj je najprije i najsnažnije eksplodirala epidemija. Bolnice su u kolapsu, epidemija je ušla u zdravstveni sustav, pacijenti umiru na hodnicima, liječnici moraju birati kome će dati šansu da preživi, vojska odvozi mrtve na kremiranje… Prizori su to o kojima je suvremena Europa dosad samo čitala vezano uz epidemije kuge, kolere, španjolske gripe…

Lombardija je pokrajina modne industrije, s iznimno razvijenom gospodarskom suradnjom s Kinom, s izravnom avionskom linijom s Wuhanom, ali ondje se nalazi i najveći svjetski proizvođač sredstava za uzimanje briseva iz ždrijela i nosa, koja su neizostavni dio testa na koronavirus. Epidemija se širi na cijelu Europu, a uz Italiju, osobito teško s njom se nose Španjolska i Francuska.

Već na prvom koraku puca europska solidarnost. Italija uzalud očekuje pomoć EU-a i EK, čije se vodstvo u to vrijeme bavi mjerama vlastite samoizolacije. Izostala je i solidarna pomoć ostalih država članica, koje se bave suzbijanjem epidemije na vlastitom tlu.

Faza treća. Ovih je dana možemo pratiti u realnom vremenu. EU se pretvorio u zbir država koje se svaka na svoj način suprotstavljaju epidemiji. Europa je na pladnju. U prostor na kojem je izostala europska organiziranost i solidarnost, najprije u talijansku Lombardiju, u pomoć talijanskom zdravstvenom sektoru najprije su stigli kineski epidemiolozi. Bespomoćni pred epidemijom, Talijani su zaboravili odakle im je epidemija stigla.

Potom, slavodobitno mašući kubanskim i talijanskim zastavama, u Lombardiju ulazi kubanska medicinska brigada. Riječ je o poznatim “vojnicima u bijelim kutama” koje je Castrova (Fidelova) Kuba običavala slati svijetom kao pomoć u humanitarnim krizama po Africi i Latinskoj Americi. Kao i svi medicinski timovi ozbiljnih država koji ordiniraju po svijetu u drugim državama kao ispomoć u ratnim i humanitarnim krizama, oni su u prvom redu obavještajna ekspozitura svoje države, u ovom slučaju Kube i njezina strateškog pokrovitelja Rusije.

Uz to, uvijek su imali i snažnu ulogu promocije komunizma i njegova sustava totalne državne kontrole nad društvom. Ovo je prvi put da kubanska medicinska brigada, sastavljena od liječnika koji u domovini nemaju osnovnih medicinskih sredstava za liječenje, dolazi u pomoć Europi, i to jednoj iz njezinih najbogatijih i tehnološki najrazvijenijih pokrajina. Uz njih, s nešto manje pompe, u Italiju u velikom broju stižu Putinovi vojni liječnici. Netko je ovih dana primijetio da nikada nije bilo toliko ruskih vojnika u jednoj članici NATO-a koliko ih je danas u Lombardiji.

Kako sada stvari stoje, ondje gdje 1945. godine nije mogla ući Staljinova Crvena armija, jer je zaustavljena američko-britanskim divizijama, danas kao spasitelji ulaze vojno-medicinske ekspedicije Vladimira Putina, Xi Jinpinga i Raula Castra. Zasad je to tek simbolični ulazak i velika propagandna pobjeda Kine, Rusije i Kube i zapadnih promotora autoritarnih poredaka nastalih mutacijom komunističkih režima.

Na sva usta u Europi ih zasad, riječju, ali i djelima u suzbijanju epidemije (policijska država, verbalna i postupovna brutalnost prema zaraženima ili potencijalno zaraženima) otvoreno promovira tek naš susjed Aleksandar Vučić. Ali uskoro bi metode totalne državne kontrole mogle dobiti i širu potporu u središtu stare Europe. Zato je bilo važno reagirati na pokušaj hrvatske Vlade za zakonskim ovlastima na potpunu kontrolu kretanja građana preko mobitela.

Naime, nakon prvog pada na ispitu solidarnosti, EU počinje padati i na ispitu zajedničkog suprotstavljanja koronavirusu i življenja s njime. Države mediteranskog kruga, predvođene Italijom, Španjolskom i Francuskom, pokrenule su inicijativu za izdavanje europskih korona-obveznica, kojima bi se financirao oporavak zdravstvenih i gospodarskih sustava od posljedica epidemije.

Njemačka je to, uz potporu Nizozemske, rezolutno odbila, štiteći euro, ali i svoj proračun. Ta je podjela ovaj tjedan blokirala Europsko vijeće i odluke o bilo kakvom financijskom modelu sanacije krize. Unutar članica EU-a obnavlja se stari jaz nastao još u krizi 2008. godine, samo u još dramatičnijim uvjetima. U takvim uvjetima predsjednica Komisije Ursula von der Leyen apelira na države članice EU-a da ne puštaju treće države da preuzmu njihove zdravstvene i druge strateške sektore. Misli, dakako, prvenstveno na Kinu i Rusiju.

Ali EU nije u stanju ponuditi alternativu uoči četvrte faze. A to će biti faza preuzimanja. EU je čeka u ležećem položaju.

Višnja Starešina/SlobodnaDalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Ristić: Ako Vlada hitno ne rastereti gospodarstvo, očekuje nas više od pola milijuna nezaposlenih

Objavljeno

na

Objavio

Izvoz je skoro u potpunosti zaustavljen, turizma, koji čini petinu proračuna, gotovo pa i nema, a o doznakama iz inozemstva ne treba niti sanjati.

Poznata je biblijska priča o tome kako je faraon jednom usnio san o sedam debelih krava, koje su potom pojele sedam mršavih krava. Kako bi dokučio njegovo značenje u pomoć je pozvao Josipa, koji mu je objasnio kako je taj san pretkazanje sedam sušnih godina koje će uslijediti nakon sedam plodnih, i kako plodne godine treba iskoristiti kao pripremu za sušne koje dolaze.

Ova prispodoba pada na pamet dok danas gledamo kako se nad našim životima nadvija pošast “biblijskih” razmjera. Suočeni s pandemijom korone i zatvaranjem čitavih država u karantenu, ekonomija se počela ozbiljno ljuljati i prijeti sveopćim kolapsom.

Dok burze plešu kao da se radi o kriptovalutama, vlade proglašavaju hitne ekonomske mjere koje bi trebale ublažiti ovaj kolaps, a ljudima olakšati teške dane koji ih očekuju. Ali, kod nas izgleda nije tako.

Sudeći prema onome što vidimo, donose se mjere koje bi mogle imati sasvim suprotan učinak, piše Borislav Ristić / Večernji list

Tako je u prvim danima epidemije i navale na supermarkete Vlada donijela mjere o kontroli cijena nekih proizvoda. U okolnostima prekinutih lanaca dobave ograničiti cijene znači samo mogućnost da dođe do nestašica, jer se nikome ne isplati prodavati nešto ispod nabavne cijene. Ako biste određen broj artikala prodavali ispod nabavne cijene trošak ćete prebacit i poskupiti sve ostale artikle.

Potom je stigla i druga vladina mjera, kojom se poduzetnicima nudi mogućnost podizanja kredita i odgode plaćanja poreza i doprinosa u sljedeća tri mjeseca. To je očito palijativna mjera kojom se šalje apsurdna poruka kako smo sada slobodni ne plaćati struju i režije, ali ćemo platit za tri mjeseca sve odjednom, kada možda ne bude ni posla niti prihoda.

Takve mjere će naravno prouzročiti i rast cijena, jer je računica jednostavna – ako ne budem bio likvidan, moram se zadužiti, pa je bolje da podignem cijene kako se ne bih morao zaduživati. Vladino kreditiranje uz odgodu u ovoj situaciji znači još dublje zakopavanje, jer je ironično olakšicom nazivati kredit s kojim otplaćuješ dugove nastale u vrijeme dok ti je bio zabranjen rad, a uz to kao bonus dobiješ i kamatu.

Tako vidimo koliko su prijetnje vlasti kako će biti “zapamćeno” svima koji budu otpuštali radnike ili podizali cijene u stvari poput pucanja u vlastitu nogu, jer će rast cijena i otkazi biti upravo posljedica njihovih mjera. Umjesto da se dugovi i obveze poduzetnika u ovoj izvanrednoj situaciji otpišu, imamo mjere zbog kojih će ti dugovi još više rasti. Nisu li, onda, otkazi i gašenje tvrtki neminovan ishod?

Svi se sjećamo zadnje ekonomske krize i koliko je ljudi ostalo bez posla, što je za direktnu posljedicu imalo dužničku krizu, sa stotinama tisuća zaduženih i ovršenih. A onda je uslijedilo onih sedam “debelih” godina, kada je išlo dobro.

Tih sedam godina, međutim, mi nismo, poput nekih odgovornih zemalja, slijedili upute mudrog Josipa i pripremali gospodarstvo za krizu, već smo imali populističke mjere rastrošne vlasti, koja je novac bacala na “spašavanje” gubitaša. I sada nam dolazi onih sedam mršavih krava, koje počinju gutati one debele.

A vlada se u toj situaciji očito ne bavi sadržajem, već nastavlja iscrpljivati onu mršavu kravu muzaru. Umjesto da poduzme hitne mjere kako bi se gladnu kravu nahranilo da bi preživjela krizu, Vlada joj propisuje multivitamine i radi na poboljšavanju njenog apetita, pa kažu kako se tvrtke trebaju dodatno zadužiti, iako mnoge od njih neće preživjeti ni narednih mjesec dana mužnje.

Ukoliko se hitno ne krene u oprost dugova i pomogne realni sektor, neće biti ništa za nikoga. Neće biti ni za mirovine, niti za plaće u javnom sektoru. Uza sve to, neće biti ni za sve one požrtvovane ljude u zdravstvu, koji spašavaju živote. A znamo da je to sustav koji je i do sada stvarao gubitke, zato nije potrebna velika mudrost da se zaključi kako bi kolaps gospodarstva doveo do kolapsa zdravstva, u trenutku kad nam je ono najpotrebnije.

Ako je pak ono zadnje bila ekonomska kriza, ovo što nam dolazi je ekonomska katastrofa.

Nikada kao do sada svjetska ekonomija nije bila tako zaustavljanja, pa ne čude procjene da ćemo u proračunu imati rupu veću od 50 milijardi kuna.

Dovoljno je samo reći kako nema tri najveće stavke našeg proračuna – izvoz je skoro u potpunosti zaustavljen, turizma, koji čini petinu proračuna, gotovo pa i nema, a o doznakama iz inozemstva ne treba niti sanjati, piše Borislav Ristić / Večernji list

Mnogi su se, nakon svega što nas je zadesilo, epidemije i potresa, pitali što je sljedeće. Izgleda da smo dobili odgovor – ministar Horvat. Nonšalantnim ponašanjem i receptima koje nam prepisuju, šalje nam se poruka – nema panike, ako preživite koronu, možda umrete od gladi.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari