Connect with us

Politika

Bošnjaković: Zbog problema s radom Povjerenstva bila je potrebna promjena

Objavljeno

-

Hina

Nakon što je Hrvatski sabor u petak izabrao Aleksandru Jozić Ileković za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković izjavio je da je posljednjih godina bilo problema s radom Povjerenstva te da je promjena na čelu bila potrebna.

“Evidentno je da zadnjih godina imamo problem s funkcioniranjem i radom Povjerenstava jer su donosili odluke na temelju općih principa koje je propisivao zakon”, izjavio je Bošnjaković u Saboru.

“Ustavni sud je kazao da to ne može na taj način, počele su padati odluke na Upravnom sudu a prije toga i na Ustavnom sudu, stoga je trebalo promijeniti i zauzeti drugačiji stav”, dodao je.

Smatra da će nova predsjednica voditi postupke sukladno zakonu i Ustavu, na postavkama i odlukama Ustavnog suda te Visokog upravnog i Upravnog suda.

Bošnjaković pritom ne dijeli mišljenje oporbe da će se odlaskom dosadašnje predsjednice Nataše Novaković rad Povjerenstva srozati te ističe da to nije jedino i presudno tijelo u borbi protiv korupcije.

“Kao cijelo društvo moramo se boriti protiv korupcije. Kada stvar dođe do Povjerenstava i DORH-a to znači da je već negdje nešto probijeno, moramo koristiti sve preventivne alate koji postoje na svim razinama društva”, poručio je.

Iako su zastupnici HSLS-a dali potporu dosadašnjoj predsjednici Povjerenstva Nataši Novaković, Bošnjaković kaže da je vladajuća koalicija stabilna.

To ističe i zastupnik Damir Habijan (HDZ) i dodaje da svatko ima pravo na svoj stav o određenim pitanjima.

Ponovio je i stav stranke da oporba prozivanjem glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek vrši neviđeni pritisak na pravosudne institucije.

Narativ oporbe, smatra, pokazuje da ne razumiju da u Hrvatskoj postoji trodioba vlasti te samostalno i neovisno pravosuđe. Da takva oporba dođe na vlast imali bi, po njihovom shvaćanju pravosuđa, u jednoj osobi i tužitelja i istražitelja i suca, kazao je.

Interesantnim je ocijenio muk oporbe u nekim slučajevima te ustvrdio: “Oporba ima dvostruka mjerila i pokazuje licemjerstvo”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari