Connect with us

Intervju

Bože Vukušić: Još se nismo oslobodili komunističke Jugoslavije, posvuda je toga ostalo

Objavljeno

-

vukusic_st4.jpg.688x388_q85_crop_upscaleGlavni tajnik Počasnog bleiburškog voda Bože Vukušić u emisiji Studio 4 govorio je o Bleiburgu i ovogodišnjoj komemoraciji.

[ad id=”93788″]

Kako je prošlo obilježavanje ove godine?

Okupilo se nešto više od 20 tisuća ljudi. Procjena iz medija od 15 tisuća bila je do nekih 11 sati. Sve je prošlo u najboljem redu, jedino je bio jedan incident.

Što se dogodilo, je li austrijska policija razoružala Hrvatsku vojsku?

Nije riječ o razoružavanju, nešto je zapelo na relaciji između austrijskog ministarstva i lokalne policije. Lokalna policija nije dobila informaciju da je dozvoljeno unošenje tog oružja. Oružje je nakon komemoracije vraćen vojsci. Svake godine se dogodi neki sitan problem, nemoguće je predvidjeti sve.

Politički vrh vratio se u Bleiburg, zašto se koristi u političke svrhe?

To nije pitanje za mene. Oni jedni drugima predbacuju. Mi djelujemo kao udruga u Austriji i ne smijemo se baviti politikom, a političarima je obveza baviti se politikom i iskoristiti nešto za sebe. Jedni Bleiburg kapitaliziraju u pozitivnom, drugi u negativnom smislu.

15. svibnja 1945., zašto se obilježava?

Bleiburška tragedija najveća je u povijesti Hrvata. Krajem Drugog svjetskog rata, stvarale su se izbjegličke kolone i slijevale su se prema Zagrebu. Krenuli su preko Slovenije u Austriju. Najveći dio te izbjegličke kolone zarobljeno je na slovenskom dijelu, na granici s Austrijom. Jedna trećina prešla je granicu i izručivana je.

Manipulira se  s brojem žrtava.

Što se tiče izbjegličkih kolona – tu su najrelevantniji britanski podaci, oni kažu između 500 i 700 tisuća ljudi, ali to nisu bili samo Hrvati. Samih Hrvata je, prema tim procjenama, bilo između 300 tisuća i pola milijuna. Saznalo se i dodatno iz arhiva, Britanci su donijeli odluku da se Hrvate izruči Titovim partizanima, navodno je glavni razlog bio taj što su Hrvati ušli na područje Austrije s nakanom da anektiraju.

Tko je naručio pokolj svih tih ljudi?

Nemoguće je da se to dogodilo bez naloga alfe i omege, bez Josipa Broza Tita, on je najodgovornija osoba. To je bila njegova želja.

Zašto se Hrvati tako loše nose s prošlošću?

To je posljedica tretiranja ratnih i poratnih žrtava i korištenja istih u manipulativne svrhe. Još se nismo oslobodili komunističke Jugoslavije, posvuda je toga ostalo.

Koliko generacija mora još proći da se oslobodimo ‘ustaša’ i ‘fašista’?

Mi u Počasnom bleiburškom vodu nastojimo doprinijeti da se to što prije dogodi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari