Pratite nas

Iz Svijeta

Božić u crkvi u Alepu

Objavljeno

na

Božić u crkvi u Alepu, Sirija. Unatoč razaranjima i težini situacije, zahvalni su da mogu slaviti Božić, rođenje Isusovo.

Ratom izmoreni kršćani slavili su Božićnu misu usred ruševina bombardirane katedrale Svetog Ilije u Alepu, samo nekoliko dana nakon što su evakuirani posljedni pobunjenici i nakon što je vlada povratila kontrolu nad gradom, prenosi Kamenjar.com

Usred ruševina u starom gradu vjernici su postavili jednostavni improvizirani oltar s par svijećnjaka i križem.

Svećenici su molili za mir kao i ruski časnici koji su sudjelovali s drugim vjernicima unutar katedrale, koja se nalazila na prvoj crti u pet godina dugom građanskom ratu u Starom Gradu.

“Svečana atmosfera je super. To je novo rođenje Isusa Krista i novog rođenja za grad Alep, riječi su voditelja kršćanske zajednice u Alepu, prenosi Kamenjar.com

 

 

Kršćani u Siriji ostali su na margini u ratu, uspon ISIL-a i drugih sunitskih muslimanskih pobunjenički grupa bili su prijetnju postojanju svojih kršćanskih zajednica, nekih starih kao Biblija.

Broj kršćana u Alepu smanjio se od početka sukoba, od 250.000 na 50.000

U međuvremenu, ruski zrakoplovi nastavljaju zračne napade na pobunjeničke položaje.

Kamenjar.com

Prvi put nakon 4 godine u Alepu počelo božićno slavlje

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Preminuo policajac koji se predao otmičaru u zamjenu za taoce

Objavljeno

na

Objavio

Preminuo je policajac koji je teško ozlijeđen u terorističkom napadu na u jugu Francuske u petak, izjavio je ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb u subotu rano ujutro.

Policijski časnik Arnaud Beltrame (45) predao se otmičaru u zamjenu za oslobađanje talaca, napisao je Collomb na Twitteru.

“Francuska neće nikada zaboraviti njegovo junaštvo, njegovu hrabrost, njegovu žrtvu”, istaknuo je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je rekao da je Beltrame “spasio živote i služi na čast našoj vojsci i našoj zemlji”.

Tri su osobe ubijene na jugozapadu Francuske u petak u seriji napada u kojima je napadač prvo oteo vozilo usmrtivši jednu osobu u gradu Carcassonneu te zatim uzeo taoce u supermarketu u Trebesu uz povike Alahu Akbar, a za napad je, zasad bez dokaza, odgovornost preuzela tzv. Islamska država.

Napadač je policajca dvaput pogodio iz vatrenog oružja i zadao mu je više udaraca nožem, rekao je za AFP izvor blizak istrazi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Viktor Orban: Europa je puna

Objavljeno

na

Objavio

Viktor Orban izjavio je kako migracije smatra najvažnijom temom na summitu Europske Unije, koji je počeo danas.

U videu na njegovom Facebook profilu objavljenom prije početka summita, Orban je rekao da će se očuvati interesi Mađarske, te da Mađarska neće dopustiti da se njezina granična ograda demontira ili da migranti uđu u zemlju.

Orban je u svojoj novoj poruci, objavljenoj u Bruxellesu, izjavio da je sada otkriveno kako postoji “dvije tisuće plaćenika, cijela vojska plaćenika” koji rade za Georgea Sorosa a protiv mađarske vlade, prenosi Kamenjar.com

Dodao je da u Bruxellesu ne nedostaje takvih ljudi, kojima je cilj da Mađarska bude migrantska zemlja.

Nećemo dopustiti da se to dogodi, a u današnjim pregovorima ćemo pokazati Mađarske interese, izjavio je Orban.

Nakon sastanka vodstva Europske pučke stranke, Orban je rekao da je “Europa puna”.

“Stoga moramo usmjeriti pozornost na obranu njezinih granica, a ne na raspodjelu migranata” rekao je Orban.

Orban je rekao da u tom smislu Mađarska igra svoju ulogu kao dobra europska zemlja koja brani svoje granice, dodajući kako neće prihvatiti migrante.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati